Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

İngiltere Ligi - Kırmızı derbi

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 13/01/2013 - 14:01 GMT+2

Manchester United-Liverpool maçından önce Kırmızı Şeytanlar'ı Yusuf Koç yazdı.

Manchester United's Dutch forward Robin van Persie (2-L) celebrates after scoring the first goal during the English Premier League football match between Manchester United and Sunderland at Old Trafford

Görsel kaynağı: AFP

Bugün İskoçya Premier Lig’inin ilk iki sırasında bulunan Celtic ve Inverness’in maçı, Celtic ile İskoçya 3. Liginde bulunan Rangers arasındaki bir maçtan daha fazla ilgi çekemez. Çünkü köklü rekabet Celtic ile Rangers arasındadır, Inverness bugün vardır yarın yoktur Celtic için…
Bu sadece İskoç futboluna özgü bir durum değildir. Türkiye için de böyledir, Arjantin için de, İtalya için de... Ve tabii ki İngiltere için de…
İngiltere’nin en büyük mücadelesi Manchester United-Liverpool mücadelesidir. Man City’nin bugün Liverpool’dan daha kaliteli bir kadroya sahip olduğu ve Liverpool’a nazaran bugün için daha başarılı olduğu bir gerçek. Ancak tüm bunlar Manchester United’ın en önemli rakibini City yapmaya yetmez. United City rekabeti de köklü ve sert bir rekabettir ama Manchester ile Liverpool arasında olan bir başkadır.
Öyle ki Scholes zorlu mücadele öncesi verdiği demeçte “Man City bugün Liverpool’dan daha iyi olsa da, onların tarihine erişebilmeleri için çok zamana ihtiyaçları olacaktır. Liverpool bizim en büyük rakibimiz. En büyük maçları ve en iyi atmosferleri onlarla yaşadık” diyordu.
Ligin ikinci yarısı açılırken, Premier Lig bizlere yine müthiş bir mücadele sunuyor. İlk yarıda Manchester United’ın deplasmanda 2-1 kazandığı maçın ardından, bu kez Liverpool Old Trafford’a konuk oluyor. Lider Manchester United, 21 hafta sonunda 52 puan ile en yakın rakibi City’nin 7 puan önünde ikinci yarıya başlarken, Liverpool 31 puan ile 8 sırada.
Ezeli rekabetin her döneminde farklı şeyler gündem olurken, son zamanlardaki en büyük gündem maddesi Luis Suarez ve Evra olmuştu. Uruguaylı, Evra’ya ırkçı söylemde bulunmuştu ve ardından 8 maç ile cezalandırılmıştı. Yıldız oyuncu bir de bunun üzerine, bir sonraki maçta Evra’nın elini sıkmamıştı. Bu karede hatırda kalan bir detay da Rio Ferdinand’ın, Evra’nın elini sıkmayan Suarez’e elini uzatmamasıydı.
Liverpool ve Manchester’ın kırmızı yakalarının aralarında oynadıkları son maçta ise Jonjo Shelvey’nin kırmızısına kadar Liverpool, sonrasında Manchester orta sahanın hâkimiyetini eline geçirmişti. Bu mücadele sonunda gülen taraf 2-1 ile Manchester ekibiydi.
Bu hafta iki ekip Old Trafford’da kapışacaklar. Konuk ekip Liverpool ile başlayalım. Liverpool sezon öncesi transfer plansızlığı sebebiyle ilk yarıyı tek forvetle geçiştirmek zorunda kalmıştı. Geride kalan 21 maçlık periyotta gol yükünü Suarez çekmişti. Ona destek veren isim ise kaptan Gerrard’dı. Rodgers, devre arası ilk iş olarak forvete takviye yaptı. Chelsea’li Sturridge artık Liverpool forması ile mücadele ediyor. Genç İngiliz aslında formaya çabuk da ısındı. Devre arası kupa maçında iyi performansıyla umut verdi. Lliverpool’un diğer bölgelerinde ise bir değişiklik yok.
İlk yarıyı tek forvetle geçiştirmesine rağmen gol yollarında büyük sıkıntı çektiklerini söylemek yanlış olur. Merseyside ekibi ilk yarıda 34 gol atma başarısı gösterdi. Bu hiç de fena sayılmaz ancak kalelerinde gördükleri 26 gol fazla. Hele hele Manchester gibi istediği zaman gol atabilen bir takım karşısında bu istikrarını(!) sürdürürse büyük sıkıntı yaşar.
Manchester ise ligin açık ara en fazla gol atan takımı. 21 maçta attıkları 54 gol en yakın rakipleri City’nin attığı golden 13 fazla. Ancak United da Liverpool gibi savunma güvenliğini elinde bulunduramıyor.
Bu bağlamda zevkli geçmesini beklediğimiz bir maç. Maç muhtemelen orta sahada kopacak. Sir Alex büyük maçlara kalabalık orta saha ile çıkmayı sever. O, işi orada bitirmek ister. 2. Bölgeye hakim olursa, Rooney ve Robin ile gol bulmakta sıkıntı çekmez. Bu sebeple buraya asılacaktır. Diğer taraftan Rodgers da bu bölgeyi önemseyen bir hoca. Özellikle Leiva’nın dönüşü ile burada artık onlar da söz sahibi olabiliyor. Liverpool için sorun, orta sahaya Gerrard ve Leiva dışında sağlam karakter koyacak oyuncu yokluğu. Allen, Nuri, Henderson gibi isimler beklentilerin bir çıt altında. Nnuri çok yetenekli ancak, burada da uyum sağlayamadı, Allen ve Henderson ise bir alt seviyenin adamları.
Manchester’da ise burası oldukça kuvvetli. Carrick ve Cleverley bu bölgeyi koruyacak isimler. Bu ikiliden ziyade kanatlardan ortaya gelip top alan oyuncular sayesinde burası güçleniyor.Kanalarda görünen ancak sık sık içeri gelen Valencia ve Young orta sahayı güçlendiriyor. Diğer taraftan 90 dakikalık tempoyu yakalayamasa da Scholes ve maç eksiği olmasına rağmen Kagawa da görev alması halinde ortasahada iyi iş çıkarabilecek isimler.
Manchester orta sahayı alırsa, 3. Bölge girişinde ayağa paslarla Liverpool savunmasını bunaltır. Araya atılan toplarda ise Robin van Persie kolay kolay affetmez. Bunun yanı sıra Jose Enrique’nin olmaması durumunda Valencia’nın sıfıra indiği pozisyonlar da ciddi tehlike oluşturur.
Manchester’da Rooney’nin oynaması zor; Anderson ve Nani’nin kadroda olması bekleniyor. Vidic döndü ve artık savunma Sir Alex’in istediği hale geldi. Kale her zaman soru işaretini koruyor. Orta saha kıvamında ve forvette Robin var. Liverpool’da ise Leiva’nın dönüşü önemliydi. Gerrard ve Suarez iş bitirecek adamlar. Enrique büyük ihtimalle olmayacak. Hücum kontra için uygun, ekstralarda Gerrard kadraja girer, savunma ise Rodgers’ı üzebilir.

Yusuf Koç - @ysfkoc
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam