Eurosport
UCI Pist Bisikleti Uluslar Kupası Türkiye’de!
Tarafından
Yayınlandı 13/03/2025 - 14:27 GMT+3
Pist bisikletinin en büyük organizasyonlarından Uluslar Kupası, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek. Pistin yıldızları, bu hafta sonu Konya’da yarışacak.
UCI Uluslar Kupası
Görsel kaynağı: Eurosport
Konya Veledromu’nda cuma günü başlayacak olan UCI Pist Bisikleti Uluslar Kupası, Türkiye’nin bu seviyede düzenlediği ilk pist bisikleti yarışı olacak. Pazar gününe dek devam edecek olan kupada aktif dünya şampiyonlarından Amalie Dideriksen, Yana Burlakova, Ally Wollaston ve Sophie Capewell yarışacakken Paris 2024’te madalya kazanan Matt Richardson, Oliver Bleddyn, Hetty van de Wouw, Lea Friedrich ve Pauline Grabosch da start listesinde yer alıyor.
UCI Uluslar Kupası Nedir?
2021 yılında başlayan UCI Uluslar Kupası, milli takımlar ekseninde düzenlenen bir turnuva. Pist bisikleti sezonunda çok fazla bağımsız yarış bulunduğundan, 2021 yılında UCI bunu tek bir çatı altında düzenlemeye karar verdi ve Uluslar Kupası doğmuş oldu. Uluslar Kupası, pist bisikletindeki eski Dünya Kupası formatının devamı niteliğinde ve kış sporlarındaki Dünya Kupası formatlarına benzetilebilir.
İlk sezonunda Hong Kong, Rusya ve Kolombiya olmak üzere üç farklı ayağı bulunan Uluslar Kupası’nı Kolombiya kazanmıştı. Devamındaki yıllarda ise turnuvayı bir kez İtalya, iki kez Büyük Britanya kazandı. Bu sezon ilk defa tek ayak üzerinden düzenlenecek olan Uluslar Kupası, 14-16 Mart arasında Konya’da yapılacak.
42 ülkeden 245 bisikletçinin katılacağı yarışlarda hem kadınlarda hem erkeklerde yedi farklı yarış tipi olacak: madison, omnium, sprint, takım sprint, takım takip, eleme yarışı ve keirin.
/origin-imgresizer.eurosport.com/2024/12/01/4067941.jpg)
Keirin, UCI Şampiyonlar Ligi
Görsel kaynağı: Getty Images
Kadroda Kimler Var?
Yol bisikleti sezonu başladığı için yolda yarışan bisikletçilerin gelemediği de hesaba katıldığında, Konya’daki kadro oldukça kuvvetli. Paris’in Olimpiyat şampiyonlarından Oliver Bleddyn (takım takip) ve Sophie Capewell (takım sprint) Konya’da piste çıkacak. Dünya Şampiyonası’ndan gökkuşağı mayoyla ayrılan Amalie Dideriksen, Yana Burlakova ve Ally Wollaston gibi isimler de start listesinde göze çarpıyor. Olimpiyat’ta, Dünya Şampiyonası’nda ve de Şampiyonlar Ligi'nde Harrie Lavreysen ile büyük bir rekabet içinde bulunan Matt Richardson ise start listesindeki en büyük yıldız.
Yarışların başlamasına bir gün kala geçerli olan start listesine göre Uluslar Kupası’na Türkiye’den katılan bisikletçiler, dört farklı branşta yarışacaklar. Mustafa Ayyorkun, Ali İhsan Eğin, Mustafa Tarakçı ve Doğukan Arıkan takım takipteki kadromuzu oluşturuyor. Avrupa Şampiyonası’nda ilk 10 derecesi elde eden Ramazan Yılmaz, omnium ve eleme yarışında bireysel olarak yarışacakken madison yarışında Mustafa Tarakçı ile yarışacak.
Türkiye’nin takım halinde yer alacağı takım takip yarışının eleme turları cuma sabah seansında 11.30 civarında, madison ise pazar sabah seansında 13.00 civarında yapılacak. Ramazan Yılmaz’ın bireysel olarak yer alacağı eleme yarışının elemesi cuma 15.00 civarında, omnium yarışının elemesi ise cumartesi 11.00 civarında yapılacak.
Yarışları Konya Veledromu’nda yerinden izlemek isteyenler için günlük bilet fiyatları 50 TL iken üç günlük kombine biletler 100 TL. 25 yaş altındaki öğrenciler ise ücretsiz bir şekilde velodroma giriş yapabiliyor.
Benzer Konular
Reklam
Reklam