Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

emre belozoglu ozgecmis

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 30/05/2012 - 14:16 GMT+3

4 yıl önce bugün Newcastle’dan Fenerbahçe’ye transfer olan Emre Belözoğlu, Zeytinburnu’nda başladığı kariyerine yeni bir takım ekledi: Arda’lı UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu Atletico Madrid...

emre belözoğlu

Görsel kaynağı: AFP

Sözcü'den Coşkun Çelik, Emre Belözoğlu'nun kariyerini mercek altına aldı:

Yıl 1993... 15 Mayıs sabahı güne Milliyet Gazetesi ile başlayanlar spor sayfasında ilginç bir haberle karşılaşmışlardı. Öyle ya o kadar haber varken spor sayfasının manşetinde Galatasaray’ın, Zeytinburnu altyapısından aldığı çocuk manşetlere taşınmıştı. Salih Bulgurlu ve Müfit Erkasap izlemiş, Adnan Sezgin’e de işi bitirmek kalmıştı. Zeytinburnu antrenörü Mehmet Kaya o gün Emre için, “Muz orta yapar, pres yapar. O futbolun dahi çocuğu” demişti. Şimdilerde Beşiktaş seyircisinin Muhammed Demirci’yi beklediği gibi Galatasaraylılar da Emre’yi beklediler.
GENÇ oyuncu yıllar sonra anlam kazanacak bir tarihte 1997’nin 17 Mayıs’ında Tugay’ın yerine oyuna girerek ilk resmi maçına çıkmış oldu. Herkesin ilgisini çektiği tarih ise 1 Mart 1998’te Galatasaray’ın Beşiktaş’ı 3-2 yendiği maçta Galatasaray’ın galibiyet golünü attığı gün oldu.
Galatasaray’ın yeni Hagi’si olarak medyada kendine yer bulan Emre, çok geçmeden 11’in değişmez parçası oldu. Yıllar önce ilk antrenörünün dediği gibi sahada pres yapıyor, akıl almaz paslar veriyordu.
2000 yılında ilk kez bir Norveç maçıyla milli takıma seçilen Emre Belözoğlu, Galatasaray’ın UEFA yolundaki Leeds deplasmanında, kart görerek UEFA finalinde yer almadı. Ancak başta İtalyanlar’ın olmak üzere Avrupa kulüplerinin gözdesi olmuştu. 2000-01 sezonun ardından da Okan Buruk’u da yanına alarak İnter’in yolunu tuttu. Yaşadığı sakatlıklar onu sık sık kadrodan uzaklaştırsa da Emre, 2005 yazında başka dev bir lige, Premier Lig’in Newcastle takımına transfer olmuştu. 4 yıl önce bugün 4.5 milyon sterlin karşılığında İstanbul’un Anadolu yakasına geçtiği için Galatasaray camiasının tepkisini çeken Emre Belözoğlu, her fırsatta çocukluğunda F.Bahçeli olduğunu, evinin duvarlarına Aykut Kocaman, Dzoni Novak, Rıdvan Dilmen posterleri astığını söyledi.
Sarı-lacivertli camia onu, o da F.Bahçe’yi çabuk benimsedi. Galatasaray’ın ardından futbol kariyerinin en olgun ve en faydalı günlerini burada geçirdi. Ancak kulüp içinde son bir yılda yaşadıkları onun Kadıköy’den ayrılmasına neden oldu.
Yıllar önce Okan Buruk ile çıktığı Avrupa yolculuğunda ona bu kez Arda Turan eşlik edecek. Kim bilir!.. Bu gidişte Madrid, Emre’nin son durağı belki de... Her şeye rağmen yolun açık olsun Emre...
Resmi site duyurdu
Emre’nin transferi, dün Atletico Madrid’in resmi internet sitesinden duyurularak resmiyet kazandı. Atletico Madrid’in Sportif Direktörü Jose Luis Caminero, duyuru sonrası yaptığı açıklamada Emre için, “Emre’nin tecrübesi ligin en genç kadrolarından birine sahip Atletico adına büyük güç olacaktır” şeklinde konuştu...
Arda ona, o Arda'ya emanet
Şimdiye kadar sadece milli takımda yan yana oynayan Emre Belözoğlu ve Arda Turan, bu kez başka bir kırmızı-beyazlı forma için ter dökecekler. Madrid’de yeni bir çift oluşturacak ikiliden Arda Turan, bu transfere en çok sevinen isimlerin başında gelirken “Emre, Atletico’yu zaferlere götürmek için her şeye sahip. Bunu büyük takımlarda gösterdi. Tecrübesi kritik maçlarda bize büyük güç katacaktır. Benim için de bir ağabey gibidir, ondan çok şey öğrendim” dedi.
picture

emre belözoğlu, sözcü

Görsel kaynağı: Eurosport

Kankası Okan buruk
Galatasaray’da ve mili takımda uzun yıllar birlikte forma giyen Emre Belözoğlu, Inter’e transfer olduğu 2001 yılında Okan Buruk’u da yanında götürdü. Her ikisi de gittikleri için camianın tepkisini çekti. Ancak ikiliden Okan Buruk’un Türkiye dönüşünde ilk tercihinin Beşiktaş olması, Emre’nin ise F.Bahçe’ye gitmesi daha çok tepki gördü!
2002'de coştu
2000 yılında Norveç ile oynanan özel maçla A Milli Takım formasını ilk kez giyen Emre Belözoğlu’nun ay-yıldızlı ekibe en önemli katkısı 2002 Dünya Kupası’nda oldu. Kosta Rika’ya gol atarak Türkiye’nin gruptan çıkmasına önemli katkı yapan Emre Belözoğlu, Türkiye’nin 3. lük kutlamalarında sevinci en çok hak eden isimlerdendi.
Basına hareket
Türkiye, 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde Macaristan’ı 3-0 yenerken, Emre Belözoğlu’nun basın tribününe yaptığı hareket aylarca konuşuldu. Üzerine alınanlar olsa da milli takımın kaptanı, 155 medya mensubundan hangisine o hareketi yaptığını hiç söylemedi. Önce “Bu hareket, genel olarak o tribündeki bir kişiye yapılan bir hareketti ve o kişi kendini biliyor” dedi sonra da özür diledi..
Küçüktü büyüdü
Emre Belözoğlu, Emre Aşık’ın 2001’de Galatasaray’a gelişiyle bir yıl boyunca radyolarda ve televizyonda Küçük Emre olarak anons edildi. O Galatasaray’ın ardından Inter’e gitti, Türkiye’ye döndüğünde o artık sadece Emre’ydi.
Yılın transferi
1993 yılının Mayıs ayında Emre, Türkiye’ye “yılın transferi” başlığıyla duyuruldu. Milliyet Gazetesi Galatasaray muhabirleri Halil Özer, Cem Şengül ve Fehmi Özgüler’in görüntüleyip konuştuğu Emre’nin Süper Lig arenasında izlenebilmesi için daha 4 sene vardı!
Kupalara doydu
Emre Belözoğlu 1996-97 sezonunda başlayan profesyonel kariyerinde sayısız kupa sevinci yaşadı. Arka arkaya yaşanan 4 şampiyonluğun tamamında sevinç fotoğraflarında yer aldı. UEFA finalinde oynamasa da kariyerine bir UEFA, bir de Süper Kupa ekledi. Emre Belözoğlu F.Bahçe günlerini ise bir lig, bir de Türkiye Kupası zaferiyle taçlandırdı.
Hagi yetiştirir, Atletico'ya gönderir
Emre Belözoğlu’nun kariyerindeki en önemli kilometre taşlarından biri hiç kuşkusuz Gheorghe Hagi oldu. Sol ayağını, üstad Hagi’yi izleyerek daha da geliştirdi. Serbest vuruş organizasyonlarında kendisini Hagi’nin çalıştırdığını çokça anlattı. Hagi’nin yetiştirdiği bir diğer futbolcu gibi o da Atletico’nun yolunu tutu.
Asker Emre
Emre, Fenerbahçe’ye imza attığı dönemlerde, vatani görevini yapmak için Burdur’un yolunu tuttu. 58. Piyade Alay Komutanlığı’nda askerlik yapan Emre için buranın başka bir anlamı da babasının da 35 yıl önce aynı yerde askerlik yapmasıydı... Emre’ye bedelli askerlik günlerinde Ali Güneş de eşlik etmişti.
Milli ceza
Türkiye’nin 2006 baraj maçında Kadıköy’de İsviçre’ye elendiği maç sonrası kıyamet kopmuş, Türkiye saha kapama cezası almıştı. İsviçre maçı sonrası en çok ceza alan isim ise Emre Belözoğlu’ydu. Milli futbolcu önce 6 maç ceza aldı. Ardından maç sayısı 4’e indirildi...
Vukuatları bitmedi
İsmi İngiltere’de Yobo ile “ırkçılık” söylemlerine karışan Emre’nin F.Bahçe’deki vukuatları bitmedi. 2008’de Konya’da gazeteciye ‘Seni sabaha kadar döverim’ dedi, 2009’da Cangele’ye boğaz kesme işareti yaptı. Diyarbakır’da hakemin eline vurdu, Manisa deplasmanında rakibine karşı küfürlü konuştu. 2009’da Deivid’le, geride kalan sezonda ise hem Gökhan Gönül hem de Cristian’la sahada tartıştı. Hırvatistan maçında Arena’da taraftarla tartışan Emre, Trabzonlu Zokora’ya ırkçı söylemde bulunduğu için 3 maç ceza almıştı.
Evli, mutlu, çocuklu
Emre Belözoğlu 3 yıl önce hayatını Tuğba Gürevin ile birleştirdi. Çiftin Mart 2011’de Ömer Akif adında bir çocukları oldu. Emre röportajlarında sık sık, “Ömer Akif’ten sonra bambaşka bir Emre var” sözlerini kullandı...
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam