Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Yaratıcı taraftarı severim

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 01/03/2012 - 15:56 GMT+2

CSKA Moskova'nın yıldızı Andrei Kirilenko, takımının hedeflerinden bahsederken Galatasaray taraftarına övgüler yağdırmayı ihmal etmedi. Saç kesiminden, World of Warcraft'a ilgisine kadar birçok konuya değinen Avrupa'nın en çok konuşulan oyuncusu, Eurosport.com Türkiye'ye özel açıklamalarda bulundu.

andrei kirilenko

Görsel kaynağı: Reuters

2000'lerin ortasında Ivkovic ve Messina'yla Avrupa'da hanedanlık kuran CSKA, geçen seneki korku filminin ardından geri dönüyor. Holden, Langdon ve Smodis yeniden yapılanmanın kurbanı olurken milenyumdan önceki dönemde Eremin'in 19 yaşındaki lideri Andrei Kirilenko, bu kez on yıllık NBA tecrübesiyle dümenin sahibi. Hedef mi? Elbette, Euroleague.
Öncelikle Galatasaray maçını konuşalım. Atmosfer nasıldı? Sahaya geldiğin an ne hissettin?
Gerçekten harikaydı. Soyunma odasından çıktığım an tüm ıslıkları duydum ve bu durum bana neden basketbolcu olduğumu hatırlattı. Şunu kesinlikle söyleyebilirim, 10.000 kişinin size ıslıklarla, tezahüratlarla tepki vermesi boş bir salonda oynamaktan çok daha keyifli.
Taraftar senin ve Milos Teodosic'in de bulunduğu bir koreografi hazırlamıştı...
Evet, komikti. Salona farklı bir hava katan, yaratıcı taraftarı severim. O yapılan çalışma bizi irite etmedi ama sanıyorum ki salonda bulunan diğer taraftarların daha çok havaya girmesini sağladı. Eh, bu da bizim için durumu daha zorlaştırmış oldu. NBA'de de dolu salonlar görebilirsiniz ama kimse sahaya meşale atmıyor! Türkler Yunanistan veya Sırbistan'daki gibi, özellikle Galatasaray taraftarının takımını ittiğini söyleyebilirim.
Yaz aylarında "CSKA kadrosunu tamamladı, onlara katılmam pek mümkün görünmüyor. Tercihimi yüksek olasılıkla kendi takımım, Spartak St. Petersburg'dan yana kullanacağım" demiştin. O günden bu yana ne değişti? Neden CSKA'ya imza attın?
Spartak kariyerime başladığım, CSKA ise oyuncu hâline geldiğim kulüp. Spartak'ın elbette birçok hatırası, gelişimimde önemli katkısı var ancak benim profesyonel anlamda bu işi öğrenmemi sağlayan yer CSKA'dır. Ek olarak, zaten Rusya'da başka bir takımın formasını giymedim. Lokavt zamanı ülkeme dönmeyi düşündüğüm zaman da masadaki tekliflerden ziyade bu iki takımdan birinde oynamayı arzuladım. Başka bir kulübün çatısı altında yer almak bana çok doğru gelmiyor.
picture

andrei kirilenko, galatasaray

Görsel kaynağı: AA

Eski takım arkadaşların, Deron Williams ve Mehmet Okur bildiğin gibi lokavt süresince Türkiye'de oynadılar. Hiç buraya gelmeyi düşündün mü?
Elbette. Türkiye, İspanya, İtalya gibi ülkelerde oldukça iddialı takımlar mevcut. Teklifler vardı ama CSKA gibi harika bir organizasyonda yer alma ve aileme yakın olma şansını elde edince açıkçası diğer opsiyonlarla pek ilgilenmedim. Aynı zamanda kendi ülkeniz için oynuyorsunuz, başka bir yere gitmenin bence mantığı yok.
Rusya Milli Takımı'ndan bahsedelim biraz. 2007'yi hatırlamak seni de memnun edecektir sanırım. Avrupa Şampiyonu olduğunuz o senenin özelinde, David Blatt'le çalıştığın altı yıl sana ne kattı?
David çok zeki, yaratıcı ve her zaman oyuncusunun iyiliğini düşünen bir insan. Onunla çalışmak her zaman harika olmuştur çünkü size baskı yapmaz, aksine düşünmenizi ve saha içerisinde kendi otokontrolünüzü sağlamanıza yardım eder. Takıntılı değildir, sadece bir şeyler ürettiğinizi ona gösterin. Mutlu olacaktır.
CSKA'da son oynadığın zaman Suproleague'de final-four görmüş ancak o sezonu şampiyon tamamlayacak olan Maccabi Tel Aviv'e kaybetmiştiniz. O takım büyük sempati toplamıştı.
Evet, hatırlıyorum. Paris'teydik ve maçı son periyodun büyük bir kısmına kadar da önde götürdük. Ama maç boyunca üçlük çizgisinin gerisinden o kadar kötü şut attık ki, Gershon'un son periyottaki molaları bizi aniden çözdü. Maccabi o seneki en güçlü takımdı ve taraftarlar dörtlü final boyunca çıldırmış vaziyetteydiler. "Sarı" Palais de Bercy'yi unutmak mümkün değil (gülüyor).
CSKA'da kalmayı neden tercih ettin? NBA'deki teklifler yeterli mi değildi? Sebep Olimpiyatlar mı?
Hayır, NBA'den gayet iyi teklifler aldım ama iki ana neden vardı. İlk olarak, takımımı sezonun yarısında yüzüstü bırakmayı istemedim. Öyle ortada çekip gitmek olmazdı. Elbette, biliyorum CSKA bensiz de harika bir takım ancak kendimi buranın bir parçası hissettim ve Koç Kaz'a bir şeyler verebileceğimin farkındaydım. İkincisi, geri dönsem bile NBA'deki bu kısa sezonda forma giymek çok mantıklı olmazdı. Dediğin gibi olimpiyatlar kesinlikle önemli bir ayrıntı, formda kalmak için oynamam gerek. Örneğin, Rusya Milli Takımı'ndan 9 kişi CSKA'da, diğer üçü de Khimki'de forma giyiyor. Başarıyı yakalamak için birbirimize yakın olmamızın doğru olduğunu düşündüm ve gelecek seneki yaz dönemini beklemeye karar verdim. Londra'dan sonra mı? Amerika'ya dönüş hep aklımın bir köşesinde var.
Grupta liderliği çoktan garantilediniz. Çapraz eşleşmeden Bilbao'yu mu tercih edersin yoksa Real Madrid'i mi?
Kiminle eşleştiğimiz bence çok önemli değil. Biz iyi basketbol oynuyoruz, Bilbao veya Real de öyle. O yüzden bu seviyedeler. Eğer Euroleague'i kazanmak istiyorsak herkesi yenmek zorundayız. Unicaja, Siena ya da bir başkası. Denklem bu kadar basit (gülüyor).
Biraz gündem dışına çıkalım, bildiğin gibi Amerikan medyası ve Euroleague forumlarında sıkça saç kesimin hakkında sorular geliyor. Sen ne düşünüyorsun?
Açıkçası bu soruların cevabını ben de bilmiyorum. Bir yıl saçınızı uzatmayı, öbür yıl da kısa kestirmeyi tercih edebilirsiniz. Ben oyun stilimi veya başka bir yönümü değiştirmedim ki, bu sadece saç! İçinizden gelir ve yaparsınız.
World of Warcraft oynadığını, Paladin'i sevdiğini söylemiştin. Horde mi Alliance mı?
Eskiden çok oynuyordum ama artık bıraktım. Neden devam etmiyorum bilmiyorum, sanırım hayat beni buna zorladı (gülüyor). Karakter konusuna gelince, elbette Alliance ama o kadar. Zaten bir dönem WoW'a kafayı takmışsanız, olayı tek karaktere indirgeyip bağlanmazsınız. Sıkıcı gelir çünkü belirli süre sonra, farklı arayışlara girersiniz. Ben de birçok deneme yaptım ama daha fazlasını söyleyip size karakterimi açık etmeyeceğim.
picture

andrei kirilenko

Görsel kaynağı: Eurosport

Son olarak da konuşmayı çok sevdiğin bir konuya yer verelim. Masha ile birlikte hayır işi ve vakıf çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Harika. Gerçekten harika. 2004'te kurduğumuz Kirilenko'nun Çocukları Vakfı amacına uygun bir şekilde ilerliyor. En son Yaroslavl'daki buz hokeyi kazasında ölenlerin ailelerine çeyrek milyon dolarlık bağış topladık. Böyle bir organizasyonda yer aldığım, zorda kalan insanları en azından bir nebze rahatlatabildiğim için gerçekten mutlu ve gururluyum. Umarım hassas kişilerin sayısı artar ve biz de doğru yerlere yardım etmeye devam ederiz.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam