Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

2020 NBA Draft rehberi | Avrupalı yıldızlar: Aleksej Pokusevski – Değerlendirme ve özel röportaj

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 06/05/2020 - 13:08 GMT+3

2020 NBA Draft rehberimizde sırada Avrupalı yıldızlar var! Kuzey Kılıç, Aleksej Pokusevski’nin yetenek tavanına dair yazarken Sırp yıldızla bir de röportaj yaptı.

Pokusevski

Görsel kaynağı: Eurosport

* “Hangi takım için uygun?” sorusunun cevabı üst sıralardan seçmesi muhtemel olan takımlar baz alınarak hazırlanmıştır.
Bu yazı dizimizde 2020 NBA Draftı’na katılacak olan isimlerin oyun özelliklerine, profillerine, hangi takım için uygun olduklarına, bardağın dolu, boş ve bulanık taraflarına ve muhtemel en iyi başarılarına göz atacağız. Olağan bir numara seçimlerinin ardından sırada Avrupalı yıldızları mercek altına alıyoruz. Sıradaki konuğumuz Aleksej Pokusevski.
Profil
26 Aralık 2001 doğumlu olan Aleksej Pokusevski, 2017-2018’den beri Olympiacos’ta yer alıyor. Son iki sezonda Olympiacos’un A takımı ile Euroleague’de üç maça çıkan Sırp pivot, genç takımda ve ülkesinin alt yaş gruplarında harikalar yaratıyor. Bu sezon Olympiacos’un ikinci takımında oynadığı 11 maçta 10,8 sayı, 7,9 ribaund ve 3,9 asist ortalamalarını yakaladı. 1,2 top çalma ve 1,8 blok ortalamalarıyla da dikkat çeken Poku, üçlüklerde maç başına 4,8 denemeyle %33,4’lük isabet oranı yakaladı.
“İlk başlarda futbol oynuyordum, kaleciydim ve açıkçası bunda iyiydim. Hızlıydım ve kolay gol yemiyordum. Sanırım boyumun uzun olmasının faydalarını görüyordum. Ama boyum biraz daha uzayınca ailem, kaleciliğin benim için iyi olmadığına karar verdi. Ve böylece basketbola yöneldim.”
213 santimetre boyunda ve 89 kilogram olan Pokusevski, fiziksel olarak çok büyük eksikliklere sahip. Fakat bir pivota oranla sahip olduğu top hâkimiyeti, saha görüşü ve hızı onu öne çıkarıyor.
Hangi takım için uygun?
Boston Celtics. Her ne kadar NBA Draft sıralamasının akıbeti şu an için belirsiz olsa da Boston Celtics, büyük bir ihtimalle 15 ile 20. sıralar arasından Memphis Grizzlies’ten gelen hakla seçim yapacak. Uzun rotasyonunda Enes Kanter, Daniel Thies, Grant Williams, Robert Williams ve Tacko Fall dışında oyuncu bulunmayan Celtics, bu beş isimden de beklediği katkıyı alabilmiş değil.
Pokusevski
“Novi Sad’da doğdum ve orada, BC Kadet forması giydim. Şut atmayı, top sürmeyi, pas atmayı, ribaund almayı kısacası bütün temel bilgileri orada öğrendim. 13-14 yaşıma geldiğimde Novi Sad’dan ayrılıp Atina’ya geldim. Çünkü Olympiacos, bana teklif yapmıştı. Düşünsene, 15 yaşına gelmeden Avrupa basketbol tarihinin en iyi kulüplerinden biri sana kapılarını açıyor. Büyük onur.”
Tabii Aleksej Pokusevski takıma gelir gelmez büyük bir ihtimalle forma giymeyecek. Hatta ilk yılını tamamen G-League’de geçirecek. Fakat Koç Brad Stevens’ın Avrupai tarzı perde setlerinde Pokusevski, sahip olduğu yüksek basketbol bilgisiyle yıllar ilerledikçe takımın önemli bir parçası olabilir.
Nasıl bir tavan beklemeliyiz?
Şampiyonluk iddiası olan bir takımda 15 ile 20 dakika arasında parkede kalan rotasyon uzunu olabilir. Parkede kaldığı dakikalarda şut özelliğiyle olmasa da hız ve akıcılığıyla takımına alan yaratabilir.
Bardağın dolu tarafı
Aleksej Pokusevski, pozisyonuna göre çok ama çok hızlı. Mobil. Pota etrafına geldiği zaman fake aksiyonlarını çift tarafa da hızla yaparak pozisyonu bitirebiliyor. Yüzü dönük oyunda rakiplerinden kolayca sıyrılıp sayı üretiyor. Yani smooth denilen akışkan, pürüzsüz, hızlı bir bitirici.
Pokusevski
Burada en önemli nokta bu pozisyonları kendisinin yaratabilmesi. Yani bazı pozisyonlarda topu yarı sahaya getirip boyalı alana giriyor, istediği eşleşmeyi perde kullanıp yakaladıktan sonra kendi alanını açıyor ve potaya kıvrılıyor. Tıpkı Oklahoma City Thunder forması giyen Shai Gilgeous-Alexander gibi bir boyalı alan mobilitesine sahip ama onun uzun versiyonu.
“Olympiacos’a ilk gittiğimde işler biraz zordu. Ailemden uzaktım ama takım arkadaşlarım ve akademimizin şefi Nikos Kerameas, takıma ve ülkeye alışmama yardımcı oldular.”
İşin topsuz set düzeninde ise perde oyunlarında ve dip bölgedeki aksiyonlarda etkili. Perdeyi yaptıktan sonra doğru zamanda devriliyor, topla buluşup ters eşleşmeyi iyi kullanarak sayı üretebiliyor. Açık alanda hızı, top hâkimiyeti ve zekâsı sayesinde rahat bir şekilde potaya gidip sayı üretebiliyor. Perimetre kanallarını iyi kullanıyor.
Dip bölgeden pota altına doğru yaptığı katlarda olağanüstü bir zamanlamaya sahip. Bu sıfat belki biraz fazla abartılı gelmiş olabilir fakat Pokusevski’nin son üç yılda oynadığı maçlara göz attığınız zaman kendisine dip bölgeden çizilen setlerde ne kadar atik olduğunu ve bitirme yüzdesinin ne kadar yüksek olduğunu görebilirsiniz.
“Nikola Milutinov ve Georgios Printezis, A takımla idman yapmaya başladığım ilk günlerde bana her şeyi anlatıyorlardı. A takıma katıldığım yıl koçumuz David Blatt idi. Onunla sürekli olarak NBA’e dair konuşuyorduk. Ona, Belgrad’daki bir NBA kampında Gregg Popovich’le tanıştığımı anlatmıştım. Bunu dedikten sonra hemen telefonunu çıkarıp Gregg Popovich’i görüntülü olarak aramış ve ona benden bahsetmişti. İkisinden de sezon boyunca tavsiyeler alıyordum. Yani uyum sorunu yaşamadım.”
Pozisyonuna göre iyi bir oyun kurucu. Birazdan bardağı bulanık tarafında Poku’nun şut konusundaki sorunlarına değineceğiz. Yani oraya bakıldığında Sırp uzunun alana ihtiyaç duyan bir takım için ideal olmadığı düşünülebilir. Fakat o, topsuz oyunda dışarıdan içeriye oynayabilmesi ve sahip olduğu oyun kurma yetenekleriyle tam bir stretch uzunu. Kendisine hazırladığı pozisyonlar kadar bazen pick&roll/pop oyunlarının ana yönlendiricisi veya post bölgesindeki ana pas organizatörü olabiliyor. Böylece takımın hücum alanını fazlasıyla genişletmiş oluyor.
picture

Pokusevski

Görsel kaynağı: Eurosport

İyi bir savunmacı. Üç ve dört numaraların karşısında kalabiliyor. Bloklardaki zamanlaması ve oyun okuma becerisi ile parmak hassasiyetinin getirdiği top çalma kabiliyeti sayesinde rakiplerine zor anlar yaşatabiliyor. Ayrıca nokta şutörlere çizilen setlere karşı takımını savunmada yönetmekte etkili.
“Bence açık alan hücumunda çok iyiyim. Her şeyi yapabiliyorum. Post bölgesine geçtiğim zaman oyunu yönlendirmekte de iyiyim. Ribaundlarda da öyle. Ama güçlü değilim ve şutum biraz sorunlu. Bu iki sorunu çözmem gerekiyor.”
Çok iyi bir ribaund oyuncusu. Ribaundları aldıktan sonra hücumu hızla yaratabilmesi ayrı bir artısı.
Bardağın bulanık tarafı: Şut
Aleksej Pokusevski, kötü bir şutör mü? Hayır. Peki, iyi bir şutör mü? Ona da hayır. Sırp genç yıldız, 2020 NBA Draftı’ndaki öne çıkan diğer uzunlar gibi şut konusunda büyük sıkıntılar yaşamıyor. Zira maç başına beş denemeye %33 isabet oranı gayet iyi. Fakat bu oran, Pokusevski üst seviyelere çıktıkça düşebilir. Çünkü henüz üst seviyelerde istikrarlı bir şekilde forma giyebilmiş değil. Yani o ortamda kendisine getirilecek olan savunma önlemlerine karşı şutuyla etkili olması zor. Ama kariyeri boyunca büyük bir ihtimalle hiçbir zaman “şut atamadı üst seviyelere çıkamadı” etiketi yemeyecektir.
Bardağın boş tarafı
Fizik. Fiziksel yapı, her ne kadar 19’unda olan bir oyuncu için net bir eksi olamaz gibi gözükse de bu, Pokusevski için geçerli değil. Uzun olan boyuna karşın kilosu oldukça düşük. Kas oranı çok düşük seviyelerde. Bacakları boyalı alanda, trafik içerisinde, sayı üretmesine güç sağlayacak kadar iyi değil. Omuzları dar ve bu darlık, onun şut mekanizmasında hız problemine neden oluyor. Sırtı dönük oyunda çok fazla kaldığında sayı üretmekte zorlanıyor. Keza genel fiziksel yapısı, savunmada beş numaraları tutmasını engelliyor.
“Küçükken Kobe Bryant’ın oynadığı her maçı izlerdim. Onun şut stillerini ezberliyordum ve ertesi sabah antrenmana giderken o ezberlediklerimi uygulamaya çalışıyordum. NBA’de oynamayı çok istiyorum, oradaki ortamı özenle takip ediyorum ve umarım NBA’de kalıcı olabilirim.”
Savunmada odaklanma sorunu var. Evet, iyi bir blok zamanlamasına sahip ayrıca pozisyonları da iyi okuyor. Fakat topsuz oyunda savunma yaptığı zaman bazen tuttuğu oyuncuyu tamamen unutabiliyor. Rakibine kolay sayı şansı veriyor.
Üst seviyelerde forma giymedi. Pokusevski, son iki sezonda yalnızca üç kez Euroleague’de forma giydi. Sırbistan Milli Takımı’nın genç gruplarında turnuvalara çıktı. Ama bütün bir sezonu üst seviyelerde geçirmedi. Yani artılarının “gerçekliği” ve eksilerinin “yamalanabilirliği” şimdilik soru işareti. Tabii sahip olduğu saf yetenek sayesinde onu seçmek, iyi bir kumar olacaktır.
En büyük iki başarısı ne olabilir?
Yılın en çok gelişme gösteren oyuncusu ve NBA yüzüğü. Pokusevski, çalışma disiplini sayesinde önce fiziksel anlamda kademe atlayıp lige girebilir. Ardından da şut konusunda sıçrama yapıp iyi bir uzuna dönüşebilir. Ve bu özellikleri sayesinde gerçekten de şampiyonluğa oynayan bir takımın önemli bir rotasyon parçası olabilir.
“Kitap okumayı seviyorum, özellikle de tarih kitapları. Bence bizim gibi genç basketbolcular çok fazla okumalı. Çünkü bu sayede basketbol oynarken neyi ne zaman nasıl yapacağınızı daha iyi biliyorsunuz. Oyuna bakışınız çeşitleniyor, fark yaratıyorsunuz. Ayrıca yemek yapmayı, özellikle de farklı makarna çeşitlerini yapmayı seviyorum.”
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam