Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Zahir Belounis: Katar'daki sistem beni öldürüyor

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 16/11/2013 - 12:49 GMT+2

Katar’dan ayrılmasına izin verilmeyen Fransız futbolcu Zahir Belounis, özgürlüğüne kavuşmak istiyor.

Zahir Belounis

Görsel kaynağı: Resmi Siteden Alınmıştır

Uluslararası Futbolcular Birliği FIFpro, Fransız futbolcu Zahir Belounis’i ülkede alıkoyan ve evinde dönmesine izin vermeyen Katar'a yaptırım uygulanmasını istiyor.
Uluslararası Futbolcular Birliği; Katar'ın 2 yıldır ülkeden çıkış izni vermediği Zahir Belounis konusunda FIFA’dan adım atmasını istedi; ancak henüz bir sonuç alamadı.
Ücretini alamıyor
Fransız futbolcu Zahir Belounis, 2007'de Katar'ın El Jaish kulübüne transfer oldu. Oyuncunun sözleşmesi üç yıl önce, 2015'e kadar uzatıldı. Hatta Fransız futbolcu 2011 yılında iki aylığına Katar vatandaşlığı verildi ve oyuncu Katar Ordu Milli Takımı formasıyla ülkeyi temsil etti.
'Kafala vizesi'
Maaşlarının ödenmesinde sorunlarla karşılaşan Belounis, kulübü mahkemeye şikayet etmesinin ardından zor günler yaşıyor. Futbolcuya, eşi ve iki kızıyla birlikte ülkeden çıkış izni verilmiyor.
Oyuncuya, ülkeyi terk etmesi için kulübünden ülkede çalışan yabancılara uygulanan 'kafala vizesi' alması gerektiği, aksi takdirde ülkeden çıkışına izin verilmeyeceği bildirildi. Kulübu de 'kafala vizesi' vermek için oyuncudan alacağı olmadığına dair imza atmasını istedi. Belounis ise imza atmayı reddetti.
FIFA’ya destek çağrısı sonuç vermedi
FIFA geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, konuya müdahale etme şanslarının olmadığını, oyuncunun ikinci yol olan FIFA Anlaşmazlık Çözüm Komitesi'ne başvurmadığını; meselenin Katar mahkemelerince çözülmesi gerektiğini söyledi.
FIFpro başkanı Theo van Seggelen, Sepp Blatter'e bir mektup yazarak oyuncu için harekete geçilmesini istemişti. FIFpro yayımladığı yazıda bu durumun temel bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizdi.
Belounis için daha önce Fransa Devlet Başkanı François Hollande’ın bazı girişimlerde bulunduğu basına yansımış; ama bu görüşmelerin nasıl sonuçlandığına ilişkin bir haber yer almamıştı.
CNN bölge uzmanı analistleri, ülkedeki tüm yabancı çalışanlara uygulanan 'kafala vizesi'nin kötüye kullanımı daha önce insan hakları örgütleri tarafından da gündeme getirildiler ve bu vize sisteminin işçilere karşı şantaj için kullanıldığını belirttiler.
İnsan Hakları İzleme Örgütü avukatı Nick McGeehan da CNN’e yaptığı açıklamada Katar’daki bu kafala sisteminden vazgeçilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Sivil Toplum Kuruluşları destek veriyor
Uluslararası Kölelik Karşıtları Örgütü (Anti Slavery.org) resmi twitter sayfasından sürekli olarak oyuncunun Zidane ve Guardiola’ya yazdığı açık mektubun haberini paylaşırken, FIFpro’nun açıklamasını da gündeme getiriyor.
Change FIFA inisyatifi ise uzun bir süredir bu konu üzerinde duruyor. Uluslararası basında konuyla ilgili çıkan yazı ve görüşleri sayfasında yer verirken; FIFA’nın süreçteki rolünü eleştiriyor.
Zidane ve Guardiola'ya açık mektup
İngiliz Guardian gazetesinde Owen Gibson imzalı haber ve oyuncunun Zidane ve Guardiola’ya yazdığı açık mektubu büyük yankı uyandırdı. France Football internet sitesi de Fransız oyuncunun Zidane ve Guardiola’ya yazdığı mektubun orijinal halini yayınladı.
Belounis mektubunda 2022 Dünya Futbol Şampiyonası'nı düzeleyecek Katar'ın iyi niyet elçiliğini yapan Bayern Münih Teknik Direktörü Pep Guardiola ve Real Madrid'in Yardımcı Antrenörü Fransız Zinedine Zidane bir mektup gönderdi
Belounis, mektubunda Katar'da yabancı işçilerin köle gibi çalıştırılmasına dikkat çekti ve kendisinin de onlardan biri olduğunu belirtti. Fransız futbolcu mektubunda "Katar'da yabancı işçileri rehin alan bu sistem beni yavaş yavaş öldürüyor" ifadesini kullandı.
Sosyal medyada ise #FreeBelounis hashtagi altında oyuncuya destek tweetleri atılıyor.
Son olarak CNN’den James Masters’a konuşan Belounis, ''Beni yok etmek istiyorlar. Bununla nasıl başa çıkabilirim? Artık burada kalmak istemiyorum. Kendimi öldürmek istiyorum” dedi.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam