Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Silahlara veda

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 25/01/2012 - 11:00 GMT+2

1902 yılında başlayan bu rekabet, ileride "klasik" olacak, futbola uzak-yakın herkesin dilinde dolanacaktı. Çağrı Develioğlu, Barcelona ve Real Madrid arasında oynanan Kral Kupası'nın tarihini ve unutulmaz maçlarını kaleme aldı.

barcelona 1939 real madrid, spanish civil war iç savaş

Görsel kaynağı: AFP

“Herhangi birinin ölümü
Beni de yaralar ey dostlar
Çünkü parçasıyım ben insanlığın
Sorma kimin için çalıyor çanlar
Ola ki senin içindir
Sana da tehlike var”
William Shakespeare kadar olmasa da Britanya’nın ünlü şairlerinden John Donne’nin bu dizelerini işiten Ernest Hemingway, İspanya iç savaşını anlattığı muhteşem eserinin ismini sonunda bulmuştu.
Yaşlı Adam ve Deniz isimli romanı sonrasında Nobel Ödülü’nü hak kazanan Amerikalı, vatanından çok sevdiği İspanya’da bulunduğu dönemi mümkün mertebe kitaplarına yansıtıyor, gördüğü acı tecrübeleri, kalemiyle sayfalara damlatıyordu. İspanya’nın yeşil çimlerinde de bir savaş vardı… Ancak bu muharebe tüfekle değil, meşinden bir topla yapılıyordu.
1939’dan 1975 yılına kadar General Francisco Franco’nun bizzat onuruna yapılan İspanya Kral Kupası’nın temelleri 1902 yılında atılmış, Real Madrid’in başkanlık görevini de yapacak olan dönemin futbolcusu Carlos Pedros’un dâhiyane fikriyle ortaya çıkmıştı.
Katalan bir aileden gelen Pedros, Kral 8. Alfonso’yu onurlandırmak için böyle bir öneri de bulunmuş, futbol yetkilileri de kupayı hemen ‘oldurmuştu’.
picture

real madrid

Görsel kaynağı: Eurosport

İşte bu şekilde ortaya çıkan Kral Kupası’nda 1899’da kurulan Barcelona ve 1902 yılında futbol dünyasına ‘merhaba’ diyen Real Madrid karşı karşıya gelecekti. 1902 yılının bilinmeyen bir gününde yarı finalde buluşan ezeli düşmanların müsabakası 3-1 Katalanlar lehine bitecekti. Gollerinin kimin ayağından –ya da kafasından- geldiği belli olmayan maç için Madridliler şu savunmayı yapmıştı, “Onların altı yabancısı vardı!”
Madrid’de oynanacak olan finalde Barcelona şimdilerde esamesi okunmayan Bizcaya’ya 2-1 kaybedecek, kupayı kazanmak için yedi yıl beklemek zorunda kalacaktı.
İşte böyle başladı Barça ve Real’in Kral Kupası serüveni. 1916 yılına kadar bir daha buluşmadı bordo-maviyle, eflatun-beyaz. Kupanın tuhaf düzeni sebebiyle tam dört kez karşı karşıya geldiler aynı sene. Kayıtlara geçen ilk golleri Barcelona’dan Alcántara ve Martínez, Real Madrid’den ise Petit atmıştı. Diğer ayaklarda ise, Madrid’in şu anki mabedine adını vermiş olan Bernabeu’nun ağları sarstığını görmüştü futbolseverler.
picture

real madrid barcelona 1974

Görsel kaynağı: Eurosport

Top yerine tüfek
İki takım da en fazla yarı final görmüştü rekabette. Tâ ki 1936 yılına kadar. Sivil savaşın ilk meydan muharebesi Valensiya-Mestella’da yapılıyor, Kralcılar rakiplerini 2-1 yenerek kupayı mavi göklere kaldırıyordu. Ancak kupa uğursuz gelecek, masmavi renkler siyaha solacaktı üç yıl için…
O maça kadar top tepmekle meşgul ayaklar, Rus yapımı Mosin–Nagant’ın bir benzeri olan tüfeklerin güzelim topraklarda taşınmasına yardım edecekti. 1936-39 yılları arası savaş nedeniyle ara verilen kupa 1939’da kaldığı yerden sürecekti. Tabii eski tadından yoksun; eğlencesinden noksan bir vaziyette.
Ve o uğursuz maça sebebiyet veren 90 dakika gelip çatmıştı 1943 yılında… Barcelona ve Real Madrid savaş sonrası ilk kez bir Kral Kupası mücadelesinde buluşma fırsatı yakalamıştı. İlk maç Barcelona’nın 3-0’lık üstünlüğüyle sona ermişti. Ancak artık rejim Franco’nun faşist falanj diktatörlüğüydü. Takımı elenecek değildi ya!
Franco'nun talimatıyla Barcelonalı futbolcular tehdit ediliyordu. İç Savaş'ta suçları silinen futbolcuların, kabarık sicillerinin tekrar başlarını ağrıtacağı, dosyaların tekrar açılmaması adına 'uygun futbol oynayın' direktifiyle sindirildiği konuşuluyordu. Maçta da olanlar oluyordu tabii. Pruden 5. dakikada perdeyi açıyor, ilk yarı tabelaya 8-0 olarak yansıyordu! Evet, 8-0! İkinci yarıda Alonso, Barianga ve Botella'nın golleri skoru belirliyor, Real Madrid finale yükseliyordu... Sonucu hâlâ tartışılan bu şaibeli maçı Real Madrid 11-1 kazanmıştı!
picture

real madrid 11-1 barcelona

Görsel kaynağı: Eurosport

Bu tarihten sonra Barcelona, Franco’yu inim inim inletecekti. 1975 yılında hayata gözlerini yuman Franco, kendi adına düzenlenen kupanın, Katalanların elinde yükselmesine tam sekiz kez şahitlik etti.
Finalde beş klasik
Barcelona ve Real Madrid arasında bugüne dek İspanya Kral Kupası'nda beş kez final maçı oynandı. 1936 yılında oynanan finali Real Madrid 2-1 kazanırken, 1967-1968 yılında oynanan finalde rövanşı Barcelona, Zunzunegui'nin kendine kalesine attığı golle 1-0 almıştı.
İki takım arasında oynanan bir sonraki maçta ise Real Madrid, Katalanları Santillana Rubiñán, Aguilar ve Pirri'nin attığı gollerle 4-0 yenmişti.
1982 yılındaki finalde gülen taraf bu kez 2-1'lik skorla Barcelona olmuş, Katalanlar kupayı Marcos'un 90. dakikada attığı golle kazanmıştı.
1990 yılında ikili yine karşı karşıya gelirken, gülen taraf yine Katalanlar olmuştu. Maç kıran kırana geçmiş, Barça golleri Amor ve Salinas ile bulmuştu. Beşiktaş'ın da eski teknik direktörü olan John Benjamin Toshack yönetimindeki Madrid, karşılaşmada fazla varlık gösterememişti.
Tam 21 yıl finalden önce karşı karşıya gelen iki dev, geçen yıl bu hasreti dindirmiş, kupayı ise Cristiano Ronaldo’nun uzatmalarda attığı golle Real Madrid kaldırıp, müzesine koymuştu.
Barcelona’nın 25, Real Madrid’in 18 kez kazandığı Kral Kupası’nda bu iki kutup, finalde olmasa da, çeyrek finalde karşı karşıya gelecek. 1902’de başlayan dünyanın en muazzam rekabetinde tam 30 kez karşı karşıya gelen, 15 kez bordo-mavi, 10 kez de ‘beyazlar’ın güldüğü bu yarışın 31.sinde ise Real Madrid mucize arayacak, Barcelona ise bir zafer daha.
‘Silahlara Veda’ edip, meşin yuvarlağı tepmeye karar verenlerden, çanların kimin için çaldığını tespit etmek bu defa daha güç olacak...
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam