Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

"Zalgiris’in evinde seyirci desteğiyle Fenerbahçe'yi zorlayacağını düşünüyorum"

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 16/04/2019 - 13:02 GMT+3

Geçen sezonu Litvanya’da geçiren, bu yıl ise EuroLeague’de hem Fenerbahçe hem de Zalgiris’e karşı mücadele eden Darüşşafaka Tekfen'in Letonyalı oyuncusu Zanis Peiners ile Fenerbahçe-Zalgiris serisini konuştuk.

Luigi Datome (Fenerbahce) vs Zanis Peiners (Darussafaka Tekfen)

Görsel kaynağı: Resmi Siteden Alınmıştır

Fenerbahçe Beko bu sezon normal sezonu lider tamamlayarak EuroLeague playoff turuna iddialı bir şekilde adım attı. Sarı-lacivertlilerin rakibi, Sarunas Jasikevicius yönetiminde normal sezonun son haftalarında form grafiğini artırarak adını ilk 8 takım arasına yazdıran Zalgiris Kaunas.
Playoff'un dikkat çekici eşleşmelerinden biri olarak gösterilen Fenerbahçe Beko - Zalgiris Kaunas serisinde bizi neler bekliyor? Eurosport Türkiye ekibinden Daniels Süha Özkaya, geçen sezonu Litvanya'da, bu sezonu Türkiye'de geçiren, aynı zamanda Darüşşafaka Tekfen formasıyla EuroLeague'de bu sezon hem Fenerbahçe Beko hem de Zalgiris Kaunas'a karşı oynayan Zanis Peiners'e sordu...
Geçen yıl Zalgiris'e karşı oynadın, bu yıl da onlara karşı EuroLeague'de mücadele ettin. Bu yılki Zalgiris'le geçen yılki Zalgiris'in farkı neydi? Bu yıl neyi daha farklı yapıyorlar?
Zanis Peiners: Aslında genel olarak bakıldığında iki takım da birbirine oldukça benziyor. Ortaklıklar her anlamda aynı. Kadronun yerli oyunculardan oluşan çekirdeği Marius Grigonis eklemesiyle birlikte büyük ölçüde korunuyor. Yabancılar aşağı yukarı benzer tipte oyuncular. Stil itibariyle benzer oyuncuları bulmaya çalıştılar. Tabii ki sezonun ilk bölümünde işler geçen yılki kadar iyi gitmedi. Davies başta olmak üzere tüm yabancılar sezonun başında zorlandılar, çünkü Sarunas Jasikevicius’un sistemine ayak uydurmak biraz zaman istiyor. Sisteme ayak uydurunca er geç sonuç geliyor. Geçen yıl sisteme ayak uydurmayı daha çabuk başarmışlardı, bu sezon biraz daha geç kaldılar ancak playoff'a kalmayı başardılar. Bu zamanlama playoff için yeterli oldu, hava yakalayıp playoff'a geliyorlar.
Fenerbahçe'ye karşı hem ligde hem de EuroLeague'de oynadın, Fenerbahçe'nin en güçlü ve en zayıf yanları sence neler?
Fenerbahçe bu sezon normal sezonda EuroLeague’in en güçlü takımı, hem sonuçlar hem de ulaştıkları seviye bakımından. Ayrıca rakiplerine karşı en büyük farklarla üstünlük sağlayan takım da Fenerbahçe. Letonya Milli Takımı'nda Janis Timma, Janis Strelnieks ve Dairis Bertans’la konuştuğumuzda onlar da bu yıl Fenerbahçe’nin bu sezon diğer takımlarla kıyaslandığında bambaşka bir seviyede olduğunu söylemişti. Kimse playoff'ta onlarla karşılaşmak istemiyordu. Ama son dönemde Fenerbahçe cephesinde bazı sakatlıklar var ve bunun da etkisiyle nispeten bir düşüş söz konusu. Form itibariyle Zalgiris’in özellikle evinde seyirci desteğiyle birlikte Fenerbahçe'yi zorlayacağını düşünüyorum.
Fenerbahçe diğer takımlarla kıyaslandığında neyi farklı yapıyor? Nerede fark yaratıyor?
Bence öncelikle Avrupa’nın en iyi koçlarından birine sahipler, kadronun büyük bölümü uzun zamandır birlikte oynuyor, saha içinde çok iyi anlaşıyorlar. Eğer tek bir noktaya vurgu yapmam gerekirse, çok fiziksel yoğunluklu bir oyun tarzıyla oynuyorlar. Ayrıca oyun içi temaslarda kendilerine yapılan o teması çok iyi gösteriyorlar. Oyun içerisinde bu tip anlarda basketbol kurnazlıklarını çok iyi kullanıyorlar. Bu Balkan ekolünün bir yansıması ve bu sayede fark yaratıyorlar.
Fenerbahçe'ye karşı oynarken seni en çok zorlayan şey neydi?
Fiziksel bir oyun oynamaları, faulleri göstermeleri gerçekten çok zorlayıcı. En iyi takım oldukları için hakemler de onlara saygı duyuyor, bununla birlikte oyun içerisinde onların fiziksel seviyesine ne zaman erişmeniz gerektiğini kestirmek ve bunu doğru zamanda yapmak oldukça güç. Ayrıca basketbol zekâsı çok yüksek bir takım; pozisyonlarda oyuncu değişimini yanlış yapmanız ya da fazla yardıma gitmeniz durumunda topu çok iyi paylaşarak bunu cezalandırıyorlar. Ayrıca takımdaki her oyuncu ne zaman ne yapacağını çok iyi biliyor.
Zanis Peiners (Darüşşafaka Tekfen) vs Fenerbahçe Beko
Zalgiris'e karşı Kaunas'ta oynamak atmosfer açısından oldukça zorlu gözüküyor, her maçı kapalı gişe oynuyorlar. Zalgirio Arena'da oynamanın en zorlu yanı nedir? Atmosfer açısından Litvanya ve Türkiye'deki tribünleri karşılaştırabilir misin?
EuroLeague’deki en iyi atmosfer bence Zalgirio Arena’da. En azından bizim maçlarımıza baktığımda bunu söyleyebilirim. Ancak playoff turunda Fenerbahçe ve Panathinaikos başta olmak üzere diğer takımların da salonlarında daha iyi bir atmosfer oluşacağını düşünüyorum.
Peki Zalgirio Arena’daki atmosfer rakip olarak gittiğinde oyuncular üzerinde baskı yaratıyor mu?
Hayır, rakipler üzerinde çok fazla baskı oluşturan bir yapıları yok. Taraftarların temel amacı rakiplerinin üzerine baskı kurmaktan ziyade takımlarını desteklemek. Takımlarının performasını yukarı çektiklerini düşünüyorum. Bu sayede oyuna etki ediyorlar.
Pek çok farklı pozisyonda oynayabiliyorsun. Fenerbahçe'de seni hem hücumda hem de savunmada en çok zorlayan oyuncular kimlerdi?
Bence Nikola Kalinic çok formda, son maçlarda lider rolünü üstlendi. İstatistikleri oldukça iyi, yapması gereken kirli işleri de yapıyor. Kalinic’e karşı çok fazla oynamak zorunda kalmıştım ve ona karşı zorlanmıştım. Bence seride "x-faktör" olabilir. Tabii ki Jan Vesely’nin durumu çok önemli olacaktır. Vesely sezonun ilk bölümünde Euroleague’in en iyi oyuncusuydu. Sakatlık sonrasında istatistikleri biraz düştü fakat onun durumu seride belirleyici olacaktır.
Zalgiris'e karşı oynarken hem hücumda hem savunmada seni en çok zorlayan oyuncular kimlerdi?
Zalgiris biraz daha farklı. Onlarda her maçta farklı bir isim çıkıp fark yaratabiliyor. Tek bir isim vermem zor. İstatistik anlamında lider olarak Brandon Davies göze çarpsa da, gününde olduğunda 15 civarı sayı atabilecek çok oyuncuları var. Bunlar arasında daha önce savunduğum oyunculardan Arturas Milaknis’i sayabilirim. Milaknis temelli çok fazla set oluşturulmuş. Onun perdeden çıkıp şut denediği çok fazla kombinasyon var, o yüzden blok halinde koşu yapmak zorlayıcı olabiliyor. Milaknis perde çıkışındaki bu şutları yüksek yüzdeyle atabiliyor. Zalgiris özellikle mola sonralarında uyguladığı setlerde Milaknis’e bu şutları hazırlıyor.
Jasikevicius ve Obradovic'in EuroLeague'de takımlarına en çok etki eden iki koç olduğunu söyleyebiliriz. Oyuncu gözüyle ikisini de değerlendirdiğinde neler söylersin?
Değerlendirme toplantılarında rakipleri incelemeyi seviyorum. Obradovic’in setleri çok hoşuma gidiyor. Onun bu setleri zihninde kurguladığını anlayabiliyorsunuz, çünkü diğer takımların buna benzer herhangi bir seti yok. Rakip savunmaları zora sokacak kurnazca birkaç nokta oluyor setlerde ve rakip savunmalar bu tuzağa bir şekilde düşüyor. Şu anda onun neden en iyi koç olarak gösterildiğini anlayabiliyorum, çünkü rakiplerinin daima bir adım önünde.
Jasikevicius’un setlerini geçen yıl görme şansım oldu. Zalgiris’e karşı çok fazla maç oynadık ve o setleri artık okuyabilir noktaya geldim. Bu yıl da o setlerin büyük kısmının korunduğunu söyleyebilirim. Jasikevicius bence mola sonralarında fark yaratan bir koç. Mola sonralarında mutlaka uyguladığı kurnazca bir set ya da hamlesi oluyor. Bence hem Obradovic hem de Jasikevicius çok iyi ve son iki sezonun en formda iki antrenörü olarak dikkat çekiyor.
Fenerbahçe-Zalgiris serisinde fark yaratacak oyuncular sence kimler olabilir?
Kalinic ve Vesely dışında birisini söylemem gerekirse Fenerbahçe’de Ali Muhammed’i söyleyebilirim, bu sezon Fenerbahçe’ye çok fazla maç getirdi. Maç içinde üst üste 10-12 sayı attığı çok maç oldu. Fenerbahçe’de o fark yaratabilir.
Zalgiris’te Milaknis dışında Grigonis fark yaratacaktır. Zalgiris’in kilit oyuncularından biri, sorumluluk almaktan hiç çekinmiyor. Tenerife’de oynarken Şampiyonlar Ligi’nde Final Four’un MVP’si olmuştu. Bu tür maçlarda fark yaratabilecek bir karakteri var.
Fenerbahçe-Zalgiris serisini genel olarak nasıl değerlendirirsin? Sence seri nasıl sonuçlanır?
Fenerbahçe’nin seriyi 3-2 kazanacağını düşünüyorum. İki takım da evlerindeki maçları kazanacaktır. İlginç bir seri olmasını umuyorum. Umarım 5 maçlık bir seri izleriz
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam