Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Peiners: "Efes'in mental anlamda daha iyi olacağını düşünüyorum"

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 19/05/2019 - 15:58 GMT+3

Anadolu Efes'in CSKA Moskova ile oynayacağı EuroLeague finali öncesi Eurosport Türkiye ekibinden Daniels Süha Özkaya'nın sorularını yanıtlayan Zanis Peiners, lacivert-beyazlıların kazanma iştahına vurgu yaptı.

Zanis Peiners (Darüşşafaka Tekfen) vs Anadolu Efes

Görsel kaynağı: Eurosport

2019 EuroLeague finalinde temsilcimiz Anadolu Efes, saat 21.30'da CSKA Moskova ile karşı karşıya gelecek. Vitoria-Gasteiz'in ev sahipliğinde düzenlenen Final Four etabında tarihinin en büyük başarısını kovalayan lacivert-beyazlıların şampiyonluk şansını, Darüşşafaka Tekfen'in Letonyalı basketbolcusu Zanis Peiners'e sorduk.
Anadolu Efes-CSKA Moskova finali hakkında görüşleriniz nelerdir? CSKA’nın favori olduğu görüşüne katılıyor musunuz?
Bence iki takımın da şansı eşit. Efes’in mental anlamda bugünkü maçta daha iyi noktada olacağını düşünüyorum. Çünkü burada olması daha az beklenen taraf Anadolu Efes ve onların bu sayede üstünlük sağlayacağını düşünüyorum. CSKA’nın ise bugün en önemli avantajı yarı final maçındaki beklenmedik geri dönüşü olacak. CSKA cephesi bunun kupa için çok büyük bir fırsat olduğunun bilincinde. Bugünkü maç hem Dimitris Itoudis’in koltuğunu koruması için hem de çekirdek kadronun birkaç yıl daha takımda kalabilmesi açısından çok önemli.
İki takımın antrenörlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Ergin Ataman’ın Dimitris Itoudis’e karşı üstünlük kuracağını düşünen hatırı sayılır bir kitle var. Sizin bu konuda görüşünüz nedir?
Antrenör konusunda yorum yapmak çok kolay değil, çünkü tek maçlık bir organizasyon söz konusu. Bir seri formatı yok, o yüzden antrenörlerin değişiklikler yapabilecekleri uzun bir süreç yok. Serilerde antrenörlerin rolü çok daha büyük, değişiklik yapmaları için birçok fırsatları var. Burada antrenörlerin rolü play-off serilerine göre daha kısıtlı kalacaktır. Itoudis’in Final Four konusunda daha fazla deneyimi var. Ama bunun da çok önemli olacağını düşünmüyorum. Antrenörler konusunda eşit seviyede bence.
Bugünkü maçta kilit oyuncular ve fark yaratan isimler kimler olur?
CSKA’da kilit oyuncu Nando De Colo olacaktır. Uzun yıllardır De Colo takımın lideri konumundaydı. Yarı final maçında da aldığı faullerle kritik noktada maçı koparan isim oldu. Will Clyburn, Sergio Rodriguez ve Cory Higgins de bugün etki yaratabilecek diğer isimler. Anadolu Efes cephesinde ise Shane Larkin son aylarda çok iyi oynuyor; patlayıcılığı çok üst seviyede ve art arda sayılar bulabiliyor. Ancak Anadolu Efes için en önemli oyuncunun Vasilije Micic olduğunu düşünüyorum. Micic sezon boyunca Efes’in maestrosu olan isim. Efes’in bu yılki gelişiminde en büyük farkı yaratan oyuncu Micic. Zaten geçen yıl Zalgiris’in, bu yıl ise Anadolu Efes’in geldiği noktanın temel sebebi bu.
Bugün fark yaratabilecek kilit unsurlar neler olabilir?
İki takım da çok benzer bir basketbol oynuyor. İki takım da pick’n roll temelli bir oyun oynuyor. Bugün de her şey pick’n roll üzerinden işleyecek. İki takımın da birbirine çok benzer under size güçlü uzunları var. (Bryant Dunston ve Kyle Hines) Yaratıcılık konusunda da çok benzer yapıda oyunculara sahipler. Deneyim konusunda CSKA’nın biraz daha üstün olduğunu düşünüyorum. Buna karşılık Anadolu Efes cephesindeyse çok büyük bir kazanma iştahı var. Sezon boyunca Anadolu Efes’te çok iyi bir takım ruhu vardı. İstedikleri noktaya ulaşmaları sebebiyle psikolojik açıdan Anadolu Efes’in bugün daha da iştahlı oynayacaklarını düşünüyorum.
Final oynamanın mental yönden zorluğu nedir? Finalde maçı ile diğer maçlar arasında oyuncular açısından nasıl bir fark var? Kritik noktalarda daha fazla baskı hissedilir mi, eller titremeye başlar mı?
Deneyimlerimi göz önünde bulundurarak, arada ciddi bir fark olmadığını söyleyebilirim. Final, yarı final ya da play-off maçı arasında çok büyük bir fark yok. Belki play-off serilerinde maçlar ilerledikçe daha farklı ve daha sert bir tarzla yüzleşmek zorunda kalabiliyorsunuz. Cuma günkü yarı final maçları ile bugünkü final maçı arasında oyuncular açısından çok ciddi bir fark olmayacaktır. Tüm oyuncular maçın öneminin bilincinde, o yüzden elllerinin titreyeceğini de düşünmüyorum. 20 yıldır basketbol oynayan, 10 yıldır tam anlamıyla profesyonel şekilde basketbolun içinde olan oyunculardan söz ediyoruz. Her hafta yaklaşık iki kez maç oynayan, sahada yapması gerekeni kavrayacak seviyedeki oyuncular bunlar. Sahadayken "Final mi, değil mi?" diye düşünecek zamanları olmayacaktır, sadece mücadele etmeye odaklanacaklardır. Basketbolda her şey çok hızlı ilerliyor, saniyenin yüzdelik dilimlerinde karar almak zorundasınız. Kendinizden şüphe edecek ya da maçın önemine çok fazla takılacak zamanınız olmuyor. Maç öncesinde uyuyamamak gibi bazı durumlar yaşanabilir, ancak sahaya çıktığın anda tüm bunlar unutuluyor. Sahada herkes alıştığı işleri yapmaya devam ediyor. Bugün bu bağlamda herhangi bir oyuncunun sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.
Röportaj: Daniels Süha ÖZKAYA
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam