Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Josef Sural'in kalbinde hep Sparta vardı, ayrılırken bile...

Eurosport Türkiye

Güncellendi 29/04/2019 - 19:24 GMT+3

Trafik kazası sonucu hayata gözlerini yuman Josef Sural'ın Sparta Prag'dan Aytemiz Alanyaspor'a geliş süreci de sancılı oldu. Üç yıl önce Slavia'nın cazip teklifini reddedip sportif başarı hedefiyle Sparta Prag'ı seçen Çek futbolcu, gönül verdiği kulüpten bu yılın başında ayrılmak zorunda kaldı. Sural'ın Alanya serüveni öncesi yaşadıklarını Çekya basınından öğreniyoruz...

Josef Sural verstarb nach einem Busunfall

Görsel kaynağı: SID

Bu yazıda, Çekya basınında yer alan haberler ve Idnes yazarı Miloslav Novak'ın 29 Nisan 2019 tarihli yazısından yararlanılmıştır.

Josef Sural'ın yıldızı dört sene önce Slovan Liberec'de parladı, böylece Prag'ın iki büyük kulübünün radarına girdi. Görüşmeler sonucunda Slavia'yı değil, Sparta'yı seçti. Ancak hem bu transferi, hem Sparta günleri, hem de Alanya'ya gelişi normal bir süreçte gelişmeyecekti.
"Slavia'ya gel Josef! Hayır, Sparta'ya geleceksin!"
Liberec formasıyla harikalar yaratan Josef Sural, Ocak 2016'ya gelindiğinde ligin yıldızıydı. Çekya'nın iki büyük kulübünden teklif geldi, o da Sparta'yı seçti. Hâliyle bazı Slavialıları da kızdırdı.
Sural, iki Prag devi arasından seçim yapmak zorundaydı. Çinli bir şirkete satılan ve yeni bir döneme giren Slavia mı? Çek Cumhuriyet'indeki en büyük kulüp olan Sparta mı?
Sural da o sıralar çok rahatsızdı çünkü medya sürekli onu tartışıyordu. Daha sonra "Çoğu şey medyadaki gibi değildi." açıklamasını yapacaktı.
İlk dönemde Slavia onunla daha çok ilgilenen taraftı. Hatta Slavia Prag'ın başkanı ve kulübün hissedarı Jiri Simane, "Her iki taraf da birbirini daha iyi tanımak istiyor. Oyuncuyla birlikte nihai kararı vermek için son bir tarih belirledik." demişti. Josef, Slavia Prag forması giymek üzereydi. Sahnenin arkasında yaşananların sosyal medyaya yansımasıyla da Slavia Praglılar imza tarihini beklemeye koyuldu.
Sural ise sonunda Sparta'yı seçti ve Slavialılar hayal kırıklığı yaşadı. Bunu da saklamadılar. Tepki büyüktü. Başkan Simane de kendisini güvence altına almak zorunda kaldı: "Müzakereler sırasında Slavia'ya söz verilmemişti. Taraftarların eleştirisi doğru değil." Josef, röportaj vermeye giderken fikrini değiştirmişti. Her şeyi düşündü ve çok daha fazla para kazanacağı Slavia yerine Sparta'ya gitti.
"Benim de bir isteğim vardı tabii ama kafamda tüm ihtimalleri karşılaştırdığımda, Sparta'nın liderliği için mücadele etmeye karar verdim." Sonradan onu Slavia'dan uzaklaştırdığı için Simane'ye teşekkür edince tartışmalar da alevlendi.
Simane, "Her nişan düğünle sonuçlanmıyor." ifadesini kullandı. "Oyuncu, sportif performans ve yurt dışına çıkma hayalini gerçekleştirebileceği bir kulübü seçti. Sıra dışı değil. Ancak buradan bizim de bir ders çıkarmamız gerekiyor. Bir dahaki sefere benzer durumlardan kaçınacağız."
Sural o dönem olağanüstü bir forma sahipti. Milli takım kadrosuna seçiliyordu ve EURO 2016'da mücadele etmişti. Orada parlasaydı, Sparta onu iyi bir bonservis bedeli karşılığı satmakta zorlanmayacaktı. Ancak turnuva Çekler için iyi gitmedi. Sural da Sparta'da kaldı ve kaptan oldu: "İki buçuk yıldır buradayım ve güçlü olduğumuzu hissediyorum."
Josef Sural
Sonra ise işler değişti. Sural, Tetteh ve Stancius'un arkasında kaldı. Taraftar da Sural'a istikrarsız performansı nedeniyle tepki göstermeye başlamıştı.
"Bu rolü kabul etmekle ilgili bir sorunum yok. Ben her zaman takım oyuncusu oldum. Ne zaman eskisi gibi olacağınızı bilemezsiniz. Artık gol atamıyorum, bu yüzden daha çok çalışıyorum."
Sparta için parlak günler uzun sürmedi. Avrupa Ligi'ne erken veda eden, ligde de kötü sonuçlar alan Sparta Prag, Aralık ayında Olomouc'da da mağlup olunca Sural iyice gözden çıkarıldı. Yeni bir sözleşme imzalanmadı, mukavelesinin bitimine altı ay kala takımından ayrılacaktı.
Sparta'nın sportif direktörü Tomas Rosicky, "Yeni sözleşme imzalanmaması iki taraf için de hata. Bu durumu çözmeliyiz." demişti.
Çünkü takımın başarılı forveti Benjamin Tetteh, Galatasaray ile görüşüyordu. Eğer o ayrılırsa Sural, Alanyaspor'a transfer olmayacaktı. En azından Rosicky'nin planı buydu...
Fakat Tetteh takımdan ayrılmak istemedi ve Sural, Instagram hesabından taraftarlara şu veda mesajını yayımladı: "Kırmızı formayı giymek ve böyle köklü bir geleneğin içinde yer almaktan gurur duydum. Her zaman en iyisini yapmaya çalıştım! Her zaman iyi olamazsınız. Tekrar teşekkürler, sonsuza kadar kalbimde olacaksınız."
Kulüpteki dönemi bitmesine karşın Sural hep profesyonel kaldı; onun deyişiyle, "Ayrılığını farklı şekilde hayal etse bile..."
Hazırlayan: Alperen DELİBAŞ
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam