Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Tarihin en iyi maçları

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 21/04/2012 - 10:20 GMT+3

Daha önce pek çok tarihi ana tanıklık eden Crucible'ın en iyi beş maçını Eurosport spikeri Emre Özcan hatırlattı.

dennis taylor, steve davis

Görsel kaynağı: Reuters

Geçmişi 1927'ye kadar dayanan fakat modern zamanları 1969 yılıyla birlikte başlayan Dünya Snooker Şampiyonası geride bıraktığı sayısız turnuvada çok özel maçlar barındırıyor. 1977'den beri şampiyonaya ev sahipliği yapan Crucible Tiyatrosu'ndaki bu mücadelelere kısaca bir göz atalım.
5 Neil Robertson Martin Gould (2010 ikinci turu): İlk turda Fergal O'Brien'ı rahat geçen Neil Robertson, ikinci turda Martin Gould'la karşı karşıya gelir. Marco Fu karşısında decider'da kazanan Gould maça harika bir giriş yapar ve ilk 6 frame'i kazanır. Sonrasında üstünlüğünü devam ettiren İngiliz oyuncu ilk seansı da 11-5 önde bitirir ve çeyrek final için büyük avantaj yakalar. Ama maça verilen 2 saatlik aradan sonra her şey tersine döner. Akşam seansına üst üste 5 frame alarak giren Neil Robertson karşısında Martin Gould bir frame'le skoru 12-10'a getirir. Ama bir seri daha çıkaran Avustralyalı, Gould'a hayatının en acı verici mağlubiyetini yaşatır. Martin Gould maç sonunda snooker masasının kenarına çöküp 10 dakika boyunca orada kalırken, tarihin gördüğü en büyük geri dönüşlerinden birini sergileyen Neil Robertson, sonrasında kariyerinin ilk dünya şampiyonluğuna ilerleyecektir.
4 Ronnie O'Sullivan – Peter Ebdon (2005 çeyrek finali): Bugün başlayacak turnuvada ilk turda karşı karşıya gelen bu ikili, Ronnie O'Sullivan'ın 2004'te kazandığı ikinci dünya şampiyonluğundan bir sene sonra çeyrek finalde mücadele etmişti. Stephen Maguire ve Ali Carter'ı eleyerek çeyrek finale gelen Ronnie O'Sullivan maça harika girmiş ve ilk 10 frame sonrasında 8-2'lik üstünlük kurmuştu. Ama ne olduysa bundan sonra oldu ve Peter Ebdon, sonrasında yaftalanacağı bir strateji içine girdi. Oyununu bir anda anormal bir şekilde yavaşlatan Ebdon, Ronnie O'Sullivan'ın ritmini bozarak 11-3'lük bir seriyle maçı 13-11 kazandı ve yarı finale kalan oyuncu oldu. Peter Ebdon'un maçtan sonra vuruş başına 33 saniyelik ortalamayla mücadele ettiği ve rekor kırdığı maç için Ken Doherty “saçmalık” açıklamasını yaparken Ebdon her kesimden çok büyük tepki gördü.
picture

ronnie o'sullivan, peter ebdon

Görsel kaynağı: Reuters

3 Matthew Stevens Mark Williams (2000 finali): 1998 ve 1999'da üst üste iki kez Birleşik Krallık Şampiyonası'nda final oynayan ama John Higgins ve Mark Williams'a kaybeden Matthew Stevens, bir yıl sonra Crucible'da finale çıkmaya başarır ve rakibi yine Mark Williams'tır. İlk seansta 10-6'lık bir üstünlük yakalayan Stevens, 20. frame sonrasında durumu 13-7'ye getirir. Ama Mark Williams buradan müthiş bir geri dönüş göstererek 1 yıl sonra bir başka büyük finalde daha Matthew Stevens'a müthiş bir acı yaşatır. Daha sadece 23 yaşındayken bu final mücadelesine çıkma başarısını gösteren Matthew Stevens için bu maçın hep kırılma anı olduğu söylenir. Eğer daha kariyerinin başında dünya şampiyonluğunu elde etse yeteneği itibarıyla şu anda çok daha farklı bir konumda olabilecek olan Galli oyuncu, bu maç sonrasında sadece bir sıralama turnuvası kazanabildi.
2 Jimmy White Stephen Hendry (1994 finali): 1990 yılıyla birlikte dünya şampiyonlarında final oynama modasını başlatan Jimmy White, 1994'e kadar üst üste 4 finali kaybeder ve bunlardan üçünde rakibi Stephen Hendry'dir. 1994'te bir kez daha final görür ve rakibi yine dönemin en iyisi İskoç'tur. Jimmy White belki de kariyerinin en önemli maçına çıkmıştır ve ilk kez kazanmaya bu kadar yaklaşmıştır. İlk 6 frame itibarıyla 5-1 geriye düşen White, fazla vakit kaybetmeden dengeyi yakalar ve 10-9'la ilk kez öne geçer. Sonrasında sonuna kadar denge içinde giden mücadelede 17-17'lik eşitlikle karar frame'ine gidilir. Decider'da önemli bir şans yakalayan Jimmy White çok düz bir siyahta hata yapınca cezayı kesen Stephen Hendry bir kez daha rakibini mağlup eder ve bu kayıp sonrasında Jimmy White'ın kariyeri serbest düşüşe geçer. 6 kez dünya şampiyonası finali oynayıp bunların hiçbirini kazanamayan Jimmy White'ın oyuna hala devam etmesinde bu maçtaki yenilgisi de önemli bir yer tutuyor olabilir.
picture

steve davis interviewed by rob walker before re-match of the black ball final against dennis taylor

Görsel kaynağı: Imago

1 Dennis Taylor Steve Davis (1985 finali): Tarihin en iyi oyuncusu herkese göre farklıdır ama tarihin en iyi maçı denince Snooker'da akla tek müsabaka gelir: 1985 finali. Oyun tarihinin gelmiş geçmiş en heyecanlı maçı olan Dennis Taylor – Steve Davis finali modern zamanlarda decider'a giden 3 dünya şampiyonası finalinden biri olur. Maça ilk 8 frame'i alarak giren Steve Davis'e Dennis Taylor'dan gelen cevap çok çabuk olur ve skor 11-11'e gelir. Sonrasında sürekli kaçan – kovalayan tarzında devam eden maçta 17-17'lik eşitlik en ilginç decider'lardan birine sahne olur. Karar frame'i 68 dakika sürer ve 62-44'lük üstünlükle son 4 renkliye giren Steve Davis'in sadece bir topa ihtiyacı vardır. Ama sırasıyla kahverengi, mavi ve pembeyi cebe gönderen Dennis Taylor maçı son siyaha bırakır. Üst üste rakibine pozisyon bırakmayan şanslı Dennis Taylor denemelerinden sonra siyahı fazla kesen Steve Davis son vuruşunu yapar ve Taylor kariyerinin ilk ve tek dünya şampiyonluğuna ulaşır.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam