Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

FIFA U-20 Dünya Kupası - Rüştü Reçber: Şimdi 20 yaşına olmak ne kadar çok isterdim

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 01/04/2013 - 20:13 GMT+3

Türkiye A Milli Takımı’nın formasını 120 kez giyen dünyaca ünlü eski kaleci Rüştü Reçber, FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası hakkında konuştu.

rüştü reçber

Görsel kaynağı: AA

Sadece birkaç hafta sonra, futbolun çılgıncasına sevildiği Türkiye, 2013 FIFA U-20 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak. Turnuvanın Türklerin sınırsız coşkusunu ve milli gururunu yansıtmasına kesin gözüyle bakılıyor. Rüştü Reçber de, konu dünyanın en çok sevilen sporu olduğunda, Türk vatandaşlarının tutkularını ve ateşli duygularını en iyi bilen kişilerden.

Türkiye A Milli Takımı’nın formasını 120 kez giyen dünyaca ünlü eski kaleci, en çok milli olan Türk futbolcu unvanını halen elinde bulunduruyor. Bundan da önemlisi 39 yaşındaki Rüştü, Türkiye’de bir rol model ve idol pozisyonunda. Kendisine, yaşayan bir spor efsanesi gözüyle bakılıp daima saygı ve hayranlıkla yaklaşılıyor.

Rüştü’nün kariyerinin en önemli kilometre taşları arasında 2002 FIFA Dünya Kupası'nda üçüncü olan ve UEFA EURO 2008’de yarı final oynayan Türk Milli Takımı’nın kalesini koruması yer alıyor. Kariyeri Antalyaspor’da başlayan ve 2003-2004 yılları arasında kısa bir süre Barcelona’nın da kalesini koruyan Rüştü, Fenerbahçe’de forma giydiği dönemde dört, Beşiktaş ile de bir Süper Lig şampiyonluğu yaşadı.

FIFA Şeref Listesi’nde yer alan 100 isimden biri olan eski milli kaleci, artık eldivenlerini astı ve tıpkı milyonlarca Türk vatandaşı gibi kendi ülkesinde düzenlenecek FIFA’nın ikinci en önemli turnuvasının başlamasını sabırsızlıkla bekliyor. FIFA.com, Rüştü’yü İstanbul’da ziyaret etti ve kendisiyle özel bir röportaj yaptı.

FIFA.com: Rüştü, Türk futbolunun altın jenerasyonunun bir üyesiydin. Türkiye gibi futbolun bu kadar tutkuyla sevildiği bir ülkede, orada yer almış olmak senin için nasıl bir anlam ifade ediyor?
Rüştü Reçber: Bundan dolayı müthiş gururluyum. Uluslararası arenaya adım attığım ilk dönemlerde, Türk Milli Takımı’nın hedefleri bu kadar büyük değildi. Bizim jenerasyonumuzun gelişinden önce, kötü sonuçlar alıyorduk. Benim de aralarında olduğum oyuncu grubu, bu kaderi ve Türk futbolunun talihini değiştirdi. Bunu başarmış olmak harika bir duygu.

120 defa Türk Milli Takımı’nın formasını giydin ve Türkiye’nin en çok milli olan oyuncusu durumundasın. Geriye dönüp baktığın zaman, hazine değerindeki bu deneyimle ilgili neler düşünüyorsun?
İlk kez 1995 yılında A Milli oldum ve milli kariyerimi 2010 yılında sonlandırdım. Bu yüzden, milli takımın son 15 yılı ile ilgili fikir belirtebilirim. Bu gerçekten çok, çok uzun bir süre. Eğer milli kariyerime şimdi sahip olduğum birikimle başlayabilseydim, her milli maçı daha yoğun bir performansla oynardım, böylece her özel anı bilinçli şekilde yaşardım.

Şimdi, FIFA U-20 Dünya Kupası’yla bu seviyeye ulaşmayı amaçlayan yeni bir Türk futbol jenerasyonu var.
Şimdi 20 yaşında olabilmeyi gerçekten çok isterdim. Böylece, ben de Türkiye’de düzenlenecek 2013 FIFA U-20 Dünya Kupası’nda yer alabilir ve taraftarlarımızın desteğini hissedebilirdim. Bu inanılmaz olurdu!

Türk halkı için FIFA U-20 Dünya Kupası 2013 ne anlam ifade ediyor?
Hem Türkiye hem de ülke insanı için çok büyük anlam ifade ediyor. 2013 FIFA U-20 Dünya Kupası, Gerek futbol seviyesi gerekse organizasyon boyutu bakımından Türkiye’nin düzenlediği en büyük turnuva olacak. Turnuvanın FIFA için de büyük önem arz ettiğini biliyoruz bu yüzden böylesi bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.

Turnuvaya ev sahipliği yapacak yedi şehir Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon’da ve tüm yurtta 21 Haziran-13 Temmuz aralığında nasıl bir atmosfer göreceğiz sence?
Bildiğiniz gibi, Türk insanı olarak futbola inanılmaz tutkunuz. Türk insanı bu spora âşık. Gün boyunca nadiren başka konularda konuşurlar. Turnuva boyunca candan bir konukseverlik, güçlü duygular ve heyecanla tutkuyu bir arada görmeyi bekliyorum. Gerek halkın gerekse futbolseverlerin turnuvaya büyük ilgi göstereceğine eminim.

Dünyaca ünlü eski kaleci olarak, deneyiminle FIFA U-20 Dünya Kupası’nın genç futbolcuların kariyerine ne şekilde yön verebileceğini düşünüyorsun?
Bugün sahip olduğum ve geçmişte elde ettiğim tüm deneyimle turnuvanın son derece anlamlı olacağını garanti edebilirim. Özellikle de genç futbolcular için; zira bu onlar için geleceğe giden yolu çizmek için büyük bir fırsat. Bu yüzden, futbolcuların Dünya Kupası’ndan zevk alacaklarına olan inancım tam. Maalesef ben, gençler düzeyinde bir Dünya Kupası’nda hiç yer almadım ve bunun pişmanlığını yaşıyorum. Benim FIFA U-20 Dünya Kupası’nın organizasyon kısmıyla yakından ilgilenmemin nedenlerinden bir tanesi de bu.

Grup aşaması kuraları çekildi. Kimleri favori olarak görüyorsunuz?
Hem Brezilya’nın hem de Arjantin’in finale kalmayı başaramaması gerçekten üzücü bir durum. Ayrıca Almanya da finallerde yok. Bunlar yerine, 24 tane çok, çok güçlü takım var. Ben, İspanya ve Meksika’yı favori görüyorum ama onlarla birlikte Türk Milli Takımı’na da şans veriyorum.

Maçları yerinde takip Feyyaz Uçar’ın ekibine destek verecek misiniz?
Tabii ki! Bu nasıl soru? [Gülüyor]. Bence ev sahibini temsil etmenin hem olumlu hem de olumsuz yanları var. Bir yanda, maçları kendi saha ve seyirciniz önünde oynamanın avantajına sahipsiniz. Diğer yanda, yoğun başarı beklentisi ve baskının ağırlığı ile mücadele etmek durumundasınız. Eğer genç Türk futbolcular olumlu yönlerden ilham alırlarsa ve taraftarlarının desteğini avantaja çevirebilirlerse, rahatlıkla yarı finale çıkacaklarına eminim. Ama sözlerim yanlış anlaşılmasın çünkü gençlerimizin omzuna ilave yük binmesini istemem.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam