Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

fenerbahce alex

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 14/08/2012 - 12:49 GMT+3

Fenerbahçe'yi inişli çıkışlı başladığı sezonda neler bekliyor? Atilla Nesipoğlu kaleme aldı.

Aykut Kocaman Alex

Görsel kaynağı: AA

2010-2011 sezonunun son haftasında Bursaspor'a kaptırılan şampiyonluğun ardından Aykut Kocaman, takım elbiseyi kenara bırakıp eşofmanlarını giydi. Fenerbahçe'nin sportif direktörü artık takımın yeni teknik direktörüydü aynı zamanda. Zorlu bir sezon başlangıcının ardından ligin ikinci yarısında inanılmaz bir tırmanış gösterdi sarı-lacivertliler Kocaman yönetiminde. Ligin sonunda yüzde 76,9’luk galibiyet oranıyla da şampiyonluk geldi.
Alex’ten vazgeçme denemesi ile girilen sezon Daum zamanında oturtulan ve Zico ile devam eden 4-5-1’e geri dönülmesiyle tamamlanmıştı. Zaman zaman Niang’ın hücumun soluna geçtiği Alex’in fovette tek bırakıldığı 4-3-3 denemelerini de unutmamak gerekli. Bir Fenerbahçe klasiği olan transferlerin geç tamamlanması şablonun oturmasını da geciktirmişti.
Ardından 3 Temmuz’da başlayan şike soruşturması ile bir başka sınav verdi Fenerbahçe. Kaosun içinde geçirdiği sezonu, play-off’un son haftasında Galatasaray’ı mağlup edemeyince şampiyonluğu ezeli rakibine kaptırdı. Yaşanan garip sürecin gölgesinde geçen yılın yıldızı ise kesinlikle Aykut Kocaman olmuştu. Sarı-lacivertli takım için bir teknik adamın yapacaklarından çok daha fazlasını yaparken asli görevlerini yapmaya fırsatı bile kalmamıştı.
Bu sezon ise yangının ardından toparlanma süreci başladı. Beyaz bir sayfa için kollar sıvandı ama müdahaleler dedik ya bir ‘Fenerbahçe klasiği’, yine geç kalındı.
picture

milos krasic, fenerbahçe

Görsel kaynağı: Resmi Siteden Alınmıştır

Şampiyonlar Ligi Üçüncü Ön Eleme Turu’nun rövanşı öncesi Krasic ve Yobo getirildi. Süper Kupa’da Galatasaray maçındaki mağlubiyet de bir orta saha oyuncusunu takıma kazandırabilir. Şimdi hedef Devler Ligi bileti için Spartak Moskova.
Emre Belözoğlu’nun kaybını Mehmet Topal takviyesi ile kapama denemesinin hüsranla sonuçlanması kimseyi şaşırtmadı. Geldiği günden bu yana Emre sistemin bütün sıkıntılarını çözen adamdı. Topu geriden alıp hücuma pasları ve driblingleri ile taşırken Alex’in de gerilere kadar gelmesine gerek kalmıyordu. Tek başına başlattığı presi takımı ileri taşıyordu. Bu tip özellikleri bulunmayan Mehmet Topuz, Cristian, Selçuk ve şimdi de Mehmet Topal’dan bunları bekliyor Aykut Kocaman.
Sarı-lacivertliler oynadığı resmi ve hazırlık maçlarının tümünde oyunun bir türlü hakimi olamadı sırf bu beklenti yüzünden. Oysa Kocaman’ın Fenerbahçe’ye yerleştirdiği sistemin ana kuralı buydu. Pas oyununun merkezi dağılırken geride de topla arası pek iyi olmayan dört adamdan (Gökhan Gönül, Egemen, Bekir, Hasan Ali) ayağa paslarla hücumu başlatmaları da ikinci hataydı.
Öndeki gol ayakları Alex, Kuyt, Sow, Stoch, Krasic kendilerine gelemeyen topu almak için orta sahaya kadar yaklaşır oldu. Özellikle Alex’in Alex olduğu üçüncü bölgeden epey uzaklaşınca dertler iyice baş ağrıtmaya başladı. Medyanın en sevdiği polemik olan Alexsiz Fenerbahçe, çift forvet haberleri yeniden gündemde tartışılır oldu. Fenerbahçe tarihinin en önemli oyuncusu taraftarı bile neredeyse ikiye böldü.
İsimler değil artık sistem değişmeli
Fenerbahçe’nin sorunu isimlerden çok uzak aslında. Emre sonrasında takımın ortasında bir kara delik mevcut. En öndeki adam ile en gerideki arasındaki mesafe Vaslui ile oynanan ilk maçta 70 metreye kadar çıktı. Diğer karşılaşmalarda da pek farklı bir görüntü çizilmedi. Savunma dörtlüsünün geriye kaçtığı Kuyt’un devamlı önde bastığı düzen Fenerbahçe’yi 11 parçaya bölüyor sahada. Rakibin üst üste yaptığı üç pasın ardından kaleyi görmesi de bu nedenden. Aynı şekilde ceza sahası etrafında Fenerbahçe’nin çoğalması da mucize. Asıl sorun Alex, Sow, Kuyt, Stoch ve Krasic’ten hangisinin veye hangi Mehmet’in orta sahada yer almasından öte saha içi parselizasyonda. Hal böyleyken kafaları transfer ve Alex’ten vazgeçme çözümleri ile bulandırmak ise büyük yanlış.
3 Temmuz’da dağılmaya başlayan kadro bu sezonun başında neredeyse yenilendi. Savunma hattı bir arada oynamayı henüz öğrenemedi hücum da pek farklı değil. Zaten takım halinde o kadar uzaklar ki futbolcular isteseler de birbirlerine yardımcı olamıyorlar.
picture

fenerbahce vaslui

Görsel kaynağı: AA

Bu noktada Aykut Kocaman da oyuncularına pek yardımcı olamıyor. Sahada arıza veren sistemi daha uygulanabilir bir hale getirmek yerine isimlerde değişikliğe gidiyor. Şu ana kadar denediği çözümler sonuç vermedi. Aykut Kocaman’ın da sezona pek hazır girdiği söylenemez bu açıdan. İstediği transferlerin zamanında yapılmadığı bir gerçek ama eldeki malzemeden de verim alamaması kafasının karışıklığından olsa gerek.
İşin özeti ortada bir sis bulutu var gerçekleri saklayan. Polemiği seven bir toplum olmamızın da etkisiyle orta sahaya transfer, Alex artık yaşlandı, çift forvet oynamalı Fenerbahçe tartışmaları herkesin ağzında. Asıl sorunun yan etkileri bunlar ve çözmek için neşter vurabilir Aykut Kocaman. Kısa vadede belki sonuçları da olacaktır. Fakat bu tedavilerin hiçbiri Fenerbahçe’yi daha iyi bir takım yapmayacaktır.
Daha birbirine yakın konumlanan belki daha defansif ama çabuk oynayan. Alex’in liderliğinde daha dikine hücuma çıkan bir Fenerbahçe yaratabilir Aykut Kocaman. Elindeki malzeme buna daha elverişli ama bu sistem onun oyun görüşüne ters. Pas yeteneği vasat dripling özellikleri yüksek olan bu takımı koşturmak benim çözümüm. Ama tabii ki bu her şeyden önce Aykut Kocaman’ın takımı, kararı da o verecek. 2010-2011 sezonunun devre arasında değiştirmişti kafasındakileri şimdi de değişim zamanı ve Kocaman bunu yeniden yapabilir.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam