Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

2023 Kadınlar Dünya Kupası - Grup Analizleri

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 18/07/2023 - 22:50 GMT+3

2019 Kadınlar Dünya Kupası yarı finalinde İngiltere’ye attığı golden sonra çay yudumlama sevinci yapan Alex Morgan, saha içinde topla saha dışında Donald Trump’la mücadele eden ve emekliliğe gün sayan Megan Rapinoe, Fransa’nın ikonik kaptanı Wendie Renard, futbolda son danslarını yapan Brezilyalı Marta… Hepsi Dünya Kupası için hazır.

A man looks up at a promotional display for the Women's World Cup football tournament as he walks past Stadium Australia, also known as Olympic Stadium, in Sydney on July 18, 2023

Görsel kaynağı: Getty Images

2023 Kadınlar Dünya Kupası’na sayılı günler kaldı. Parlamayı bekleyen yıldızlar, domestik arenaya veda eden ve rekor peşinde koşan kahramanlar yeni hikayelere konu olmak için gün sayıyor. Her büyük turnuvada görünürlüğünü katbekat artıran kadın futbolu, yeni ikonik anları için izleyenlerini bekliyor. Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ev sahipliğinde yapılacak turnuva, iki ayrı ülkede düzenlenen ilk Kadınlar Dünya Kupası olarak tarihe geçecek. Başlangıç düdüğü 20 Temmuz’da Yeni Zelanda’nın Norveç’i, Avustralya’nın da İrlanda Cumhuriyeti’ni konuk edeceği maçlarla çalınacak.
Turnuva öncesi heyecan yükselirken iki yazıdan oluşan grup analizi serisinin ilk bölümünde Norveç, Avustralya, İspanya ve İngiltere gibi takımların yer aldığı A,B,C ve D gruplarına odaklanıyoruz.
A Grubu: Yeni Zelanda, Norveç, Filipinler, İsviçre
Yeni Zelanda’nın ev sahibi olarak yer aldığı A Grubu'nda kupanın doğal favorilerinden Norveç grup aşamasını sorunsuz geçmek istiyor. Okyanusya ülkesinin en büyük şehri Auckland'daki 50 bin kişilik Eden Park Stadyumu'nda ilk maçtan adeta deplasman atmosferi yaşayacak olan Norveç'te ilk hedef açılış maçını kazasız atlatmak.
Geçtiğimiz yaz İngiltere'de düzenlenen 2022 Avrupa Şampiyonası’nda ev sahibine 8-0 yenilen ve grup aşamasında elenen takım yaşadığı hayal kırıklığını unutturmak istiyor. Ülkenin en deneyimli isimlerinden Hege Riise takımın başındaolacak. Norveçli teknik patron, yıldızlarla dolu kadrosunu bu kez daha verimli kullanmayı hedefliyor. Takım artık kaptan Maren Mjelde ve ülkenin futbol kahramanı Ada Hegerberg’in somut bir başarıyı hak ettiğini düşünüyor. Hegerberg’in kaybetmeye olan nefreti şu sıralar kazanma sevgisinden daha büyük ve, Norveçli ikonun büyük hedefe ulaşması için tam zamanı. Merkezde Ingrid Engen ve Frida Maanum gibi kaliteli ayaklara sahip olan takım, Guro Reiten ve Graham Hansen ile gol arayacak.
Dünya Kupası'na altıncı kez katılan ev sahibi Yeni Zelanda turnuvanın gediklisi. Ancak şimdiye kadar somut herhangi bir başarı elde edebilmiş değiller. Defansif açıdan problemleri olan ekip, seyirci avantajını kullanmaya çalışacak.
Yeni teknik direktörleri Inka Grings ile turnuvaya gelen İsviçre, takım formasyonunu hala oturtamaması sebebiyle turnuvaya düşük beklentilerle gelen ekiplerden biri. Yıldız oyuncular Lia Walti, Ana Crnogorcevic ve Alisha Lehmann ile gruptan çıkmayı deneyecekler.
Asya Kupası'nda yarı final görüp Dünya Kupası biletini cebine koyan Filipinler, turnuvaya Avustralya’nın eski antrenörü Alen Stajcic ile geliyor. Son yıllarda gençlere yatırım yapan takım, pozitif futbolla iyi bir turnuva geçirmenin peşinde.
B Grubu: Avustralya, İrlanda Cumhuriyeti, Nijerya, Kanada
B Grubu 'ölüm grubu' tabirinin tam karşılığı denebilir. FIFA sıralamasında ilk 10'da yer alan Avustralya ve Kanada’yı barındıran B Grubu İrlanda Cumhuriyeti ve Nijerya eklemeleriyle yenilmesi güç ekiplerden oluşuyor.
Diğer ev sahibi Avustralya, teknik patron Tony Gustavsson'un ilmek ilmek işlediği bir takım. Bu dönemin en yetenekli forvetlerinden Sam Kerr’ün liderliğinde turnuvanın favorilerinden biri olarak ön plandalar. Yıldız golcü gününde olduğunda dünya üzerinde onu durdurabilecek bir savunma oyuncusu yok. Real Madrid’in yeni transferi Hayley Raso ile Arsenal’ın yıldızları Caitlin Foord ve Steph Catley, Kerr'ün skor yükünü paylaşabilecek diğer isimler olabilir.
Son Olimpiyat şampiyonu Kanada, turnuvaya çok yüksek beklentilerle gelmiyor. Sıkışan maçlara çözüm bulmakta sıkıntı yaşayan takım, yıldız forveti Janine Beckie’den yoksun. Onun eksikliğinde İtalya liginde iyi bir sezon geçiren Julia Grosso’dan skor katkısı bekleyen Kırmızı-Beyazlılar, deneyimli ama genç orta sahaları Quinn ve Jessie Fleming’den yararlanmaya çalışacak.
Grubun enerjik takımları İrlanda Cumhuriyeti ve Nijerya için hedef Kanada maçı. Kaptan Katie McCabe Dünya Kupası’na ilk kez katılmaya hak kazanan İrlanda’ya liderlik edecek. Elit bir kadrodan oluşmasa da hırs, agresiflik ve doğru oyun planıyla sadece grubun değil, turnuvanın da zorlu takımlarından biri olabilirler. Dünyanın en elit golcülerinden, Barcelona'nın yıldızı Asisat Oshoala’nın hücum liderliği yaptığı Nijerya ise her zamanki gibi tempolu oyunuyla turnuvaya tutunmaya çalışacak.
C Grubu: İspanya, Kosta Rika, Zambiya, Japonya
Turnuvanın favorilerinden İspanya tüm seneyi drama ve kaosla geçirse de turnuva iddiasını sürdürüyor. Kaptan Alexia Putellas’ın da destek verdiği “Las 15” adı verilen 15 elit milli takım oyuncusu Euro2022'nin ardından geçtiğimiz eylül ayında , teknik direktör Jorge Vilda ve İspanya Futbol Federasyonu'nu protesto ederek bir açık mektup yayınlamıştı. Mektupta Vilda'ya ve federasyona güvensizliklerini dile getiren oyuncu grubu antrenman metotlarını beğenmediklerini, endişelerinin görmezden gelindiğini ve bir güven ortamı oluşmadığını belirtmişti. Buna karşılık federasyonun yanıtı sert oldu. İsyancılıkla suçlanan futbolcular tehditvari bir geri dönüş aldı. Federasyonda karar alan ismin Vilda’nın babası Angel Vilda olması da pek işlerine yaramadı. Olayın üzerinden aylar geçti ve oyuncular üç eksikle, Dünya Kupası’nı kaçırmamak adına kadroya geri dönmeyi kabul etti. Takım kampı hiçbir şey olmamış gibi görüntü verse de küçük gerginlikler zaman zaman göze batmaya devam ediyor.
Vilda yönetiminde hala somut bir başarı elde edememiş olan takım yine de elindeki üst seviye oyuncuların varlığıyla adını favoriler arasına yazdırabiliyor. İki kez Ballon d’Or kazanan Alexia Putellas liderliğinde büyük hedef için kenetlenmiş durumdalar.
Grubun bir diğer favorisi 2011 şampiyonu Japonya, sessiz geçen yılların ardından ilgisini kaybeden taraftarları tekrar kazanmak amacıyla pozitif bir turnuva geçirmek istiyor. Turnuvaya oldukça genç bir kadroyla gelen takım Maika Hamano ve Rika Ueki ile gol arayacak. Manchester City’den Yui Hasegawa ise takımın beyni olarak kontrolü sağlamaya çalışacak.
Turnuvanın en merak edilen takımlarından biri de Zambiya. Rakiplerine kıyasla FIFA ülkeler sıralamasında en düşük basamakta bulunan takım, fizik güce dayalı hızlı oyunuyla dikkat çekiyor. Hazırlık karşılaşmalarında İsviçre’den beraberlik koparıp, Almanya’yı da yenmeyi başardılar. Afrika'da kadın futbolunun öncüsü olan Zambiya'da gözler Almanya ağlarına da iki gol bırakan takım kaptanı Barbra Banda’da olacak.
Arka arkaya iki kez Dünya Kupası’na katılım hakkı kazanan Kosta Rika ise pozitif bir turnuva geçirmek istiyor. Portland’da forma giyen orta saha Raquel Rodriguez takımın saha içi lideri konumunda.
D Grubu: İngiltere, Haiti, Danimarka, Çin
D Grubu da tıpkı B Grubu gibi kaliteli ve rekabetçi maçlar vadediyor. İkonik teknik patron Sarina Wiegman ile Avrupa Şampiyonu olan İngiltere bir kez daha şampiyonluk kovalayacak. Takım, kadın futbolunun önlenemez salgını ön çapraz bağ sakatlıklarından çok etkilendi. Kaptan Leah Williamson ve Arsenal’dan takım arkadaşı Beth Mead turnuvayı kaçırıyor. Hücuma dönük orta saha Fran Kirby de diz sakatlığı nedeniyle uzun bir süre sonra takımdan ayrı kaldı. Kaptan Williamson’ın yokluğu turnuva ilerledikçe özellikle Wiegman’ın saha içi kontrolünde büyük problemlere yol açabilir.
Orta saha ve forvet hattında birbirine alışık ve dinamik yetenekler barındıran takımda defansın merkezindeki soru işaretleri, oyun kurulumunu da etkiliyor. Williamson’ın savunmadaki partneri Millie Bright da bir süredir sakatlığı sebebiyle yeşil sahaya çıkamıyor. Maçlara yetişmesi halinde form durumunun nasıl olacağıysa bilinmezliğini koruyor. Tüm bu problemlere rağmen İngiltere turnuvanın en büyük favorilerinden biri. Ancak final dışındaki bütün sonuçların hayal kırıklığı olarak değerlendirileceği ortamda baskı büyük. Gidecekleri yol da pek pürüzsüz değil.
Lars Sondergaard yönetimindeki Danimarka grubun zorluk seviyesini yukarı taşıyor. Deneyimli teknik direktör uzun yıllardır takımın başında ve dünya yıldızı Pernille Harder karşılaştığı hiçbir rakibi onlara zor dakikalar yaşatmadan bırakmak niyetinde değil. Ön çapraz bağ sakatlığından sezon sonunda dönen Harder, turnuvaya oldukça formda geliyor.
Kupaya bilinmezliklerle dolu gelen Çin, saha içinde de kolay çözülen bir takım değil. Grupta başarılı olmaları için defansif meziyetlerini kırmadan golcülerini beslemeleri gerekecek. Tarihinde ilk kez Dünya Kupası bileti almaya hak kazanan Haiti ise bu ilk deneyimi hatırlanabilir kılmak istiyor. Takımın genç yetenekleri meziyetlerini en büyük arenada göstermek için ön planda olabilir.
Yazı: Ceyda Akbulut
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam