Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

yildirim demiroren fener

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 29/04/2012 - 11:46 GMT+3

Tarihi krizi çözmek için formül arayan Yıldırım Demirören başkanlığındaki TFF yönetimi, teşebbüse dahi küme düşme cezasını öngören 58. maddede değişiklik kararı aldı. Para cezaları ve kişilere hak mahrumiyeti verilerek, kulüplerin ceza almasının önüne geçilecek.

yildirim demirören

Görsel kaynağı: AA

Habertürk Spor’da yer alan habere göre, Etik Kurul’un 720 sayfalık raporunu iki gündür Antalya’da masaya yatıran Türkiye Futbol Federasyonu’nun bugün tarihi kararlarla ilgili açıklama yapması bekleniyor.
Başkan Yıldırım Demirören ve yönetici arkadaşları, Antalya’daki Gloria Serenity Otel’de gece gündüz çalışıp krizden çıkış yolları arıyor. Etik Kurulu’nun Fenerbahçe ile ilgili 4, Trabzon’la ilgili de 1 maçta ‘teşebbüste’ kalan eylem mütaalası verdiğinin basına sızması üzerine gözler Futbol Federasyonu’nun nasıl bir karar alacağına çevrildi. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu üyelerinin “Talimat çok açık. 58. maddeye göre teşebbüse dahi küme düşme cezası verilmesi gerekiyor. Etik Kurul raporu doğrultusunda bir sevk söz konusu olursa küme düşme cezası verilmesi kaçınılmaz” şeklindeki görüşlerinin ardından federasyon yönetimi 58. maddede ‘bypass’ yapma kararı aldı.
'En doğru yol 58. maddeyi değiştirmek'
Federasyon üyelerinin çoğunluğu, “Girişimde kalan eyleme bile böyle bir ceza kesmek akla mantığa sığmaz. Hiç de adil değil. En doğru yol 58. maddeyi değiştirmek. Girişimde kalan eylemde küme düşme yaptırımı yerine, ağır para cezası ve adı karışan kişilere ömür boyu hak mahrumiyeti cezası vermek daha doğru olur” diyerek tavrını koydu. Ancak Etik Kurul’un raporuna rağmen bu değişimin sonuçlarının ağır olacağını savunan bir grup yönetici, bu karara tepki gösterdi. Sert tartışmaların yaşandığı öğrenildi. Başkan Yıldırım Demirören’in ise 58. maddede değişiklik yapılmasına onay verdiği, bugün yapılacak toplantıların ardından alınan kararların bugün duyurulacağı bildirildi.
Maçları izleyip ‘saha temiz’ dediler
Antalya’daki toplantıda federasyon üyelerinin, ‘etik bulunmayan’ 5 maçı izledikleri ortaya çıktı. Yöneticiler, şike ve teşvik ‘teşebbüsü’ raporu verilen maçlar için temas kurulduğu ileri sürülen isimlerin şüpheli bir performans ortaya koyup koymadığını büyüteç altına aldı. Başkan Demirören, “Ben bir gariplik farketmedim, siz ne düşünüyorsunuz” diyerek üyelere fikirlerini sordu. Yöneticilerin de “Sahaya yansıyan bir şey göremedik. Her şey normaldi” dedikleri öğrenildi.
‘PFDK’ya göndermemezlik yapamayız’
Cuma gününden bu yana Antalya’da toplantı üstüne toplantı yapan Futbol Federasyonu, verilecek cezaların kulüplere ve Türk futboluna etkilerini hesaplayıp asgari yaptırımlarla badirenin atlatılması gerektiğini düşünüyor. Bu yönde ilk akla gelen formül, TFF’nin yetkisini kullanarak kulüpleri değil, kişileri PFDK’ya sevk ederek, dosyayı kapatmaktı. Ancak federasyonun ağır topları devreye girip “Böyle bir şey büyük bir hata olur. Kendimizi bitiririz. Etik Kurulu’nun raporuna rağmen PFDK’ya göndermemezlik yapamayız, bunu kimseye açıklayamayız” diyerek karşı çıktı. Yıldırım Demirören de arkadaşlarına hak verip ilk şıkın üstünü çizdi.
UEFA korkusu uyku uyutmuyor
Daha önce “Dere geçerken, at değiştirilmez” mantığıyla konuya yaklaşıp “Bu değişikliği lig devam ederken yapamazsınız” diyen UEFA’nın, TFF’nin 58. maddede balans ayarı yapması halinde ağır cezalar kesebileceği endişesi yaşanıyor. Daha önce Mehmet Ali Aydınlar federasyonu suçu sabit görülen kulüplere bir seferliğine puan silme cezası verilerek krizin atlatılması konusunda UEFA’yla uzlaşmıştı. Ancak Ankara’da 26 Ocak’ta yapılan genel kurulda ‘futbol ailesi’ buna karşı çıktı. 3 ay sonra UEFA’nın karşısına 58. maddede değişim için çıkıldığında, Avrupa futbolunun patronunun Türk kulüplerine uzun süreli yasak koyabileceği belirtiliyor. UEFA’yla uzlaşma sağlanarak ‘olur’ alındıktan sonra orta yol bulunması hedefleniyor. UEFA’nın tavrına göre, 58. maddede yapılacak değişikliğe puan silme cezasının da eklenilmesi söz konusu...
Platini’den izin çıkar mı?
İstanbul’da yapılan UEFA kongresinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Futbolda suçların şahsiliği ilkesi var. Gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında değerlendirmeyi iyi yapmak lazım. Gerçek kişilerin suçları yüzünden tüzel kişilik ceza alırsa sadece tüzel kişi ceza almıyor, taraftarı, şehri de cezalandırılmış oluyor. Hukukta suçun şahsiliği ilkesi var. Şikede de kişilerle kulüpler ayrı tutulmalı” demişti. Platini ise “Sayın Başbakan haklı, ama uzun süredir sistem bu şekilde yürüyor, bedeli kulüp ödüyor” cevabını vermişti. Erdoğan’la aynı görüşü paylaşan TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in, 58. madde konusunda Platini’nin de onayını alıp adım atması bekleniyor.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam