Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Fenerbahçe'ye Avrupa yolu mu göründü!

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 26/03/2014 - 20:36 GMT+2

UEFA'nın aldığı ve CAS'ın onadığı cezaların ardından yeni bir sürece girildi. Polis fezlekesi ile hazırlanan şike dosyaları yeniden yargılamanın yolunu açabilir

CAS

Görsel kaynağı: Eurosport

Fenerbahçe'nin 3 Temmuz sürecinde yeni bir sayfa daha açılıyor. Disiplin Kurulu'nun verdiği ve ardından CAS'ın onadığı şike cezalarında UEFA artık dosyayı kapadı. Yerel federasyona da müdahale yapılmayacağının sinyallerinin alınmasının ardından artık Fenerbahçe için yeni bir süreç başladı.
Ceza 3 sezona çıktı
2010-2011 futbol sezonunun şampiyonu Fenerbahçe, UEFA'nın dosyayı kapatmasıyla birlikte CAS kararlarını gündemine aldı. Verilen 2 sene Avrupa'dan men ve 2011-2012 sezonu Avrupa'dan men kararının ardından CAS, tüm cezaları onamıştı. Fenerbashçe Spor Kulübü'nün polis fezlekesiyle verilen cezalara itirazı tüm kurullarda kabul görmemişti. Sarı lacivertliler Türkiye'de herhangi bir ceza almamasına karşın UEFA'dan aldığı Avrupa kısıtlamaları için mücadeleyi bırakmadı.
17 Aralık rüzgarı
Özellikle Türkiye'de 17 Aralık sonrası yaşanan bazı siyasi ve hukuki olaylar, 3 Temmuz süreciyle ilgili şüpheleri de beraberinde getirdi. Hükümet ve Gülen Cemaati'nin hedef alındığı hukuk dışı dinlemeler ve maksatlı delil üretme çabalarının ortaya çıkması üzerine yeniden ve adil yargılanma yolları arandı. Normal şartlarda Avrupa Birliği ve UEFA'nın siyasi rejimlere hizmet eden Özel Yetkili Mahkeme kararlarını kabul etmediği biliniyor. Ancak 3 Temmuz sürecinde Türkiye'de oluşan tabloyu ve medya yansımalarını dikkate elen UEFA, polis fezlekeleriyle birlikte henüz yargılama bitmeden 2011-2012 sezonunun ilk cezasını kesmişti. Bu hukuk dışı cezanın ardından geçtiğimiz yıl Fenerbahçe'nin 2 yıl daha men cezası aldığı açıklandı. CAS, normal şartlarda 2 yıl olması gereken cezayı 3 yıl olarak onadı. Fenerbahçe bilindiği gibi bir sezon önce de zaten 1 yıllık Avrupa'dan men kararı ile Şampiyonlar Ligi'ne gidememişti.. Hukuksuzluk zincirine eklenen halkaların ardından tüm bu polis fezlekesi, tapeler ve yargılamaların da hukuk dışı şekilde yapıldığı 17 Aralık operasyonlarıyla ortaya çıktı.
Yeniden ve adil yargılanma
ÖYM'lerin kaldırılmasıyla birlikte başta Ergenekon ve balyoz olmak üzere birçok davanın sanıkları beraat etti. Hatta uzun yıllardır yargılamaları devam eden Sedat Peker bile beraat alan isimler arasında yerini aldı. Bu kararlardan kısa bir süre önce ise Yargıtay'a gerekli ceza erteleme başvurularının yapılmasına rağmen onama kararı çıkmış ve sanıklara hapis yolu gözükmüştü. Uzun zamandır taraflara tebliğ edilmeyen infaz kararlarının seçim sonrasına bırakılarak siyasi bir tablo yaratılmak isteneceği de gelen haberler arasında.
Rota belli
Fenerbahçe Spor Kulübü başta Türkiye'de şahıslar için verilen ceza kararlarının yeniden ve adil şekilde baştan görülmesini istiyor. Böyle bir karar çıkması durumundaysa ellerindeki tüm dosyalarla birlikte önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İsviçre Federal Mahkemesi'nin yolu tutulacak. Türkiye'deki yargı skandallarının yanı sıra hukuksuzluğun da değinileceği dosyalar iki kuruma teslim edilecek.
Peki bundan sonra ne oalcak?
isviçre Federal mahkemesi'nin yapılan itirazları haklı bulması durumunda CAS kararlarını askıya alması bekleniyor. Sarı lacivertlilerin klalan 1 yıllık cezasını askıya alacak olan isviçre Federal Mahkemesi, UEFA'nın fenerbahçe'nin yeniden yargılanması ve taleplerinin görüşülmesini isteyecek. CAS kararlarına itiraz için en üst ve son mahkeme olan isviçre Federal mahkemesi'nin farklı ve çelkişkili kararları da var. Sarı lacivertlilerin davasını kabul de etmeyebilceği belirtilen mahkemenin nasıl bir karar vereceği de merak konusu. Fenebahçe yönetimi bu yüzden son ana kadar bekleyerek elindeki yeni delil ve belgelerle birlikte mahkemenin kapısını çalacak.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam