Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Fenerbahçe şikeyi tek başına mı yaptı?

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 29/08/2013 - 12:00 GMT+3

CAS'ın cezaları onamasının ardından akıllardaki soru işaretleri daha da arttı. Alper Aslan gelinen son süreci değerlendirdi.

Fenerbahce's goalkeeper Volkan Demirel and team-mates Gokhan Gonul and Joseph Yobo (R) (Reuters)

Görsel kaynağı: Eurosport

CAS'ın cezaları onamasının ardından akıllardaki soru işaretleri daha da arttı. Eurosport Türkiye İstihbarat şefi Alper Aslan, gelinen son süreci değerlendirdi.
Fenerbahçe önce UEFA, disiplin ve tahkim kurulu ardından da CAS'tan cevabı aldı. Avrupa'da yoktu sarı lacivertliler. Ancak kafalardaki sorular gün geçtikçe artıyordu. Bunları sokaktaki vatandaş gibi soracağım. Sabah 9'da işine gidip 5'te çıkan bir memur gibi. Bir torna ustasının konuya olan kısıtlı hakimiyeti ile soracağım. Hergün para sayma görüntüleri ile sürece başlayıp CAS %80 olumlu karar verir diye açıklamaları okuyup umutlanan insanlar gibi soracağım.
1-Fenerbahçe şike mi yaptı yoksa şike teşebbüsünde mi bulundu?
Sarı lacivertli takım UEFA'nın gerek gördüğü üzere 2011-2012 futbol sezonunda Avrupa kupalarından men edilmişti. Birçok yönetici ve sporcu cezaevine girmiş mahkemenin sonuçlanmasını beklemişti. Fenerbahçe şike yaptı denmiş, 19 maç ortaya atılmıştı. Aralarında Beşiktaş ve birçok güzide kulübümüz vardı. Daha sonra TFF Etik Kurulu şike teşebbüsü var ancak sahaya yansımadı demiş, dosyayı kendince kapatmış ardından teşekkür beklemişti. Olay yine Fenerbahçe üzerinden dönmüştü. Ne ilk Avrupa'dan kısa süreli men kararını veren UEFA ne de TFF gerekçeli bir karar açıklamamıştı. Kimse Fenerbahçe'nin şike yapıp yapmadığını anlamadı. Ancak bununla beraber akıllarda yeni sorular belirdi.
2-Fenerbahçe şikeyi kimle yaptı? Şike teşebbüsünde kimlerle temastaydı?
CAS'tan cezanın onandığını haberini ilk yayınlayan kurum Eurosport Türkiye olmuştu. Kardeşim-arkadaşım Ediz'in vefat haberini verdiğim kadar üzmemişti elbette. Ancak kandırılmışlık hissi belirdi içimde. 3 yıldır uyutulduk sandım. Arkasından sorular üst üste geldi. Fenerbahçe şikeyi veya şike teşebbüsünü kimlerle yaptı? UEFA neden Fenerbahçe üzerinden başladı veya bitirdi bilmiyorum. Bazıları UEFA'nın Avrupa kupalarına katılan takımları öncelik verdiğini söyledi. Ancak bu öncelik 1 oyuncusu (Ümit Karan) ve bir hocası (Bülent Uygun) içerde olan Eskişehirspor'a işlemedi mi? Hani geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde ön elemede elenen Eskişehirspor'a. Henüz UEFA, Türk Ağır Ceza Mahkemesi, Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu gerekçeli kararları açıklamadı. Kimlerle şike yapıldığını anlamadık. Teşebbüste bulunduğunu kavrayamadık. Ceza Fenerbahçe'ye kesildi. Beşiktaş'a gelmemesi tek temennim. UEFA veya tüm yetkili yargı organları, gerekçeli kararı açıklamadan Fenerbahçe'ye ceza keserek tek başına şike yapan ilk takım olarak Fenerbahçe'yi tarihe geçirdi. Fenerbahçe yargıya göre şike teşebbüsünü de tek başına yapmıştı. Takımları ön plana atmak değil amacım. Benim istediğim Fenerbahçe şike yaptıysa cezasını çekmeli, ona yardımcı olanlar spordan men edilmeli, diğer kulüpler de gerekli cezaları almalı. Ancak öyle temizlenir Türk futbolu. Aziz Yıldırım gidince işler bitmeyecek, beyaz sayfa beklendiği gibi açılmayacak.
3-Yargıtay cezayı onamazsa ne olacak?
Şeytanın avukatlığını yaparak yoluma devam ediyorum. İstenen süreç Aziz Yıldırım'ın görevi bırakması ve futboldan elini çekmesi ile biterse, Fenerbahçe kongre kararı alıp Aziz Yıldırım kulüpten uzaklaştırılırsa ne olacak? Eylül ayının ortasında yargıtayın kararını açıklayacağını öğrendim. Elbette ne karar verir bilmem. Ama cezalar şike kapsamında olmaz ve sadece çete kurmak suçuna sokulursa ne olacak? UEFA'nın Türk yargısına göre düzenlediği belgeler nasıl geçerliliğini sürdürecek? Ayrıca Avrupa Birliği ve UEFA'nın Özel Yetkili Mahkemeler'in kararlarına uymayacağız deklerasyonu ne olacak?
4-Her mahkeme kararı insanın içine siner mi?
Mesela Adnan Menderes örneğinden başlayalım. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı için verilen karar hangi insanın içine sindi. Hala konuşulan tartışılan bir durum. Veya gazetecilerin şu an cezaevinde olması gibi. 30 yıl sonra da şimdi de Fenerbahçeli taraftarların aklındaki soru işareti dinmeyecek. Ne zaman ki CAS, UEFA, gerekli kurullar ve Türk yargısı gerekçeli cezaları açıklar, kimlerle teşebbüste bulunmuş, kimlerle şike yapmış insanlara anlatısa ve o kulüpler gerekli cezaları alır, bulaşan isimleri de spordan uzaklaştırırsa o zaman herkes inandırıcılığını yeniden kazanır. Yoksa bu ceza dünya futboluna tek başına yapılan ilk şike veya teşebbüs olarak tarihe geçer. Aziz Yıldırım'ı sindirme politikası etiketini kazanır. Hadi açıklayın artık gerekçeli kararı. Türkiye Futbol Federasyonu'da sahaya yansımayan şikenin bir parçası olmak istemiyorsa konuşmalı. Susmamalı. Teşekkürü isterken herkes aslan kesilmişti ama değil mi?
Galatasaray Spor Kulübü, en önemli sözü sarfeden kulüp oldu bu süreçte. Üfleyerek sönmedi bu ateş. Yangındı bu. Tek doğru buydu...
Olan İbrahim Akına'da oldu. İlk maçına Fenerbahçe karşısında çıkacak olması da ayrı bir kısmet olsa gerek. Mehmet Yıldız futbol onuyor, Korcan devam etti. Serdar da öyle. Aykut Kocaman eridi, Fenerbahçe taraftarı tükendi, Trabzonspor taraftarı yoruldu. Kimse hak etmedi bunu. Kim hak ettiyse lütfen kesin cezasını artık. Açıklayın şikecileri ve teşebbüsçüleri. Başkanlar seviyesinde kaç takım bunu yaptı? En azından bunu bilelim.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam