Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Soçi rehberi: Sürat pateni

Eurosport Türkiye

Güncellendi 04/02/2014 - 16:34 GMT+2

Soçi 2014'e doğru Olimpiyat'ta yer alacak sporları mercek altına almaya devam ediyoruz.

Speed Skating - Vancouver

Görsel kaynağı: Reuters

Sporun tarihi ve Olimpiyat serüveniSürat pateni Kış Olimpiyatı ile özdeşleşmiş sporlardan biri. 1924 Chamonix’deki ilk olimpiyattan bu yana tüm oyunlarda yer alan sürat pateninde 1960’tan bu yana kadınlar da yarışabiliyor.
ABD, Hollanda, Norveç, Kanada, Almanya ve Rusya bu sporda ciddi kökleri olan ülkeler olarak göze çarpıyor. Kore ise son yılların yükselen gücü konumunda.
1932 New York oyunlarında organizatörlerin yarışları toplu çıkış ile başlatmaya karar vermesiyle, iki kulvarlı sistemi tercih eden Avrupalılar yarışları boykot etmiş, bunun sonucunda tüm madalyalar Amerikalılara gitmişti.
1992 Albertville’de kısa kulvar sürat pateninin takvime dahil olmasıyla iki stil de Olimpiyat’taki yerini bulmuş oldu.
2006 Turin’de 1,000 metre yarışını kazanan ABD’li Shani Davis, kış olimpiyatlarında bireysel bir dalda altın madalya kazanan ilk siyahi sporcu olarak tarihe geçmişti.
Letonyalı Haralds Silovs ise, dört yılda önce Vancouver’da hem uzun, hem kısa kulvar sürat pateninde yarışarak aynı olimpiyatta bunu başaran ilk sporcu olmuştu.
Kategoriler ve madalya dağılımıSoçi’de sürat pateni yarışmalarında sporcuları bekleyen 12 altın madalya var. Erkekler 500, 1,000, 1,500, 5,000, 10,000 metre ve takım takip; kadınlar ise 500, 1,000, 1,500, 3,000, 5,000 ve takım takip disiplinlerinde mücadele edecek.
Sporcular iki kulvara bölünmüş 400 metre uzunluğunda bir pistte mücadele verecek. Katedilen mesafeyi eşitlemek amacıyla her tur sonunda iç ve dış kulvardaki sporcular yer değiştirecek.
Biri hariç tüm disiplinlerde sonuçlar tek yarışla belirlenecek. 500 metre müsabakasında ise kazananı belirlemek için iki derecenin toplamına bakılacak.
Takım takip yarışında ise üçer sporcudan oluşan iki takım pistin zıt noktalarından start alacak. Yarış son patencinin bitiş çizgisini geçmesiyle tamamlanacak. Yarışın uzunluğu erkeklerde sekiz tur iken, kadınlarda altı tur.
Öne çıkan sporcular ve ülkeler
ABD’li Shani Davis, Soçi’de üst üste üçüncü 1,000 metre altın madalyasına oldukça yakın. Hollandalı Sven Kramer her ne kadar 5,000-10,000 dublesini yapma hedefiyle gelmiş olsa da, bunu başarabileceğine inananların sayısı pek fazla değil.
Kadınlarda Koreli olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni Lee Sang-hwa 500 metredeki unvanını korumak için piste çıkacak.
Çek Martina Sablikova ise Vancouver’da yapmayı başardığı 3,000-5,000 dublesini tekrarlamak istiyor. Bu yoldaki en zorlu rakibi ise, beş olimpiyat madalyası sahibi Alman sporcu Claudia Pechstein olacak.
Müsabakalar nerede yapılacak? 8,000 seyirci kapasiteli Adler Arena, Soçi Olimpik Parkı’nın kıyı bölgesinde yer alıyor. İki yarışma ve bir ısınma pistine sahip olan tesisin uzunluğu 274 metre, bir başka deyişle üç futbol sahasına eşit. 2012’de kullanıma açılan tesisin Olimpiyat sona erdikten sonra gösteri merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.
Takvim
Soçi’nin üçüncü gününde, yani 8 Şubat Cumartesi başlayacak sürat pateni yarışları tam 11 güne yayılmış durumda. Detaylı programa buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam