Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

2020 NBA Draft rehberi | Avrupalı yıldızlar: Deni Avdija – Değerlendirme ve özel röportaj

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 14/11/2020 - 11:58 GMT+3

2020 NBA Draft rehberimizde sırada Avrupalı yıldızlar var! Kuzey Kılıç, Deni Avdija’nın yetenek tavanına dair yazarken İsrailli yıldızla bir de röportaj yaptı.

Deni Avdija, Fenerbahce-Maccabi

Görsel kaynağı: Getty Images

* “Hangi takım için uygun?” sorusunun cevabı üst sıralardan seçmesi muhtemel olan takımlar baz alınarak hazırlanmıştır.
**Bu röportaj Ocak 2020’de Eurosport Türkiye’de yayımlanmış ve geçtiğimiz hafta alınan ek demeçlerle birlikte yeniden düzenlenmiştir.

Bu yazı dizimizde 2020 NBA Draftı’na katılacak olan isimlerin oyun özelliklerine, profillerine, hangi takım için uygun olduklarına, bardağın dolu, boş ve bulanık taraflarına ve muhtemel en iyi başarılarına göz atacağız. Olağan bir numara seçimlerinin ardından sırada Avrupalı yıldızları mercek altına alıyoruz. İlk konuğumuz Deni Avdija.
Profil
Deni Avdija, ESPN gibi saygın kurumlardan draft hakkında yazılar hazırlanan birçok blog sitesine kadar neredeyse her yerde 2020 NBA Draftı’nın “muhteşem çocuğu” olarak gösteriliyor. 2001 doğumlu kısa forvet, birkaç defosu dışında sahanın her iki yönünde de hemen hemen her şeyi üst düzeylerde yapabilmesiyle bu ilgili çekmeyi başardı.
“Sporla tanışmam futbol sayesinde oldu. İki yıl boyunca neredeyse her gün futbol oynadım. Kötü değildim, hatta bazı antrenörlerim iyi bir oyuncu olacağımı söylüyordu. Fakat bir süre sonra futbol oynamak istemedim. Antrenmanlara ve maçlara olan ilgim kayboldu. Spora ara vermek istemediğim için babamın fikrini aldım. Kendisi basketbolcu olduğu için beni bu spora yönlendirdi. İlk başlarda kötüydüm, gerçekten. Ama babam bana sürekli olarak, “Endişelenme. Daha iyi olacaksın. Sadece dene. Denediğin zaman diğerlerinden daha iyi olacaksın.” diyordu. Onu dinledim, denemekten ve çalışmaktan vazgeçmedim. Hâlen daha çalışıyorum, hem de sürekli olarak.”
202 santimetre uzunluğunda ve 97 kilogram ağırlığında olan İsrailli genç yıldız, bu sezon Maccabi Tel Aviv formasıyla Euroleague’de oynadığı 26 maçta 4,0 sayı, 2,6 ribaund ve 1,2 asist ortalamalarını yakaladı. Ama rakamlardan çok daha fazlasını sahaya yansıttı.
Deni Avdija
Hangi takım için uygun?
Atlanta Hawks. Trae Young, Cam Reddish, Jeff Teague, Clint Capela, Kevin Huerter, John Collins ve De’Andre Hunter gibi yaş ortalaması düşük ve kaliteli bir nüveye sahip olan Hawks, Deni Avdija için en uygun takımlardan biri. Zira Avdija’nın kısa forvet olarak sahaya çıkıp yeri geldiğinde oyun kurucu rolünü alabilmesi, takımın yıldız oyuncusu Young’ın şut ve topsuz penetre alanlarını genişletecektir. Ayrıca, Avdija’nın pick&roll operatörlüğünün neredeyse elit seviyelerde olması Capela, Collins ve Huerter gibi isimlere artı yazacaktır.
“Genç takımlardayken fiziksel olarak takımın en kötü oyuncularından biriydim. Omuzlarım dardı. Vücudumun alt kısmı çelimsizdi. Dripling yaparken iyiydim ama temaslı oyunda zorlanıyordum. Basketbolu her geçen gün biraz daha seviyordum. Bu yüzden saha içinde oyunu kontrol eden oyuncu olmak için fiziksel gelişimime ağırlık verdim. Ağırlık çalışmaları ve uzun koşu seanslarıyla birlikte beslenme düzenimi değiştirdim.”
Nasıl bir tavan beklemeliyiz?
Eğer NBA’deki takımlar ona, “Yeni Luka Doncic” gözüyle bakmakta vazgeçerler ve rolünü ona göre düzenlerlerse (Mesela yıldız kısa ve uzunu tamamlayan çok yönlü forvet) Avdija’nın şampiyonluğa oynayan bir takımın en önemli üçüncü oyuncusu olduğunu görme ihtimalimiz bir hayli yüksek. Çünkü sahip olduğu oyun yetenekleri, takım arkadaşlarının da verimini arttırıyor.
Bardağın dolu tarafı
Avdija, mükemmel bir oyun bilgisine sahip. Sahip olduğu fiziksel özellikleri sayesinde kısa forvet olarak oynuyor. Fakat usta bir pasör kısa gibi topu yönlendirebiliyor. Yani oyun kurucu dışında takımda bir pas istasyon yaratıcısı daha oluyor. Böylece şutör kısa, aradığı alanı daha rahat bir şekilde bulabiliyor. Uzunlar ise topsuz alandaki perde setlerini hem zayıf hem de güçlü tarafta oynayabiliyor ve takımın perdeyle sayı bulabilmesi için alternatif bir kanal daha oluşuyor.
“Bence bu yıl biraz daha iyi şut atıyorum. Şut mekanizmamı değiştirmeye çalıştığım için bu geçiş süreci zor oluyor. Özellikle hız ve ritim anlamında zorlanıyorum. İlk olarak bu konuda gelişmeliyim. Bence forvet kanallarını dripling’le kullanmakta ve savunmada birden fazla pozisyonu karşılamakta iyiyim. Ama dediğim gibi bütün özelliklerimi geliştirmek için çalışmaya devam ediyorum. Her sabah erkenden kalkıp önce salon antrenmanımı yapıyorum. Ardından takım antrenmanı ve son olarak bireysel çalışma... Bireysel antrenmanlarımda şut, ribaund, pas ve oyun okuma becerilerime ağırlık veriyorum. (Gülerek) Sonsuza dek basketbol oynamak istiyorum. Bu yüzden çalışmaya daima devam edeceğim.”
Avdija, hücumda yalnızca üçlük atıp savunmada iyi iş yapan forvetler gibi değil. Topu yere vurabiliyor, patlayıcı ilk adımı sayesinde potaya gidiş alanını açıyor, savunma ribaundunun aldıktan sonra top hâkimiyetinin yüksek ve saha görüşünün geniş olması sayesinde açık alan hücumunu en doğru tercihleri yaparak bitiriyor.
Deni Avdija | Maccabi Tel Aviv
Orta mesafeli şutları çok fazla tercih etmiyor fakat kullandığı zaman isabet oranı genelde yüksek. Perde çıkışlarının ardından topla buluşup orta mesafe kullanmakta etkili.
Patlayıcı ve akışkan bir atletizme sahip. Yani yeri geldiğinde posterlik smaçlar (bu sezon Gigi Datome’nin üzerinden yaptığı gibi) yeri geldiğinde de rakiplerini eksiltip panya yardımıyla isabet bulduğu estetik turnikelere imza atabiliyor.
“Bence bu dönemde birden fazla pozisyonu savunmanız en önemli kriterlerden birisi. Çünkü bütün takımların hücum stratejileri perde oyununa dayanıyor. Perdeden sonra adam değişimi yapıldığı için kısanın karşısında uzun, uzunun karşısında kısa kalıyor. Bu ters eşleşmelerde rakibinize avantaj vermemeniz gerekiyor. Bu nedenle elleriniz hızlı olmalı, pozisyonu doğru analiz edebilmelisiniz ve topu alır almak hücuma çıkmalısınız. Çünkü diğer önemli kriter temponun artması. Pas sayısının çok olduğu hücumlarda bile tempo yüksek. Topu alıp rakip sahaya dripling edip penetre kanallarını pasla veya drive’la kullanmanız gerekiyor. Ayrıca üç sayılık atışlarda da belirli bir isabet oranı yakalamanız lazım.”
İsrailli yıldız hücumda top elinde olmadığı zaman da etkili. Maçlarda genelde dip çizgilerden birinde bekleyip uzunun perdesiyle forvet kanallarına çıkıyor. Topla buluştuktan sonra ters eşleşmeyi kullanabiliyor, pota etrafında etkili bir şekilde bitiriyor veya penetre ettiğinde kendisine gelen ikili sıkıştırmayı ekstra pasla cezalandırıyor. Dipte olup forvete çıkmadığında ise boyalı alana gidip ya orada topla buluşuyor ya da uzuna perde yapıp onun alanını genişletiyor.
Çok yönlü hücum repertuvarı sayesinde beş numara dışında bütün pozisyonlarda oynayabiliyor.
Savunmada bilgili ve istekli. Ayrıca, blokları harika. Rakibinin adımlarına göre kendi adımlarını ayarlayıp blok yapıyor. İlk üç pozisyonu savunabiliyor, hızlı kısaların karşısında kalabiliyor.
Bardağın bulanık tarafı: Üçlükler
Çoğu genç oyuncuda olduğu gibi Avdija’da da en büyük soru işareti üçlükler üzerine kurulu. Bu sezon Euroleague’de %28’le üçlük atan Avdija, yüzdesinin gösterdiği kadar vasat bir şutör değil. Özellikle Ocak ve Şubat aylarında oynadığı maçlarda bu konuda gelişim kaydetti. Fakat istikrarlı değil.
“Bence NBA’deki basketbol eğlenceli ve öğretici. Smaç, blok ve bir sahadan diğer sahaya atılan paslar oyunun eğlencesini arttırıyor. İlginç setlerin öğretici yönünü seviyorum. Mesela pick&roll oynandıktan sonra pick&pop yapılması gibi.”
Deni Avdija, Maccabi Tel Aviv
Üçlükleri genelde diplerde olduğu zaman nokta şutör rolünde kullanıyor. Topu yarı sahaya getirdikten sonra kendisine şut hazırlayamıyor. Bu tarz pozisyonlarda genelde perdeyi kullanıp penetreyle potaya hücum ediyor. Yani maçın sıkıştığı anlarda yayın gerisinden aradığınız isabeti verebilecek bir oyuncu değil. Şut mekanizmasındaki güç ve hız dikkat çekse de Avdija için üçlükler, NBA yolunda en büyük soru işareti olarak göze çarpıyor.
Bardağın boş tarafı
Serbest atışları üçlüklerinden kötü. Ve aslında bu biraz daha önemli. Zira onun gibi hücum etkinliği temaslı oyuna bağlı olan bir oyuncu, potaya giderken birçok kez faul'e maruz kalacaktır. Bu durumlar için çizgideki isabet oranını kesinlikle arttırmalı.
“Koç Ioannis Sfairoploulos, neredeyse bütün takım antrenmanımızdan sonra yanıma gelip artılarımı ve eksilerimi söylüyor. Mesela sezon başındaki bir maçımızda savunmada basit bir adam değişim hatası yapmıştım. Maç sonrasında beni yanına çağırdı ve o pozisyonun önemini anlattı. Ardından ilk antrenmanımızda aynı hücum pozisyonunu kurguladı ve savunma yapmamı istedi. Birkaç denemenin ardından başarılı olmuştum. O günden beri adam değişimlerindeki hatalarımın azaldığını söylüyor. Özel konuşmalarımızda ise yetenekli olduğumdan, öğrenmeyi sevdiğimden ve çalışkanlığımdan bahsediyor. Yani ideal bir koç figürü. Şanslıyım.”
Savunmada bazen disiplinsiz olabiliyor. Evet bilgili ve istekli bir savunma oyuncusu. Fakat takip ettiği adam topsuz roldeyken elinde top olan oyuncuya çok fazla odaklanıyor ve adamını kaçırabiliyor.
Faul hakkını çok hızlı dolduruyor.
Hücumda bazen yanlış kararlar veriyor.
Bireysel anlamda en büyük iki başarısı ne olabilir?
Yılın en çok gelişme gösteren oyuncusu ve yılın altıncı adamı. Avdija, çok zeki, oyun hissiyatı yüksek, hücum repertuvarı şut dışında hazır ve savunması agresif olan bir oyuncu. Eğer üçlük konusunda biraz daha gelişim gösterebilir ve bunu istikrarlı hâle getirebilirse şampiyonluğa oynayan bir takımda yılın altıncı adamı ve öncesinde yılın en çok gelişme gösteren oyuncusu olabilir.
Deni Avdija ve Gregg Popovich
“Dostum 2020 NBA Draftı için ilk sıralara aday gösterilmem inanılmaz. Gerçekten de inanılmaz. Yani birçok farklı ülkeden isim bu draft’a katılacak. O isimlerin arasında ilk sıralarda gösterilmek büyük bir onur. NBA veya Avrupa’da üst seviyelerde basketbol oynayıp başarılar kazanmak istiyorum. Arkamda iyi bir miras bırakmak istiyorum. Bütün bu yolculukta basketbola olan tutkum ve çalışmam asla sona ermeyecek."
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam