Camille Rast, İlk Büyük Slalom Zaferini Crans-Montana Yangını Kurbanlarına Adadı
TarafındanMelih Aydoğmuş
Yayınlandı 03/01/2026 - 19:01 GMT+3
İsviçreli yıldız Camille Rast, Slovenya'nın Kranjska Gora kentinde sergilediği muazzam performansla, Kış Olimpiyat Oyunları'nda Büyük Slalom altını için en güçlü adaylardan biri olduğunu kanıtladı. Ancak İsviçreli sporcunun Audi FIS Dünya Kupası’ndaki bu ilk Büyük Slalom zaferi sonrası aklındaki tek şey; memleketi Crans-Montana'da yılbaşı gecesi yaşanan trajik yangında hayatını kaybedenlerdi.
Camille Rast gewann in Kranjska Gora
Görsel kaynağı: Getty Images
Slalom disiplininin son dünya şampiyonu olan Camille Rast, ikinci branşı olan büyük slalomda her yarışta form grafiğini yükseltiyordu. Rast, ünlü Podkoren pistinde, 2026’nın bu ilk yarışında dünyanın en iyilerini geride bırakarak rüştünü ispatladı. İlk inişte 1 numara ile çıkış yapan Rast, yarışı yarıda 0,33 saniye farkla lider götürdü. İkinci inişte bu avantajını koruyarak Julia Scheib ve Paula Moltzan’ın önünde kürsünün zirvesine çıktı.
Zafer sonrası duygularını paylaşan Rast, "Müthiş bir duygu ama her şeyden önce bu hafta sonu memleketimde trajik bir kaza yaşandı; kalbim oradaki ailelerle birlikte. Bu hafta sonu onlar için yarıştık" dedi. Sözlerine devam eden sporcu, "Spor duygularla yaşanır; umarım bugün insanlar için pozitif bir motivasyon kaynağı olabilmişimdir. Evinizden uzaktayken böyle haberler almak çok zor ama bugün birkaç yüzde küçük bir tebessüm oluşturabildiysem ne mutlu bana" ifadelerini kullandı.
Podyum Mücadelesinde Üst Düzey Performans
Avusturya'nın Semmering kentindeki bir önceki yarışta ikinci olan Rast, bu kez sezonun formda ismi Scheib’ı bile geride bırakmayı başardı. Son beş yarışın üçünden zaferle ayrılan Avusturyalı Scheib, ikinci inişte müthiş bir atak yaparak farkı kapatmaya çalışsa da liderin 0,20 saniye gerisinde kalarak ikinci sırayla yetindi.
Podyumun üçüncü basamağında ise ABD'nin parlayan ismi Paula Moltzan yer aldı. Semmering'de geçirdiği sert kazanın etkilerini üzerinden atan Moltzan, bu sezonki ikinci podyum sevincini yaşadı. İlk beşi tamamlayan diğer isimler ise Olimpiyat Grand Slalom şampiyonu Sara Hector ve Dünya Kupası tarihinin en başarılı kadın sporcusu Mikaela Shiffrin oldu. Favoriler arasında yer alan Alice Robinson ise ilk inişte kapı kaçırarak diskalifiye oldu ve üst üste ikinci kez bir büyük slalom yarışını tamamlayamadı.
/origin-imgresizer.eurosport.com/2026/01/03/image-739d8cd9-68b4-415b-91d0-4269d1240a67.jpeg)
Julia Scheib, Camille Rast & Paula Moltzan -
Görsel kaynağı: Getty Images
Rast İçin Kariyer Eşiği
Bu sezon şimdiye kadar dokuz farklı kayakçının büyük slalomda podyum görmesi, rekabetin ne kadar çetin olduğunu kanıtlıyor. Son galibiyetiyle birlikte genel klasmanda Robinson’ı geçerek Scheib’ın ardından ikinci sıraya yerleşen Rast, artık branşın en tehlikeli isimlerinden biri.
26 yaşındaki sporcu, yarış sonrası verdiği demeçte esprili bir dille şunları söyledi: "Büyük slalomda ilk kez 1 numara ile çıkış yaptım. İlk inişte bu durumla nasıl başa çıkacağımı pek bilmiyordum. Kendi kendime 'İlk sıradan çıkıyorsan pistin tadını çıkarmayı bırakıp hızlı kaymalısın' dedim. Zorlayıcı ama çok keyifli bir gündü."
Scheib ve Moltzan İstikrar Sürdürüyor
Sezona sadece bir podyumla başlayan Julia Scheib, şu an üç galibiyet ve iki ikincilikle liderlik sembolü olan "kırmızı mayo"yu taşımaya devam ediyor. Scheib, "Şu an kaymaktan keyif alıyorum; duruşum dengeli ve hızım yerinde. Bazı etaplarda taktiksel kaydım ve bu sonucu verdi" dedi.
Kısıtlı imkanlarla yarışan ve bel bölgesindeki sakatlığına rağmen podyuma çıkmayı başaran Moltzan ise "Geçen hafta benim için fiziksel olarak çok zordu. Omurgamdaki morluklar nedeniyle her tümsekte acı hissediyordum ama pist zemini bugün oldukça pürüzsüzdü, bu da işimi kolaylaştırdı." ifadelerini kullandı.
Benzer Konular
Reklam
Reklam