Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

"Ülke Tarihinin İlk Kış Olimpiyatları Madalyasını Kazanmak İstiyorum"

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 03/02/2022 - 12:20 GMT+3

Fatih Arda İpçioğlu ile 2022 Pekin Kış Olimpiyatları hedeflerini ve gelecek planlarını konuştuk.

Fatih Arda İpçioğlu

Görsel kaynağı: AA

Röportaj: Yiğitcan Genç
Almanya'daki Dünya Kupası serüveninden sonra gerçekten de kar ile başka bir mücadelen oldu. Almanya'dan Erzurum'a gidebilmek için Antalya aktarması yaptın. Kar ile mücadelen havada ayrı karada ayrı sürüyor. Nasıl hissediyorsun öncelikle?
Almanya’dan dönerken biraz zorluk yaşadık. Bir gün Almanya’da kaldıktan sonra Antalya üzerinden Erzurum’a geçtim. Olimpiyatlardan önce Erzurum’a gitmek benim için önemliydi, ailemi ziyaret ettikten sonra Pekin’e gitmek istedim.
Kayak atlama serüveni senin için nasıl başladı, bu spora başlarken nelerden etkilendin?
Kayakla atlamaya 2009 yılında başladım. Bu sporla tanışmadan önce birkaç yıl da Alp Disiplini sporuyla uğraşmıştım. Kayak atlama sporuna başlamam ise babam sayesinde oldu. Babam hobi olarak kayakla ilgileniyordu. Ben de ona eşlik ettim. Öğrenmeye başladıktan sonra hala sporcusu olduğum Aras EDAŞ Spor Kulübü’ndeki antrenörlerin beni izledikten sonra lisanslı sporcuları olmamı istemeleriyle birlikte kayak serüvenim başlamış oldu. 2011 yılında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın Erzurum’da yapılacağından dolayı kayakla atlama branşının açılacağını ve seçmelerinin yapılacağını duydum. Babama bu seçmelere katılmak isteğimi söyledim ve ertesi gün seçmelere katıldım. O seçmelerle birlikte de kayakla atlama yolcuğuma başlamış oldum.
Korona virüs birçok spor branşını etkilediği gibi kayak atlama branşını da etkiledi. Müsabakaların ve antrenmanların yapılamadığı bu süreçte, programında ne gibi değişiklikler oldu?
Açıkçası antrenörümle birlikte yaptığımız programda 2022 Olimpiyatları için kota hedefimiz yoktu. Hem korona virüs hem de yaşadığımız diğer problemlerden dolayı hazır değildik ama yine de denemek istedik. Olimpiyatlara bir yıl kala kota almak için müsabakalar başladı. Yaz aylarında kısa bir hazırlık süreci geçirdikten sonra tam olarak hazırlanmadan yarışlara katılmaya başladım. Ben bu sezon toplamda 560 atlayış yaparken, rakiplerim 1000’den fazla atlayış yaptı. Rakiplerimin yarısı kadar bir antrenmanla sezona başladım. Kıtalararası yarışmalarda puan alarak sezonu açtım. Daha sonra yazın düzenlenen dünya kupasında yine puan almayı başardım. Bu sonuçlarla olimpiyata az da olsa yaklaştım. Antrenörümde bu sonuçlara şaşırdı. Korona virüs nedeniyle antrenmanlara ara verdikten ve istediğimiz şekilde hazırlanamadıktan sonra bunu başarmış olmak ayrıca güzel oldu. Kayakla atlamada ülke kotamız yok ve katılabilmek için ilk 65 sporcu arasına girmeniz gerekiyor, bunun için de yarışlardan puan toplamanız lazım. 2018 Kış Olimpiyatları’ndan edindiğim tecrübe ve yeniden olimpiyatlarda yer alma heyecanıyla atlayışlarımı yaptım. Bu sonuçlarla birlikte olimpiyat kotasını yeniden elde etmeyi başardım. Olimpiyatlarda ülkemi yeniden temsil edecek olmak çok güzel bir duygu. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.
Fatih Arda İpçioğlu
İlk kez Kış Olimpiyatları'na katılsan çok başka sorular sormuş olurduk. Daha tecrübeli ve daha istekli olarak ülkemizi senin deyiminle gökyüzünde temsil edeceksin. Güney Kore'de elde ettiğin tecrübeleri Pekin'de nasıl kullanmayı düşünüyorsun?
Daha kontrollü olmayı öğrendim. Olimpiyatlar, büyük bir organizasyon ancak temel olarak katıldığım dünya kupası yarışlarından bir farkı yok. Tabii ki orada ülkemi temsil edecek olmak çok büyük bir duygu. 2018 yılından bu yana kendimi oldukça geliştirdiğimi düşünüyorum. Hem final yarışmaları hem de dünya kupalarında elde ettiğim sonuçlarla da bunu herkese ispatladım. Şu anda kendimi hazır hissediyorum. 2018 Kış Olimpiyatları’na katılmak da bizim için hayaldi. 2022 de çok zor bir ihtimalken üst üste ikinci kez kota almayı başardık. Eksiklerim var ancak, 2018 yılından edindiğim tecrübeler ve antrenörümün desteğiyle en iyi sonucu almak için mücadele edeceğim.
Yakaladığın başarılarla, aldığın sonuçların tek seferlik olmadığını ve yoğun bir planlama sonucu elde ettiğini bir kez daha gösterdin. Peki rakiplerinin performansınla ilgili yorumları nasıl oldu?
Kayakla atlamaya başladığımda televizyonda izlediğim ve örnek aldığım sporcular şu anda rakiplerim. Dünya şampiyonları ve Olimpiyat şampiyonlarıyla birlikte aynı müsabakalarda, aynı hedef için mücadele etmek benim için çok güzel bir his. Rakiplerimle de irtibat halindeyim. Onlardan da performansım hakkında güzel geri bildirimler alıyorum. Türkiye’den ilk kez bir sporcunun dünya kupası puanı alması, üst üste ikinci kez olimpiyatlara katılma hakkı elde etmesi onların da ilgisini çekti. Göstermiş olduğumuz başarının tek seferlik olmadığını herkese kanıtlamış olduk.
Kayakla atlama Türkiye’de çok takip edilen bir branş olmamasına rağmen herkes “Uçan Türk” olarak senin başarılarına dikkat kesilmiş durumda. Kayak atlamada seninle birlikte yakalanan bu yükseliş, yetişen sporcuları ve bu spora olan ilgiyi etkiledi mi?
Bana gelen mesaj ve videolardan gördüğüm kadarıyla, küçük yaştaki sporcuların ilgisinin daha arttığını gözlemliyorum. Türkiye’de kayakla atlama çok takip edilmemesine rağmen, herkesin bir defa da olsa oturup kayakla atlama müsabakası izlemiş olduğunu gördüm. Hatta bazı takipçilerimden, eskiden kayakla atlama yarışlarını izlerken keşke bir Türk sporcumuz da olsa diye düşünürdük, şimdi seni gururla takip ediyoruz şeklinde mesajlar aldım. Kayakla atlama ilgi çeken bir spor. Bir sporcunun herhangi bir güvenlik önlemi olmadan 130-140 metre boyunca havada süzülmesi insanları heyecanlandırıyor. Bu haliyle de kış sporlarında en çok izlenen branş olmayı başardı. Takım arkadaşlarımla birlikte iyi bir altyapı oluşturmayı ve insanların ilgisini çekmeyi başardık. Aynı zamanda uluslararası medyanın da ilgisini çektik. Umarım yakaladığımız bu ilgiyi, güzel sonuçlarla süsleyerek ülkemi gururlandırırım.
Kış sporlarına yapılan yatırımların geçmiş zamana göre daha çok olduğuna şahit oluyoruz. Şu anda Kış Sporu için en büyük eksikliğin ne olduğunu düşünüyorsun?
Şu an tesis anlamında ufak tefek eksiklikler var. Küçük atlama rampalarında antrenman yapılabiliyoruz ancak 90 ve 120 metrelik rampalarda teknik problemler olduğu için özellikle de yaz aylarında olimpiyat antrenmanlarımızı gerçekleştiremedik. Ben bu sorunların dile getirilmesinden yanayım. Yakaladığımız bu ilgiden dolayı Uluslararası Kayak Federasyonu, Türkiye’de dünya kupası ve kıtalararası yarış düzenlemek istiyor. Biz de altyapıyı bir uçuş fabrikası haline getirmek için gelen bu ilgiye karşılık olarak, rampaların en kısa sürede bakımlarının yapılmasını, eksiklerinin giderilmesini bekliyoruz. Gönül isterdi ki böyle sorunlar yaşamayalım. Önceki sorularda da söylediğim gibi, rakiplerim 1000 tane atlayış yaparken ben 560 tane atlayış gerçekleştirebildim. Şu anda Erzurum’daki tesisleri, dünyadaki en iyi üç tesis arasına rahatlıkla alabilirim. Erzurum’daki tesislerde son 120 metre atlayışımı 2013 yılında yaptım. Bu sorunları gerekli yerlere de ilettik, umarım en kısa zamanda teknik aksaklıkları çözer ve ülkemizde kış olimpiyatlarını düzenleyebiliriz.
Aslında 2026 Kış Olimpiyatları için Erzurum adaylığını koyduğunda, ben de kariyerimi o yıla kadar devam ettirip Erzurum’da noktalamayı planlamıştım. 2026 Kış Olimpiyatları’nın İtalya’ya verilmesinden sonra bu planı yeniden gözden geçirmeye karar verdim. İlgili makamlarla konuşup, kariyerimi yeniden planlayacağım.
Gelecekten konuşmaya başlamışken, yakın gelecekten devam edelim. 2022 Pekin Kış Olimpiyatları için artık saatleri sayıyoruz. Olimpiyatlar ve sonrası için hedeflerin neler?
İlk hedefim Pekin Kış Olimpiyatları’nı sağlıklı bir şekilde bitirebilmek. Önce elemeleri geçip, sonrasında ise dünya kupasında ilk 30’a girme başarımı tekrarlamak istiyorum. Şu an spor dünyası sürprizlere çok açık, salgın nedeniyle tam olarak kimlerle mücadele edeceğimiz hala net değil. İyi bir durumdayız. Kış sporlarında ülke tarihindeki en başarılı sporcu olmak istiyorum ve bunu da başaracağıma inanıyorum.
Pekin sonrasında ise, yoğun programımız devam edecek. Mart ayında sezonu bitirdikten sonra antrenörümle birlikte gelecek olimpiyatları planlamaya başlayacağız. Hayalim Kış Olimpiyatları’nda ilk madalyayı ülkeme kazandırmak veya kazanılmasında vesile olmak. Bazı hayaller kurulur ancak gerçekleşmez, ben bunun hayalden daha öte olduğunu ve gerçekleşeceğine inanıyorum.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam