Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Britanya GP: Senaryo farklı, kazanan aynı

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 15/07/2019 - 14:14 GMT+3

F1’de 2019 sezonunun 10. yarışı Silverstone’da koşuldı. Beş kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton’ın takım arkadaşı Valtteri Bottas’ın 24,9 saniye önünde zafere uzandığı yarışa Sebastian Vettel - Max Verstappen kazası ve güvenlik aracı damga vurdu. Silverstone Grand Prix’sini Mert Demircioğlu ve Ant Arın Şermet değerlendirdi.

Lewis Hamilton (Mercedes), kendi evinde, Britanya'da galibiyete ulaştı

Görsel kaynağı: Getty Images

Mert Demircioğlu: 2019 sezonunun en heyecanlı yarışlarından birine şahit olduk. Yarış boyu dramalara sahne olan F1’in evi Silverstone’da kazanan Lewis Hamilton oldu. Britanya GP’sini altıncı kez kazanan Hamilton böylece rekoru ele geçirdi.
Yarışın kaderini iki adam belirledi denilse yanlış olmaz. Önce Antonio Giovinazzi‘nin çakıl havuzuna saplanmasıyla gelen güvenlik aracı Hamilton’a liderliği getirdi. Ardından Sebastian Vettel’in frenlemeyi kaçırarak Max Versteppen’e arkadan çarpması, Red Bull’un podyum görme şansını ortadan kaldırdı.
Yarışa ikinci sıradan başlayan Hamilton, liderliği alabilmek için takım arkadaşı Valtteri Bottas’ın arkasında agresif bir başlangıç yaptı. Hamilton birkaç kez önüne geçse de Bottas liderliği tekrar aldı. Erken pite giren Bottas yeni lastikleriyle yarışa ikinci sırada geri döndü. Hamilton için liderliği korumak için güvenlik aracının girmesi lazımdı ve Hamilton’ın bu isteğini Giovinazzi geri çevirmedi. Güvenlik aracının girişiyle pite gelen Hamilton, yarıştaki yerini garantiye almış oldu. Şansın kazanan tarafta olduğu bir günde mutlu sona ulaştı.
Yarışa üçüncü başlayan Charles Leclerc ile dördüncü başlayan Max Verstappen arasında harika bir mücadele vardı. Güvenlik aracının piste girişine kadar harika bir savunma performansı gösteren Leclerc, DRS avantajına sahip Verstappen’in her atağına çok iyi cevap verdi. Hamilton kadar şanslı olmayan Monakolu, güvenlik aracından olumsuz etkilenen taraf oldu.
Charles Leclerc (Ferrari), Max Verstappen (Red Bull) - 2019 Britanya GP
Son güncellemelerden çok iyi bir geri dönüş alan McLaren ve Renault, bu yarışta da puanlarını aldı. Daniel Ricciardo yarış boyu McLaren’in arkasında kalsa da puanı almayı başardı. Mclaren’in yeni aracını geliştirmeye başladığı haberleri ve Carlos Sainz ile Lando Norris’in yükseliş trendi içinde olduklarını göz önüne alınca, onlar için geleceğin Ferrari’nin geleceğinden daha parlak olduğu söylenebilir.
1007. yarış için özel olarak tasarlanan, James Bond’a göndermeli araçlarıyla puan alan Red Bull, podyum görme şansını kazayla beraber kaybetti. Birden çok dinamikten etkilenen yarışta kazanan taraf yine Hamilton ve Mercedes olurken, Ferrari ve Red Bull için senaryo neredeyse aynıydı. Vettel’in mental sorunlarının açıkça gözüktüğü yarıştan sonra Ferrari’nin gelecek sezon planlamalarını tekrar gözden geçirmesi gerektiği ayyuka çıkmış oldu.
Ant Arın Şermet: Günümüzden 20-25 yıl sonra 2019 F1 sezonuna baktığımızda karşılaşacağımız manzara ’88 McLaren, 2002 Ferrari ve 2016 Mercedes’ten farklı olmayacak: Tek takımın, tek pilotun dominasyonu. Silverstone’da gerçekleştirilen Britanya yarışında da aynı sonucu gördük ama Britanya’nın diğer yarışlara göre bir farkı vardı. Çünkü senaryo, normal bir akışla ilerlemedi. Sıralama turlarında 0,006 saniye farkla Bottas’a geçilen Hamilton’ın pist üzerindeki performansı çok iyi olmalıydı. Aksi takdirde evinden arka arkaya ikinci kez üzgün ayrılacaktı. Bu sebeple start sonrası çok agresif bir tutum takınan Lewis, Bottas’ı çok zorladı, birkaç sefer geçti ama sonuç olumsuzdu.
Diğer yarışlara göre senaryo akışının farklı olmasındaki ilk etken Alfa Romeo’nun İtalyan pilotu Giovinazzi’nin kum havuzuna çakılmasıydı. Bu olay sonrası piste giren güvenlik aracı Hamilton için galibiyet demekti. Güvenlik aracının diğer kazananıysa Sebastian Vettel’di. Vettel’in takım arkadaşı Leclerc ise kaybeden taraftaydı.
Valtteri Bottas ve Lewis Hamilton, 2019 Britanya GP
Güvenlik aracı sonrasında en hareketli isim Verstappen oldu. Önce Leclerc’le mücadeleye giren Verstappen yerini korurken birkaç tur sonra takım arkadaşı Pierre Gasly’i geride bıraktı. Gasly sonrası podyumla arasındaki tek engel Sebastian Vettel’in kırmızı otomobiliydi. Vettel’i yaklaşık beş tur kovalayan Max, Hangar düzlüğünde rakibini geçip podyuma adım atmayı başarmıştı. Ta ki sonraki virajda Vettel frenlemeyi kaçırana kadar. Sebastian Vettel’e 10 saniye cezaya ve puansız bir hafta sonuna sebep olan kaza, Verstappen’i de podyumdan etti. Bu karmaşadan karlı çıkan isim Ferrari pilotu Charles Leclerc oldu ve Monakolu pilot böylece podyumu tamamlamayı başardı.
Yarışın son üç turunda Bottas’la Hamilton arasında gidip gelen en hızlı tur (+1 puan) mücadelesini Lewis Hamilton son turdaki 1.27.369’luk derecesiyle kazandı ve 26 puanla kusursuz bir hafta sonu tamamladı.
Bir de son olarak biri Haas takımının ne yaptığını açıklayabilir mi? Zira anlamak oldukça zor…
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam