Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Şaban Yıldırım: Röportaj

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 30/06/2011 - 13:37 GMT+3

Borçları nedeniyle transfer tahtası kapalı olan Sakaryaspor’a ikinci kez şampiyonluk yaşatan bir Sakarya efsanesi Şaban Yıldırım, özkaynaklarından başka tutunacak dalı olmayan bir takımı nasıl şampiyon yaptığını Eurosport.com Türkiye’ye anlattı.

şaban yıldırım, sakaryaspor

Görsel kaynağı: AA

Neredeyse çeyrek yüzyıldır altyapısından yetiştirdiği futbolcularıyla kalkınan Sakaryaspor artık tükenme noktasına gelmişti. 2010-2011 sezonunda mücadele ettiği 2. Lig beyaz grupta kader, futbolculuk kariyeriyle de geçmişinde çok özel bir yeri olan Şaban Yıldırım’’ı teknik direktör olarak ikinci kez Sakaryasporla birleştirdi.Oğuz Çetin ve Hakan Şükür gibi büyük isimleri ‘Türk futbolu’na kazandırmasıyla bilinen Sakaryaspor küllerinden yeniden doğuyor.
Yeşil-siyah renkleriyle Tatangalar’ı eski güzel günlerine kavuşturmak için çareler üreten teknik direktör Şaban Yıldırım, Eurosport.com Türkiye’nin sorularını yanıtladı.

Sezon başında takımın başında değildiniz. Daha önce şampiyon yaptığınız Sakaryaspor’un başına çok zor bir durumda ikinci kez geçtiniz. Zorlu play-off çarpışmalarında ligi sizden çok daha iyi yerlerde bitirmiş Bandırmaspor, Bugsaş ve Konya Şeker'i yendiniz.
Samimiyet ve güven ortamını tesis etmeye çalıştık. Elbette sahada da iyi takım olmaya çalışarak. Belki anahtar, samimiyet ve güvendi diyebilirim. Tabii çok istedik. Başka çıkışımız yoktu. Kulüp olarak çıkışımız yoktu. Borcumuz çoktu. Allah korusun bu sene çıkamasaydık kim bilir kulübümüz kapanabilirdi. Böylesi bir futbol kültürüne sahip bir kulübün, futbol havası olan bir şehrin buna ihtiyacı vardı. Yeniden dirilmeye. Bu ihtiyaçla biz burada bulunduk. Oyuncularımızla bunu hep konuştuk. Samimiyet, güven ve bir çıkışa duyduğumuz yüksek ihtiyaç. Sakaryaspor’un da potansiyeli vardı elbette.
Bunu altyapıdan oyuncularla başardınız.
Doğru. Altyapıdan oyuncularımızı A takıma kazandırıyoruz. Onların gelişimiyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Takımın başına geldiğimizde iki misyon belirledik. Birincisi Bank Asya’ya çıkmak. İkincisi genç oyuncularımızı geliştirmek.
Kulübün ödenmeyi bekleyen borçları da var. Bu nedenle tranfer tahtanız kapalı. Bunu sorunu naslı aşacaksınız?
Özellikle bu sene transferimizin kapalı olması, genç oyuncularımıza fırsat getirdi. Bu fırsatı iyi değerlendirdiler. Biz kalıcı, sürekli üreten, belirli bir sistemi olan bir kulüp olmak istiyoruz .Özellikle altyapıyla ilgili. Tesisle ilgili planlarımızı da yaptık. Belediye başkanımız da ilgileniyor. Bunu A takım için değil, altyapı için istiyoruz. Tesis çok önemli. Sakaryaspor yeniden kuruluyor. Bu ikinci kuruluşunu yaşıyor. 22 Mayıs’ta şampiyon olduğumuz günün ertesinde yeniden kuruldu. 23 Mayıs tarihi Sakaryaspor’un ikinci kuruluşu tarihi. Bir daha Sakaryaspor bu durumlara düşmemeli. Sakaryaspor türk futolunun merkezine oturacak şekilde gelişecek. Türk futbolunda örnek olacak konuma gelmesi için çalışmalarımız sürüyor. Sosyal projeleri benimseyen de bir takım olacağız. Vakıf tarafını da ihmal etmeyeceğiz. Porto modeline yakın bir model düşünüyoruz. Hem başarıya giden hem de ikinci sınıf oyuncuları birinci sınıf hale getirip sürekli kasasını dolduran bir takım. Dolu kasasını da toplumun hizmetine sunan bir yapı. Kültüre ve ahlaka sunan. Böyle bir misyonumuz var. Çalışmalara başladık.
Son yıllarda ‘Türk futbolu’nda bir yerli hoca modası da var. Uzun süre yerli mi yabancı mı tartışmaları yaşandı.
Futbol artık her geçen gün daha da gelişiyor. ‘Türk futbolu’nda şu anda yerli antrenörler çok büyük katkı sağlıyor. Burada futbol federasyonunu tebrik etmek gerekiyor. Yeni eğitim programlarıyla, doğru planlamayla çok iyi antrenör arkadaşlarımız yetişti. Süper Lig de şu anda yabancı bir ya iki teknik adam var. Şampiyon olan bir yerli hoca. Geçen sene şampiyon olan yerli hoca. Ve arkadan kovalayan yerli hocalar. Yanlış anlaşılmasın, yabancı hocaya karşı değilim. Kaliteli yabancı hocalar hem oyunculuğumuzda hem antrenörlüğümüzde bizlere katkı sağlamışlardır. Ben de kendi çapımda bunlara ayak uydurmaya çalışacağım. İnşallah takımım için hedeflediğimiz vizyona doğru ilerleriz.
Sakaryaspor nasıl bir kamp dönemi geçirecek?
Şu an tesislerimizde çalışmalarımızı sürdürüyor. Kampımız Bolu Gerede’de olacak. İlk etap çalışmalarımız 9-18 Temmuz’da. İkinci etap kampımıza Kartepe’de 21 Temmuz’da başlayacağız. Çalışmalarımız 3 Ağustos’a kadar sürecek. Ayrıca takımda kaybımız olmayacak. Geçen seneki futbolcularımızla yeni sezonda tekrar beraber olacağız.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam