Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Dünya Şampiyonası 2013 - Bir-Dört-Yedi

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 19/04/2013 - 15:42 GMT+3

Crucible, oyunun en zor ve aynı zamanda izlenmesi en keyifli meziyetine kaç kere tanık oldu? Emir Cihan, dünya şampiyonalarındaki 147'leri hatırlattı.

Ronnie O'Sullivan - Stephen Hendry

Görsel kaynağı: Eurosport

Son yıllarda artan turnuva sayısına mukabil fazlaca maksimum seri görmeye başlasak da 147’nin oyundaki yeri bir başka. Hele bir de büyük turnuvalarda geldi mi tadından yenmez kıvama ulaşıyor seriler. Ronnie gibi özel adamlardan gelen maksimumlara girmiyorum, o anlarda kalbimiz ağzımıza yaklaşıyor çoğunlukla.
Dünya şampiyonası turnuvlar içinde en tepede olanı, The Crucible ise snookerın mabedi. Burada maksimum seri gerçekleştirmek öyle fazla isme nasip olmadı. Toplamda gerçekleştirilen 10 maksimum serinin altı tanesi oyuna her alanda damgasını vurmuş iki isim, Ronnie O’Sullivan ve Stephen Hendry’e ait. Kalanlar ise sırasıyla Cliff Thorburn, Mark Williams, Jimmy White ve Ali Carter. Gelin maksimumların tarihine kısa bir göz atalım.
İlkler şanslıdır
The Crucible tarihinin ilk maksimum serisi 83 yılında Thorburn’den geldi.Kanadalı oyuncu Terry Griffhits ile gerçekleştirdiği maçın dördüncü frameinde tarihe geçen isim oldu. 147’nin başlangıcı ise hayli ilginç. Uzun güvenli vuruş değişimlerinin ardından basit bir kırmızıyı kaçıran Thorburn masanın yardımıyla şans potunu bulur ve hikaye başlar... Kanadalı, sevincini masa başında diz çökerek yaşar.
Şampiyonluk mu geliyor?
Sene 1992. Jimmy’nin Hendry ile başlayan kayıp final yılları.İlk turda rakibi Tony Drago karşısında maksimum gerçekleştiren Whirlwind o yıl şampiyonluk için de büyük adaydı. Turnuva sonunda beklenen olmadı ama maksimum sonrasında Drago rakibine sarılarak maksimumun hakkını vermişti.
Kimseyi görmedim ben “Senden Daha Hızlı”
93 yılında Birleşik Krallıkta herkesi büyüleyen adam bu kez Crucible’da.

Tarih: 21 Nisan 1997
Maksimum: Hepimizin bildiği o şaheser
Sanatçı: Ronnie O’Sullivan
Eserin ortaya çıkması: 5 dakika 20 saniye
Geçerlilik: Sonsuza kadar
picture

Ronnie O'Sullivan Fastest 147

Görsel kaynağı: Eurosport

Maksimum onun işi
Altı yıl boyunca Sheffield’da ki snooker izleyicisi çıplak gözle maksimum izlemekten mahrum kalmıştı ki imdada yetişen yine Roket oldu. Ronnie ilk tur maçında Fu’ya 10-6 kaybetmişti ama 147’yi gerçekleştirmekten de geri kalmamıştı. Ronnie olur da rekor olmaz mı? 6 dakika 25 saniye ile gerçekleşen en hızlı ikinci maksimum.

Ben de efsaneyim
Fantastik vuruşların üstadı olan Mark Williams da Crucible’ı boş geçmeyen sayılı isimlerden. Formunun tavan yaptığı dönemlerin sonunda, 2005 yılında, bir maksimum da o patlattı. Bu seri de kendi içinde rekorlar taşıyor. MJ Williams, Dünya Şampiyonasında maksimum gerçekleştiren ilk ve tek Galli.

Rekor artık benim
Oyunun bir çok departmanında ilkleri elinde bulunduran Ronnie için 2008 Dünya Şampiyonası daha anlamlıydı. Çok iyi geçmiş sezonun ardından favori olarak geldiği Crucible’da, Crucible’da ki üçüncü toplamda dokuzuncu maksimum serisini gerçekleştiren Ronnie iki departmanda birden rekoru eline almıştı. En çok maksimum seri gerçekleştiren ve Crucible’da en çok maksimum seri gerçekleştiren.

Bu yılın diğer farklılığı ise iki maksimum serinin birden gerçekleşmiş olmasıydı. Kaptan Carter, Ebdon’a karşı gerçekleştirdiği maksimumdan sonra çılgınlar gibi sevinmişti.

Crucible’ın kralı benim
Crucible’ın kralı şüphesiz ki Hendry. En çok şampiyonluğu yaşayan o, en çok frame’i kazanan o, en çok Crubile’a gelen o, en çok... Ronnie, Hendry’nin rekorunu geçmiş iken efsane oyuncu da boş durmadı. Önce 2009 yılında, harika vuruşlarla dolu maksimum serisini gerçekleştirdi. Bu seri de öyle bir kombine var ki izlemeye doyulmaz.
picture

Mark Williams

Görsel kaynağı: Eurosport

En unutulmazı ise herkesin katılacağı üzere geçen seneydi.Emeklilik haberinden önce fantastik bir veda oldu belki de efsaneden.Rekorla açtığı Crucible perdesini yine rekor kırarak, rekorlara ortak olarak kapadı Golden Boy.

Esas olan
Aynı oyuncu tarafından yapılmış ve sayısı üçü dördü geçen maksimum seriler oyuncunun kalitesinde büyük bir gösterge.Çünkü 147 yapmak, baştan sona seri inşa yeteneği isteyen bir meziyet. Üstelik atmosferi gergin turnuvalarda yanına tecrübe ve cesaretinizi de eklemelisiniz. Günümüz oyuncuları senede 25’e yakın turnuvaya katılıp tüm sezonda gerçekleştirdikleri 50 tane yüzlük seri ile övüne dursun, oyunun gerçek efsaneleri takvimin 7-8 turnuvasıyla çoktan ulaşılamayacak rekorları kırdılar bile.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam