Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Süper Lig - Bülent Timurlenk'e dev derbiyi sorduk

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 16/12/2012 - 12:39 GMT+2

Türkiye nefesini tuttu Galatasaray-Fenerbahçe derbisini bekliyor. Eurosport Türkiye, dev derbiyi Sabah gazetesi yazarı ve Lig TV yorumcusu Bülent Timurlenk'e sordu.

felipe melo, yobo, fenerbahçe, galatasaray

Görsel kaynağı: AA

1- Derbinin Galatasaray için kilit adamları ile başlayalım. Sezon başından beri Melo ve Selçuk geçen yılın uzağında. Hamit ise sezon başından beri tartışılıyor. Sizce bu üç isim derbide neler yapabilir?

Galatasaray’ın geçen yıl sahaya koyduğu oyun planında Selçuk ve Melo’nun hücum gücünü ön plana çıkartan, ikisinin de skora asist ve gol ile katkı yapmasını sağlayan, savunmada bu ikilinin elini rahatlatan en önemli unsur Engin ve Emre’ydi. Sezon başında Engin’in cezalı olması ve Emre Çolak’ın vasatı aşamayan oyunu bu sistemin işlerliğini etkiledi. Ayrıca Melo sezon başında hazır değildi ve Selçuk İnan da haftada üç maç temposunu kaldıramayınca bu ikisinin verimi düştü.

Hamit’in durumu ise biraz daha farklı. Geçen sezon Real Madrid’de oynadığı kadar süreyi, Galatasaray’da geldiği ilk iki ayda aldı. Oyun planında Hamit’in yerinin sağ kanat olması sıkıntı. Göbekte Hamit ile Melo, tek forvet Burak’ın arkasında ise Selçuk gibi bir dizilişe dönme planı olmadığından Fatih Terim’in, Hamit sezon sonuna kadar tartışılır durur.

2- Fatih Terim kupa maçından sonra bazı futbolcuların geleceğinin devre arasında belirlenebileceğini söyledi. Sizce hocanın maç öncesi ruh hali nasıl ve takımı nasıl etkileyecek?

Kupa maçının derbiye etkisi olmaz, ancak 1461 Trabzon’un birkaç oyuncunun kellesini aldığı ortada. Baros zaten valizini topladı. Sercan, Furkan, Çağlar ve Cris’in ligin ikinci yarısında takımda kalması çok zor. Görünen o ki Galatasaray ara transferde en az iki oyuncuyu kadrosuna katacak. Büyük olasılıkla bunlardan birisi yerli stoper diğeri ise yabancı sol bek olacak. Sol bek transferinden sonra ise hoca Riera’yı sol kanada ciddi bir alternatif olarak düşünecektir.

Sezon başından beri Kaka’nın adı ne zaman gündeme gelse takım sendeliyor. Mevcut bütçe içinde kulübünde senede 9 milyon avro kazanan bir futbolcunun adının speküle edilmesi bile Florya’da Galatasaray’ın mevcut gündeminden uzaklaşması için yeterli bir sebep. Transferde ayakların biraz daha yere sağlam basması gerektiğini Galatasaray’ın özellikle Rijkaard döneminde öğrenmiş olması lazım. Tatlı bir meyve olan çilek, Galatasaray’da ne zaman konuşulsa ağızlarda acı bir tat bıraktı.

3- Yıllar sonra ilk kez Alex'siz bir derbi olacak. Fenerbahçe için ne fark eder sizce?
Alex’in Fenerbahçe’de olup, sakatlığı yahut cezalı olduğu için oynamadığı ve Fenerbahçe’nin kazandığı derbiler var. Artık Fenerbahçe’nin aldığı olumsuz sonuçları Alex’e bağlamak ucuz yorum olur. Fenerbahçe’nin mevcut oyun planı içinde artıları olduğu gibi eksileri de var. Sarı-lacivertliler ligin en az gol yiyen ikinci takımı ama aynı zamanda 15. hafta sonunda geçmişe baktığımızda en az gol atan Fenerbahçe.

Deplasmanda sadece Akhisar’ı yenebilmiş olması ve Aykut Kocaman’ın evinden uzakta önce rakibin taktiğini imha etme planı, Fenerbahçe’nin en büyük handikapı. Bu plan oyuncuların kafasına sirayet etmiş durumda bu yüzden takım Kadıköy’de ve deplasmanda iki farklı kimlik çiziyor. Kadıköy’de orta saha oyuncularını ceza sahası içinde gol pozisyonuna sokabilen Fenerbahçe, deplasmanlarda ise Kuyt ile Sow’un bireysel yetenek ve tecrübesine mahkum. Sezon başından beri değişmeyen bu oyun planı, büyük maçlarda iyi oynayan Galatasaray’a karşı, Fenerbahçe’nin en büyük sıkıntısı.

4- Fenerbahçe’de üç isim, Sow, Kuyt ve Meireles böyle büyük maçları oynamış isimler. Galatasaray’da da etkili ayaklar var. Peki maçın seyrini sizce kimler ve neler belirleyecek?
Galatasaray orta sahasının Burak Yılmaz’a atacağı pasları ilk kesecek isim Meireles. Selçuk ile Meireles’in eşleşmesi maçın kilitlerinden birisi olacak. Bir diğer önemli nokta ise sakatlıktan dönen Riera’nın Kuyt ve Gökhan karşısında ne yapacağı. Tabii burada sol kanatta oynaması beklenen Emre yahut Amrabat’ın Riera’ya yapacağı yardım da önemli.

İki takımın da savunma göbeği, Burak Yılmaz ve Sow’u durduracak kalitede değil. Bu yüzden ben derbide iki takımın da gol atacağını düşünüyorum. Ondan sonrası ise Muslera’nın ile Volkan’ın performanslarına bağlı ve biraz da futbol şansının kimin yanında olacağına.

5- Son olarak deplasman yasağı hakkında ne düşünüyorsunuz? Derbi öncesinde yeniden gündeme geldi kaldırılması...
Sezon başında alınan deplasman yasağı kararına katılmıyorum. Ancak mevcut yasağın oynanan iki derbiden sonra kaldırılması adil olmazdı. Üstelik tekerlekli sandalye basketbol maçında yaşanan utanç verici olayların ardından bu zihniyetteki insanların bu oyundan uzak durması Türkiye futbolonun geleceği açısından daha faydalı.

Takıma yürekten bağlı taraftarın dünyanın neresinde olursa olsun, takımının yanında olması en doğal hakkı. Ama artık memlekette “Derbi günü şiddet serbest” diyenlerin de akıllarını başlarına alması lazım.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam