FIBA Dünya Kupası ilk grup aşamasında neler yaşandı?

Eurosport Türkiye

Güncellendi 06/09/2019 - 15:24 GMT+3

2019 FIBA Dünya Kupası’nda ilk grup aşaması geride kaldı. Hangi takımlar hayal kırıklıkları yaşadı, hangi takımlar beklentilerin ötesine geçti? Son 16 eşleşmeleri başlarken ilk grup aşamasına bir göz atalım.

FIBA Dünya Kupası

Görsel kaynağı: Eurosport

A Grubu
1. Polonya (3-0)
2. Venezuela (2-1)
3. Çin (1-2)
4. Fildişi Sahili (0-3)
En büyük hayal kırıklığı:Çin’in sergilediği kötü performans
En büyük sürpriz: Venezuela’nın gruptan çıkması
A grubunda Polonya ve Çin turnuva öncesinde kâğıt üzerinde öne çıkan ekiplerdi. Polonya üç maçını da kazanarak gruptan lider olarak çıktı. Ev sahibi Çin, yoluna devam etmesi beklenen diğer takımdı ancak Polonya karşısında aldıkları yenilgi onların tüm planlarını alt üst etti. Venezuela karşısında maçın başında Polonya maçının travmasını yaşadılar ve ev sahibi olma baskısını da kaldıramayarak elendiler.
Venezuela ise Fildişi Sahili karşısında hata yapmadı ve hedef maç olan Çin maçında da iyi dış şut performansıyla maçı kazanarak gruptaki en büyük sürprize imza attı ve gruptan çıkmayı başardı.
B Grubu
1. Arjantin (3-0)2. Rusya (2-1)3. Nijerya (1-2)4. Güney Kore (0-3)
En büyük hayal kırıklığı: Nijerya’nın kötü performansı
En büyük sürpriz: Rusya’nın çok iyi bir takım oyunu sergilemesi
B Grubu turnuvanın en ilginç gruplarından birisiydi. Zira Güney Kore dışındaki üç takım da ilk sıra için güçlü adaylar olarak gösteriliyordu. Tabii genel kanı Arjantin’in liderliği alacağı ve ikinci sıra için büyük bir çekişme olacağı yönündeydi. Arjantin maç kaybetmeden grubu lider bitirdi. Ancak ikinci sıra için beklenen çekişme yaşanmadı. Turnuvanın en potansiyelli kadrolarından birisine sahip olan Nijerya, teknik açıdan birçok sorun yaşadı. Rusya ise çok iyi bir takım oyunu sergileyerek gruptan çıkmayı başardı. Arjantin’de Facu Campazzo’nun ve Rusya’da Andrey Zubkov’un performansları oldukça dikkat çekiciydi.
Rusya - Arjantin
C Grubu
1. İspanya (3-0)2. Porto Riko (2-1)3. Tunus (1-2)4. İran (0-3)
En büyük hayal kırıklığı: İran’ın galibiyet alamaması
En büyük sürpriz: NBA kariyerinde şut atmaktan çekinen Tunuslu Salah Mejri’nin turnuvayı 6/16 üçlük isabetiyle bitirmesi
İlk maçların ardından akıbeti hemen hemen belli olan C Grubu’nda, Porto Riko’nun enerjik oyunuyla öne çıktı. Fire vermeden grubu lider tamamlayan İspanya, geçmiş yılların aksine biraz sönük galibiyetler aldı. Hamed Haddadi önderliğinde en azından bir galibiyet alması beklenen İran ise turnuvanın ilk gününde Porto Riko’ya iki sayılık farkla yenildi. İran, Tunus’tan da galibiyet koparamayınca bir üst tura yükselemedi. Porto Riko’nun enerjisi yüksek zevkli oyunu ve NBA’deki ilk üç yılında 1/7’yle üçlük atan Tunuslu Salah Mejri’nin bir anda şutör uzuna dönüşmesi, C Grubu’nda öne çıkan detaylar oldu.
D Grubu
1. Sırbistan (3-0)2. İtalya (2-1)3. Angola(1-2)4. Filipinler (0-3)
En büyük hayal kırıklığı: İtalya’nın kopuk oyunu
En büyük sürpriz: Sırbistan’daki yüksek uyum
Sırbistan, ilk altı günlük süreç göz önüne alındığında turnuvanın en ihtişamlı performansına imza attı. Nikola Jokic’in boyalı alandaki üstünlüğü ve inanılmaz saha görüşüyle bütün maçlarda kusursuz görünen Sırplar, Bogdan Bogdanovic’in durdurulamayan dış şut tehdidiyle beraber fire vermeden, hatta rakiplerine toplam 120 sayı fark atarak gruptan çıktı. Angola’nın Filipinler’i mağlup edip üçüncülüğü alması beklenen bir şeydi. Kâğıt üstünde fena görünmeyen İtalya’nın oyun düzeninde bu kadar kopuk olması ise beklenmiyordu.
Nikola Jokic
E Grubu
1. ABD (3-0)2. Çekya (2-1)3. Türkiye (1-2)4. Japonya (0-3)
En büyük hayal kırıklığı:Japonya’nın beklentileri karşılayamaması
En büyük sürpriz: Türkiye’nin üst tura çıkamaması
E grubunda ABD en büyük favoriydi. Birleşik Devletler, üçte üç yapmayı başarsa da sergilediği oyunla şampiyonluk yolunda tökezleyebileceğinin sinyallerini verdi. Türkiye, çok iyi oynadığı bir ABD maçını kabus gibi bir sonla kaybetti. ABD maçının son bölümünde yaşanan travmatik süreç, Çekya karşısında maçın ilk bölümünde kendisini gösterdi ve direksiyonu Çekya’ya teslim eden Milli Takım, maçın son bölümünde etkili olamadı. Çekya, Türkiye maçını; pota altında kurduğu üstünlük ve Satoransky’nin oyun aklıyla maçı kazanıp gruptan çıkmayı başardı. E grubunda Japonya, hiçbir maçta rekabetçi seviyede kalamayarak basketbol severleri üzdü. Çekya ise oynadığı akıcı ve dengeli basketbolla gruptan çıkarak en büyük sürprize imza atmış oldu.
F Grubu
1. Brezilya (3-0)
2. Yunanistan (2-1)
3. Yeni Zelanda (1-2)
4. Karadağ (0-3)
En büyük hayal kırıklığı:Karadağ’ın hiçbir maçta varlık gösterememesi
En büyük sürpriz: Brezilya’nın liderliği
F Grubu’nda liderliğin favorisi olan Yunanistan, özellikle hücumlarda çok fazla tıkandı ve Giannis Antetokounmpo dışında bir skor opsiyonu bulamadı. Brezilya, deneyimli kadrosuyla Yunanistan karşısında 15 sayı geriden gelerek zafere ulaştı ve bu sürpriz zafer, onlara grup liderliğini getirdi. Karadağ tümmaçlarını çift haneli farklarla kaybedip hayal kırıklığı yarattı. Yeni Zelanda, beklenildiği üzere, savaşçı karakteriyle turnuvaya renk kattı ancak gruptan çıkamadı.
Giannis Antetokounmpo
G Grubu
1. Fransa (3-0)
2. Dominik Cumhuriyeti (2-1)
3. Almanya (1-2)
4. Ürdün (0-3)
En büyük hayal kırıklığı:Almanya’nın elenmesi
En büyük sürpriz: Dominik Cumhuriyeti’nin gruptan çıkması
G Grubu’nda kâğıt üzerinde favoriler belliydi. Favorilerden Fransa, hata yapmadan grubu domine ederek liderliğe ulaşırken bir diğer favori olan Almanya ise tarihinin en kötü turnuvalarından birisini geçirdi. Fransa karşısındaki 16-4’lük ilk çeyrek skoruyla kabus gibi başlayan turnuva, Dominik Cumhuriyeti karşısındaki mağlubiyetle son buldu. Almanya, grup aşamasında beklentilerin en uzağında kalan ekip oldu. Dominik Cumhuriyeti turnuvaya Ürdün galibiyetiyle başlayarak Almanya karşısında kendisine bir şans yaratmayı başardı ve o fırsatı da iyi değerlendirerek ülke spor tarihinin en büyük zaferlerinden birisine imza attı. Ürdün ise turnuva boyunca elinden geleni yapmaya çalışsa da beklenildiği gibi rakiplerinin seviyesine pek yaklaşamadı.
H Grubu
1. Avustralya (3-0)
2. Litvanya (2-1)
3. Kanada (1-2)
4. Senegal (0-3)
En büyük hayal kırıklığı: Yok
En büyük sürpriz: Avustralya’nın üçte üç yapması.
NBA’de forma giyen birçok yıldız Kanadalı oyuncu bu turnuvaya gelmedi. Koç Nick Nurse ve ekibi bütün teknik detaylarda mükemmel işler yapmaya çalışsa da sahadaki performans, skor üstünlüğü için yeterli olmadı. Grubun ilk sırası için favori gösterilen Litvanya, tecrübeli kadrosunu çok iyi şekilde organize etti ancak gruptaki son maçında Avustralya karşısında galip gelemedi. Zira Avustralya’nın yıldız oyun kurucusu Patty Mills, Litvanya kısalarını adeta paramparça etti ve grup liderliğini takımına getirdi. Senegal ise üç güçlü ekip karşısında en iyi şekilde mücadele etmeye çalıştı. Tabii hem kadro hem de teknik kapasitenin diğerlerine kıyasla düşük seviyelerde olması, galip gelememelerine sebep oldu.
Hazırlayanlar: Daniels Süha ÖZKAYA & Kuzey KILIÇ
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam