Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Katar incisi

Eurosport Türkiye

Güncellendi 17/09/2019 - 12:07 GMT+3

Abderrahman Samba, önümüzdeki haftalarda düzenlenecek 2019 Dünya Atletizm Şampiyonası'nın en merakla beklenen branşlarından 400 metre engellinin iddialı isimlerinden. 24 yaşındaki atlet, Asya Şampiyonası'nda 47.51 ile altın madalyaya uzanmıştı. Katar'ın en başarılı sporcularından biri olan Samba, Anıl Baran Doğan'ın sorularını yanıtladı.

Abderrahman Samba

Görsel kaynağı: Scanpix

29 Ağustos 2019 tarihinde Zürih’te düzenlenen Diamond League final ayağında tarihin en hızlı 400 metre engelli yarışı koşuldu. 23 yaşındaki Norveçli atlet Karsten Warholm, 2,5 ay içinde üçüncü kez Avrupa rekoru kırarak 46.92’lik derecesiyle ilk sırayı alırken genç ABD’li Rai Benjamin 46.98 ile ikinci sırayı aldı. Böylece 400 metre engellide tarihte 47 saniyenin altındaki dört dereceden ikisi aynı yarışta koşulmuş oldu. Bu ayın sonunda Doha’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda tüm gözler bu branşta olacak. Bu iki isme ise eşlik etmesi beklenen biri daha var: Geçtiğimiz yıl Paris’te 46.98 koşarak yıla damgasını vuran ev sahibi atlet Abderrahman Samba. Nisan ayında yine Doha’da düzenlenen Asya Şampiyonası’nda 47.51 ile altın madalyaya uzanan Samba ile şampiyona sırasında konuşma şansı bulmuştuk.
Atletizme nasıl ve ne zaman başladın? Ailende atletizmle ilgilenen var mıydı?
Abim küçük yol yarışlarına katılıyordu. Aynı zamanda kuzenim atletti. Atletizme başlamadan önce futbolla ilgileniyordum. Kuzenim onlarla antrenman yaparsam daha güçlü ve daha hızlı olacağımı söyledi. Bir süre beraber antrenman yaptık. Kuzenimin koçu atletizmde daha başarılı olacağımı söyledi ve o yolda devam ettim.
Geçtiğimiz yıl 400 metre engelli tarihinde 47 saniyenin altına inen ilk sporcu oldun. Bu performansı bekliyor muydun? 46.50 koşabileceğini söylemiştin. Kevin Young’ın 27 yıldır elinde bulundurduğu dünya rekorunu bu yılki Dünya Şampiyonası’nda kırabileceğine inanıyor musun?
Yarışlar arasında çok çalışıyoruz, antrenman yapıyoruz. Bu süreçte yarışın temposu da önemli. Yarışın hızlı veya yavaş olması da derecemizi etkiliyor. Ancak öncelikli hedefimiz derece değil, önceliğimiz kazanmak. Kazandıktan sonra elbette rekor kırmayı isterim.
Abderrahman Samba
Doha’da düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası’ndan beklentilerin neler? Karsten Warholm, Yasmani Copello gibi isimlerle yarışacaksın. Rakiplerin hakkında neler düşünüyorsun?
Şu anda 400 metre engelli atletizmin en gözde yarışlarından biri konumunda. Diamond League’de hep hızlı dereceler koşuldu, 47 saniyenin altına inildi. Şu anda çok rekabetçi bir branş. Rakiplerim de çok güçlü.
400 metre engelli çok zorlayıcı bir branş, sporcuların her zaman sakatlanma ihtimali bulunuyor. Sakatlanmaktan korkuyor musun? Sakatlanmaları önlemek adına neler yapıyorsun?
Çok antrenman yapıyorum, tabii ki riskler var ancak ben sakatlanmaktan korkmuyorum. Her zaman en iyi şekilde yarışmaya çalışıyorum.
Mutaz Essa Barshim ile birlikte Katar’ın en büyük atletizm yıldızısın. Barshim ile ilişkin nasıl?
Milli takımda birbirimize destek oluyoruz. Takım arkadaşlarıma yardımcı olmaya çalışıyorum. Böylece Katar’da atletizmin daha ileri bir noktaya geleceğine inanıyorum.

Dünya Atletizm Şampiyonası 27 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek. 400 metre engellide elemeler 27 Eylül’de, yarı finaller 28 Eylül’de, final ise 30 Eylül TSİ 22.40’ta koşulacak.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam