Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Federer'in hatası

Eurosport Türkiye

Güncellendi 05/09/2018 - 10:40 GMT+3

John Millman'a mağlup olarak ABD Açık'a erken veda eden Roger Federer'in hayal kırıklığı yaratan performansını Ferit Burak Aydar değerlendirdi.

Roger Federer pensif lors de son 8e de finale contre John Millman à l'US Open

Görsel kaynağı: Getty Images

Roger Federer, Wimbledon'ın ardından ABD Açık'a da erken veda ederek herkesi şaşırttı. Sene başında açık ara favori gösterildiği bu iki turnuvayı kazanarak, müzesindeki toplam Grand Slam sayısını Rafael Nadal'ın ulaşamayacağı noktaya götürmeyi planlayan ve tüm takvimini bu plana göre kısaltan Majesteleri, Avustralyalı rakibi John Millman'a 3-1 yenilerek elendi. Ve Federer daha üstünü değiştirmeden, tenis dünyasında yine, yeniden “Federer'in emeklilik vakti geldi." sözleri dolanmaya başladı. Bakalım Majesteleri muarızlarını bu kez nasıl utandıracak!
Aslında New York'ta kuralar çekildiğinde, Novak Djokovic ile muhtemel çeyrek final eşleşmesi öncesi Federer'e sürpriz yapabilecek bir Avustralyalı olduğu gerçekten düşünülüyordu; ama bu aday John Millman değil, Nick Kyrgios'tu. Federer, "sorunlu" genç rakibini güle oynaya geçince fiziksel durumunun iyi olduğu yorumları yapılmaya başlanmıştı; ancak geçtiğimiz günkü maçta tam tersi sinyaller vardı. Bu bağlamda, maçtan çıkarılacak dersler bir hayli fazla...
Tarihin gelmiş geçmiş en iyi birkaç tenisçisinden biri de olsanız, fiziksel açıdan hazır değilseniz, zihinsel dünyanız maç içinde bir noktada hercümerce dönüyor ve asla yapmayacağınız hatalar yapmaya başlıyorsunuz. Federer'e olan da buydu. Mesele sadece kendisi için rekor sayılabilecek 76 basit hata (basit hatanın tanımı muğlak olduğundan, ben daha fazla olduğunu düşünüyorum) ya da 10 çift hata değil.
İlk seti rahat aldıktan sonra ikinci sette durum 5-4, 40/15'ken, yani kendi servisinde iki set puanı bulmuşken bunları harcaması ve sonrasında seti kaybetmesi, Federer’den görmeye alışkın olduğumuz bir sahne değildi; daha ziyade Nadalvari bir hataydı. Fakat Federer için sorunlar burada değil, daha sonra başladı. Millman'ın özgüveni esasen bir set alınca yerine gelmedi; onu oyununun zirvesine çıkaran etken filenin diğer tarafındaydı: Federer'in ilkin rallileri alışkın olduğundan da erken bitirmeye çalıştığını, sonra da oyunu drop shot’lara boğduğunu gördü. Maç sonu röportajında Federer hayranı olduğunu söyleyen ve dolayısıyla Majesteleri’ni yüzlerce kez izlemiş olduğunu varsayabileceğimiz Millman kokuyu aldı ve böylece bambaşka bir seviyeye çıktı.
Federer fiziksel açıdan iyi değilken drop shot’lara dönerek yanlış mı yapmıştı? Tartışılır. Naçizane görüşüm evet; zira en zor anınızda alışkın olmadığınız bir silahı sık sık kullanmak bir tercih hatası değilse bile, bundan nemalanıldığını gördükten sonra geri adım atmamanız kesin bir yanlış kapsamına girer. Federer neden bunun ikamesini bulamadı peki? Tenisin güzelliği burada: En iyi de olsanız, bunun gibi hiç yapmadığınız kolay hatalar yapabiliyorsunuz. En iyi de olsanız, hiç yapmadığınız şekilde tie-break’in en kritik noktasında üst üste iki çift hata yapabiliyorsunuz; üstelik servis çeşitliliği bakımından şu an turun en iyi tenisçisi olsanız bile. Ve Allah'ın sopası yok, ama tenisin var: En iyi de olsanız, siz düşmeye başladığınızda rakibiniz daha da yükseliyor. Geçtiğimiz gün sadece Federer kaybetmedi, Millman da (ve belki Nadal veya Djokovic de!) kazandı.
picture

ABD Açık: Roger Federer - John Millman (Özet)

Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam