Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Son hazırlıklarınızı yapın, Giro başlıyor!

Eurosport Türkiye

Güncellendi 10/05/2019 - 11:38 GMT+3

Eurosport ekranlarında 21 etap boyunca Giro'yu anlatacak ve yorumlayacak olan Berkem Ceylan ve Sarper Günsal, sezonun ilk büyük turuna dair öngörülerini paylaştı.

Giro d'Italia

Görsel kaynağı: Eurosport

İlk olarak etap profillerinden başlayalım. Genel klasmanı belirleyecek tırmanışlı etapların geçtiğimiz senelere kıyasla daha kısa olduğunu görüyoruz. Zorlu tırmanış etapları genelde 200 km’yi aşmıyor. Bu durum yarışın genel seyrini nasıl etkiler?
Sarper Günsal: Yokuş etapları görece kısa olabilir ama 220 km’nin üstünde 8 etap var. Bunlardan dördü 230 km’nin üstünde. Üç tane bireysel zamana karşı (ITT) olmasına karşın, yarışın toplam uzunluğu da UCI üst limiti olan 3500km’nin üstünde. Dolayısıyla yarış bence oldukça yorucu geçecek. Sadece beş adet yüksek dağ etabı olması az gibi gözükebilir ama bunlar da çok zor parkurlar. Kategorize edilmemiş bir çok sert yokuş var. O nedenle, bireysel zamana karşı etaplar belirleyici olacak gibi dursa da Giro her zamanki gibi yokuşların belirleyeceği bir tur olacak.
Berkem Ceylan: Bence burada kritik nokta zamana karşılar. Üç zamana karşı var ve hepsi yokuşlu. Bunun özellikle Simon Yates’in elini güçlendireceğini düşünüyorum. Dumoulin ve Yates son üç, dört sezonda üç haftalık maratonu yönetmek konusunda tecrübe kazandılar. Bu konuda, geçen seneki Fransa Turu dördüncülüğüne rağmen, Roglic’ten bi adım öndeler.
Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Simon Yates
Team Ineos buraya takım lideri olarak Egan Bernal’i getirmeyi planlıyordu ancak Giro’ya kısa bir süre kala antrenmanda düştü ve sakatlandı Bernal. Giro’da olmayacak. Team Ineos, genel klasmanı kazanmak için yine de bir şeyler dener mi? Diego Rosa ya da David de la Cruz gibi isimlerin Giro’ya götürülmesi Ineos için mantıklı bir strateji olur mu?
S.G. : Team Ineos, Bernal’in yerine kadroya Eddie Dunbar’ı aldı. Bu da bana takımın genel klasmandan çok etap kovalayacağını düşündürüyor. Takım Pavel Sivakov’a kısıtlı bir destek atabilir ama kaçışlara girip etap peşinde koşmaları daha mümkün. Eğer bu gerçekleşirse, yarışı kontrol etmek onların sorumluluğunda olmayacağından oldukça açık bir yarış izleyebiliriz. Bu durumda da Astana’nın etkinliği öne çıkacaktır.
B.C. : Rosa, de la Cruz, Wouter Poels Giro’ya gelseler dahi gerçekçi bir genel klasman hedefleri olabileceğini düşünmüyorum. Egan Bernal’siz Ineos’un genel klasmanda ne yapacağı hiç enteresan değil. Ben Ineos’ta iki genci izleyeceğim; Tao Geoghegan Hart ve Pavel Sivakov. Her ikisi de Tour of the Alps’te müthişlerdi. Yavru bir kedinin, olgun ve oturaklı bir kediyi koşturması gibi oynadılar Vincenzo Nibali’yle. Önleri çok açık. Bisiklet seyircisinin Ineos’un bu tip gençlerinin rahatça yarışmasına izin vermeye ihtiyacı var.
Egan Bernal
Tom Dumoulin, formda bir Primoz Roglic, Simon Yates gibi favorilerin yanı sıra birçok başaltı favori olduğu düşünülüyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Sürpriz ve yeni bir şampiyon izleme ihtimalimiz geçen yıllara göre daha mı fazla?
S. G. : Yarışın en büyük favorisi olarak son dönemki formuyla Primoz Roglic’i göstermek gerek. Romandiya Turu’ndaki muhteşem performansı, tırmanış yeteceğinden hiç de geri kalmayan saate karşı dereceleri onu ilk sıraya yazmamı gerektiriyor. Ardından son iki yıldır Giro’daki son derece başarılı performansıyla Tom Dumoulin’i söylemek gerek. Hollandalı bu sezon hemen hemen hiç kendini göstermedi ama mutlaka hazır gelecektir. Geçen yıl büyük hayal kırıklığı yaşayan Simon Yates de "Yarım kalmış bir hesabım var” diyerek geliyor. Giro ’18’den aldığı dersle Vuelta’yı kazandı. ITT konusunda da geçtiğimiz kış büyük ilerleme kaydetti. Yarışın mutlak podyum şüphelisidir. Vincenzo Nibali’nin Giro 2016’yı nasıl kazandığını hatırlarsak "Messina Camgözü"nü hiç de yabana atmamak gerektiğini kolayca idrak ederiz. Son Tour of the Alps’te çok formdaydı. Taktiksel olgunluğu ve yüksek riskli cüretkar stiliyle podyumu zorlayacak. Egan Bernal’in sakatlık nedeniyle katılamayacak olması büyük şanssızlık. İlk kez lider olacağı bir büyük turda üç hafta bu stresi kaldırıp kaldıramadığını görmeyi çok istiyordum. Diğer yandan, Astana sezon başından beri tüm etap yarışlarını domine ediyor. Liderleri Migeul Angel Lopez de formda ama onun her zamanki handikapı saate karşı etaplar. Bu üç ITT’deki performansı "Süperman Lopez"in podyum şansını belirleyecek. Mikel Landa, Richard Carapaz, Ilnur Zakarin ve Rafa Majka gibi isimler de var ama onlar "en iyi yardımcı oyuncu" kategorisinde kalacaklar diye düşünüyorum.
B. C. : Sürpriz bir şampiyon çıkmayacak. Roglic, sezon başından beri aldığı galibiyetler ile bir numaralı şampiyonluk adayı. Romandiya'da üç etap kazanarak gövde gösteresi yaptı. Simon Yates geçen sene kaybederek(Giro) kazanmayı(Vuelta) öğrendi. Dumoulin’in "Geçen iki seneye göre daha az formdayım." lafının blöf olduğunu düşünüyorum. Zorlu üçüncü haftaya taze kalacaktır. Genel klasman dışında, Fausto Mastana’dan bir etap galibiyeti bekliyorum. Androni Giocattoli bisikletçilerinin tamamı formda, kaçış gruplarını renklendirecekler.
Primoz Roglic, Tour de Romandie.
Sprinterler için ne söylenebilir? Geçen yıl dört etap alan Elia Viviani burada, 2017’de dört etap alan Fernando Gaviria burada. Pascal Ackermann, Arnaud Demare, Caleb Ewan keza buradalar. Bu büyük sprinterleri form durumuna göre nasıl bir sıralamaya sokabiliriz?
S. G. : Sanırım Ackermann-Viviani-Gaviria-Ewan-Demare gibi bir sıralama yapabiliriz. Viviani Romandiya’da hastalandı ama üstünde “tricolore” ile Giro’da etap kazanmak için her şeyi yapacaktır. Sprinterler için sezon şimdilik biraz kesat geçiyor. Giro sonunda daha net bir sıralama yapabileceğiz.
B. C. : Viviani, şubattan beri pek yarış kazanamıyor. Giro’da geçen seneki kadar güçlü olabilir mi, emin değilim. Yine de üstündeki İtalya şampiyonluk mayosu büyük motivasyon kaynağı olacaktır. Yarışı tamamlayacağını ve siklamen mayoyu kazanacağını düşünüyorum. Gaviria bu sezon çok hızlı. Etap(lar) kazanacaktır ama Fransa Turu’na da gideceği için Giro’yu son hafta evvelinde bırakacağını düşünüyorum.
Elia Viviani
Olan sprinterler kadar, burada olmayan bir sprinter de gündem oluşturdu Giro için: Geçen yıl Giro’da üç etap kazanan Sam Bennett. Bennett, “Eğer Alman olsaydım şu an Tour de France’taki sprintler için tartışılıyor olurdum” demişti. Çok da formda olan bir Bennett var. Onun Sagan’ın olmamasına rağmen Giro’da yarışmayacak olmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Tour’da da olmayacak aynı zamanda.
S. G. : Bunu yayınlarda çok konuştuk. Bennett’a yapılan doğrudan bir haksızlık. Bora-Hansgrohe’de herkes eşit değil elbette ama Alman vatandaşlarını kayırma konusunda bir politika olduğu kesin. Bennett’in sezon sonu takımdan ayrılması kesin gibi. Ackermann’ın kazanamadığı her sprintte herkes Bennett’i konuşacak.
B. C. : Bennett en iyi sezonunu geçiriyor. Giro’ya gelseydi Viviani, Gaviria ile müthiş sprint finişleri görecektik. Giro’ya getirilmemesi büyük hata. Fransa Turu’nda zaten yok. Sezon sonu takımdan ayrılacağını düşünüyorum.
Son olarak, genel klasman zaferine ulaşacak ve 21 etap sonunda sprint klasmanı lideri olacak isimler sizce kimler olacak?
S. G. : Tüm olası kaza ve mekanik sorunları göz ardı edersek Primoz Roglic’in Verona’da Maglia Rosa’yı kazanacığını düşünüyorum. Siklamen Mayo ise Elia Viviani’nin olacak gibi geliyor, "tricolore”nin hakkını vermesi gerek.
B. C. : Genel klasmanı Roglic, siklamen mayoyu Viviani kazanır diyorum.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam