2020 Olimpiyatı'nın favorisi kim? İstanbul mu, Madrid mi, Tokyo mu?

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 07/09/2013 - 18:32 GMT+3

2020 Yaz Olimpiyat’ı ev sahibi bugün Buenos Aires’te açıklanıyor. Dış basına göre, Tokyo üç aday kent arasında en büyük favori. Birçok gazete, ev sahipliği için Tokyo ve Madrid’in çekiştiğini savunurken, İstanbul’a şans tanımıyor.

olimpiyat jenerik

Görsel kaynağı: Reuters

Uluslararası basının önde gelen kuruluşları, bu gece Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te belirlenecek 2020 Yaz Olimpiyat’ı ev sahibi oylamasında Tokyo’yu favori gösteriyor. Tokyo, Madrid ve İstanbul kentlerinin ev sahibi olabilmek için son sunumlarını yapacağı gece öncesi, İstanbul’un seçilme ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
İngiliz Telegraph gazetesi, yarışın Tokyo ve Madrid arasında olduğunu manşete taşırken, İstanbul’a pek şans vermiyor. Son dönemde Türkiye’de yaşanan doping skandallarının, sıfır tolerans prensibine aykırı olduğu belirtilmiş.
Aday kentlerin mücadelesine geniş yer ayıran Guardian, Tokyo’nun dopinge karşı mücadelesi ve ekonomik planlarıyla adaylar arasında öne çıktığını yazdı. Japon yetkiliklerin Tokyo’daki radyasyon oranının Londra ya da New York’tan farklı olmadığı yönündeki açıklamalarına yer veren gazete, Tokyo’nun ev sahipliğini kazanmada daha avantajlı bir konumda olduğunu belirtiyor. Madrid’in, İspanya’daki işsizlik verilerine paralel olarak ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu ifade edilirken, IOC’nin az maliyetli bir Olimpiyat fikrine sıcak bakabileceği söyleniyor. Yine, Madrid’in Olimpiyat projesi için gereken altyapı faaliyetlerinin %80’inin hazır olması kentin en büyük avantajı olarak gösteriliyor. Son yıllarda Olimpiyat'ı alan kentlerin öngörülen bütçelerin çok ötesine geçmesi İstanbul’un eksik yönleri arasında.
'Madrid ‘ucuz’, Tokyo ‘güvenli’, İstanbul ‘cesur’
Independent gazetesi, İstanbul’un ev sahipliğini, ilk defa Müslüman nüfusun yoğun olduğu bir ülkenin kazanması anlamına gelmesi sebebiyle spor dünyasında büyük bir değişime ön ayak olabileceğine değinirken, yine de İstanbul seçiminin bir kumar olduğunu belirtiyor. Projelerin %70’inin yapılmayı beklediği, ulaşım sorunu, şike davaları ve doping skandallarının adaylık sürecini olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Aday kentlerden Madrid’in ‘ucuz’, Tokyo’nun ‘güvenli’, İstanbul’un ise ‘cesur’ bir seçim olacağı savunuluyor.
Fransız L’Equipe gazetesi, İstanbul’u çalışkan ve geniş bütçesiyle göz dolduran bir kent olarak tanımlanırken, Tokyo ve Madrid’i daha mütevazi bütçeler sunan projelerin kenti olarak nitelendiriyor. Tokyo’nun en büyük dezavantajının düşük halk desteği olduğunu belirten gazete, 2016’yı Rio’ya kaptıran Tokyo’nun o dönemde de favori olduğunu hatırlatıyor. Adayların halk desteğine göre sıralamasına yer veren gazete, İstanbul’un ilk sırada olduğunun bir kez daha altını çiziyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2020 Değerlendirme Komisyonu Raporu'na göre, Tokyo'da halkın oyunlara desteği yüzde 70 civarında. Bahis siteleri tarafından Tokyo’nun favori gösterilmesinin çok da önemli olmadığını vurgulayan L’Equipe gazetesi, 2012 ve 2016 Yaz Olimpiyatları’nın favori olmayan şehirler tarafından kazanıldığı ifade ediliyor. Değerlendirmede, İstanbul’un bu yarıştaki en önemli dezavantajlarının Gezi parkı olayları, hükümet karşıtı gösteriler ve Suriye’deki gelişmeler olduğu aktarılıyor.
Son sunumlar önemli
Le Monde, sunulan ‘sorumlu’ bütçenin Madrid’i yarışta öne çıkaran etken olarak belirtirken, Tokyo’nun gelişmiş ekonomisinin en büyük artılarından biri olduğunu savunuyor. Gazete, 45 dakikalık son sunumların önemine dikkat çekiyor.
Daniel Dombey tarafından Financial Times için ‘Türkiye'nin Olimpiyat adaylığı parıltısını kaybetti" başlığı altında yazılan makalede, "çalkantılı yaz ayları, Başbakan'ın kendi memleketinde Olimpiyatlara ev sahipliği yapılması 'hayaline' gölge düşürdü" ifadesine yer veriliyor. Hükümet karşıtı gösterilerin İstanbul’un adaylık sürecindeki momentumunu kaybettirdiğini belirtiliyor.
Dış basında ayrıca Madrid seçiminin bir önceki oyunların Londra’da yapılması nedeniyle, Avrupa’ya ev sahipliğini tekrar vermek için erken olup olmadığı sorgulanıyor.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam