Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Soçi rehberi: Kısa kulvar sürat pateni

Eurosport Türkiye

Güncellendi 04/02/2014 - 16:45 GMT+2

Soçi 2014'e doğru Olimpiyat'ta yer alacak sporları mercek altına almaya devam ediyoruz.

Short track - Vancouver

Görsel kaynağı: Reuters

Sporun tarihi ve Olimpiyat serüveniİlk olarak Kuzey Amerika ve Kanada’da ortaya çıkan kısa kulvar sürat pateni, Uluslararası Paten Birliği tarafından 1967’de kabul gördü. Bu daldaki ilk resmi yarışma ise 1976 yılında düzenlendi.
1992 Albertville Oyunları’nda Olimpik takvime dahil olan kısa kulvar sürat pateni yıllar içinde önemli aşama kateden sporlardan.
İlk yıllarda Kuzey Amerikalılar tarafından domine edilen spor, şu anda daha çok Çinli ve Koreli sporcuların egemenliğinde. 2003-2007 yılları arasında dünya şampiyonu olan Koreli Ahn Hyun-soo’yu vatandaşlığına geçiren ev sahibi Rusya da Soçi için oldukça güçlü bir kadro kurdu.
Kategoriler ve madalya dağılımıErkekler ve kadınlarda toplam sekiz altın madalya dağıtılacak. 500, 1,000 ve 1,500 metre bireysel yarışlarının yanı sıra erkekler 5,000 ve kadınlar 3,000 metre takım yarışlarını izleme şansı bulacağız.
Bu sporun sürat pateninden en büyük farkı, spocuların saate karşı değil birbirlerine karşı yarışması. Bir seferde dört ila altı sporcunun start aldığı yarışlar kulvarlara bölünmemiş bir pistte turlar atılmasıyla gerçekleşiyor.
Saf bir sprint yarışı olan 500 metre mücadelesinde iyi çıkış yapmak çok önemli, çünkü yüksek hızda geçiş yapmak oldukça zor.
1,000 metre yarışında ise strateji ön plana çıkıyor. Dört sporcu yavaş bir başlangıcın ardından dokuz tur içinde git gide artan bir tempo ile birbirlerini alt etmeye çalışıyor.
1,500 metre ise dayanıklılığın temel olduğu disiplin. Elemeler, yarı finaller ve finallerin aynı gün yapılıyor olması da bunda büyük bir etken. Altı sporcunun aynı anda start aldığı yarış 13.5 tur sürüyor.
Bayrak yarışlarında ise dört sporcu, 1,5-2 turluk sprintlerin ardından sırayı birbirlerine devrediyorlar. Bayrağı devretmek için diğer sporcunun vücuduna herhangi bir şekilde temas etmek yeterli.
Öne çıkan sporcular ve ülkelerÜç bireysel disiplinde de dünya sıralamasında ilk üç içinde yer alan Kanadalı Charles Hamlin, Soçi’ye erkeklerin en büyük favorisi olarak geliyor.
Ev sahibinden Ahn Hyun-soo ve Vladimir Grigoryev de tüm disiplinlerde iddialı olan isimlerden.
Sekiz olimpiyat madalyası sahibi Apolo Anton Ohno’un emekliliğinin ardından ABD umutlarını J.R. Celski’ye bağlamış durumda.
Çin’in erkeklerdeki en iddialı isimleri Han Tianyu ve Wu Dajing. Ancak Asya devinin asıl güçlü olduğu alan kadınlar. Dört kez olimpiyat şampiyonu Wang Meng bileğindeki sakatlık nedeniyle burada yarışamayacak olsa da, Fan Kexin ve Zhou Yang 500 ve 1,500’de altın için piste çıkacak.
Son iki sezonun dünya şampiyonu, 17 yaşındaki Shim Suk-hee Kore takımının en önemi ismi konumunda. Ayrıca Çin ve Kore takımlarının kadınlar 3,000 metre bayrak yarışında müthiş bir düelloya girmesi bekleniyor.
Müsabakalar nerede yapılacak? Kısa kulvar sürat pateninin yanı sıra artistik patinaj yarışmalarına da ev sahipliği yapacak olan Iceberg Paten Sarayı, Karadeniz kıyısındaki tesislerden oluşan kümenin tam kalbinde yer alıyor.
12,000 seyirci kapasiteli tesisin 43,9 milyon dolara mâl olduğu tahmin ediliyor.
Takvim
Kısa kulvarda 10 Şubat Pazartesi günü başlayacak olan yarışmalar toplam beş güne yayılmış durumda. Detaylı programa buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam