Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Şampiyonlar Ligi - İtalyan şansı, favoriler ve Galatasaray

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 08/03/2013 - 15:52 GMT+2

Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde Dörtlü Final heyecanı İstanbul'da yaşanacak. İki Türk ekibin de mücadele edeceği Dörtlü Final öncesi Tunç İsmail Ayerdem yazdı.

Voleybol Şampiyonlar Ligi Final Four, İstanbul.

Görsel kaynağı: Resmi Siteden Alınmıştır

CEV Kadınlar Voleybol Şampiyonlar Ligi 4’lü finali bu yıl, 9-10 Mart tarihlerinde Galatasaray Daikin’in ev sahipliğinde düzenlenecek. İstanbul Burhan Felek Spor Salonu’nda oynanacak 4’lü finalde, Yamamay Busto Arsizio, Rabita Bakü, Vakıfbank ve Galatasaray Daikin takımları mücadele edecek.
Tarihinde ilk kez wild card ile şampiyonlar ligine katılan Galatasaray Daikin, grubunu lider bitirdikten sonra, başvurduğu ev sahipliğini alma hakkı kazandı. Ne tesadüftür ki, grupta iki kez yendiği Unendo Yamamay Busto Arsizio biraz şans, biraz da hırsın etkisiyle kendisine 4’lü finalde yer buldu. Son 16’da altın setle önce Alman takımı Schweriner’i, sonra da Azerbaycan temsilcisi Azerrail Bakü’yü saf dışı etti. Eşleşmede daha güçlü olduğu Alman takımını rövanşta iyi bir oyunla yenmesine rağmen, çeyrek finalde karşılaştığı Azerrail Bakü’yü elemek onlar için hiç kolay olmadı. Evinde iniş çıkışlı bir oyunla 3-2 yenip, Azerbaycan’da 3-0 kaybetti. Altın sette ise orta oyuncuları Bauer ve Arrighetti ’in etkili oyunuyla, İstanbul biletini kaptılar. Azerrail’de ise Hollandalı Flier yokları oynarken, Amerikalı Hodge’un hücum performansı yeterli olmadı. Böylelikle olası bir Türk 4’lü finalini Yamamay bozdu. Oysa ki, bu kupaya ambargo koyan İtalyanlar, uzun yıllar sonra 4’lü finallere temsilci gönderememeyle yüz yüze kalmıştı.
Rabita Bakü ise, Azerbaycan takımı olmasına rağmen hiçbir Azeri oyuncu barındırmamasıyla dikkatleri çekiyor. Bu sezon kadrosunu daha da genişleterek, zaten adından söz ettirmişti. Kolombiyalı pasör çaprazı Montano’nun iyi performansıyla, Gamova ve Larson’lu Dinamo Kazan’ı her iki maçta da 3-1’lik skorlarla yenerek İstanbul biletini kaptı. Dinamo Kazan ise, etkisiz oyunuyla şaşırttı. Birçoklarına göre son demlerini yaşayan Rus kulesi Gamova, iyi bir oyun çıkarmasına rağmen takımını sürükleyemedi.
Son bilet, zaten Türk takımının olacaktı. Finallerde aynı ülkeden en fazla 2 takım olabiliyor ve bu takımlar yarı finalde karşılaşmak zorundalar. Otoritelere göre Avrupa’da bu yılın en güçlü iki takımı olan Vakıfbak ve Eczacıbaşı VitrA bir nevi erken finali oynadı. Kazanan son 3 yıldır olduğu gibi yine Vakıfbank oldu. 2 yıl önce Fenerbahçe’nin ev sahipliğinde yine İstanbul’da düzenlenen finallerde kupayı Vakıfbank müzesine götürmüştü. O, 4’lü finallerde çok ekstra oynayan Vakıfbank 3-2’lik bir maçla favori Fenerbahçe’yi kupa dışına itmişti. Finalde çok rahat bir oyunla Rabita Bakü’yü 3-0 yenerek kupanın sahibi olmuştu.
2 yıl sonra yer yine İstanbul, yine Rabita Bakü, yine bir İtalyan takımı ve yine Türkiye’nin en çok taraftarına sahip kulüplerinden biri. Fakat Vakıfbank bu sezon daha farklı. Önce rahat bir oyunla Polonya takımı Atom Trefl Sopot’u, sonra da Eczacıbaşı VitrA’yı eledi. Eczacıbaşı smaçörleri Sokolova ve Senna’nın etkisiz oyununa karşı şiir gibi oynayan Vakıfbank vardı. 3-1’lik iki maçla favori olduğu kupanın biletini aldı.
Takımların şanslarını değerlendirirsek, Vakıfbank geniş kadrosuyla bu sezonun favorisi. Zaten hem Türkiye liginde, hem de Avrupa’da daha bileğini bükebilen yok. Türkiye Kupası’nı da kazanarak, güçlerini ortaya koydular. Sezon başında soru işareti olan Sırp pasör çaprazı Brakocevic, takımın hücum yükünü taşıyor. Polonya’lı smaçör Glinka’nın manşet zaafını çok iyi kapatan Gözde ve Gizem defansta oldukça güven veriyor. Üstelik Japonya’nın süper kahramanı Saori’nin de yedekten katkı vermesiyle, top neredeyse yere düşmüyor. Hücumda ve blokta ise tüm takım çok etkili. Özellikle Naz iyi bloklarıyla ve iyi pas dağıtımıyla Vakıfbank’ın fark yaratanlarının başında geliyor.
Galatasaray Daikin’de ise, ligde 3 yabancı kuralı nedeniyle servis karşılama kabusa dönmüştü. Fakat Şampiyonlar Ligi’nde Japon libero Sano ve Sırp smaçör Molnar’ın eklenmesi durumu değiştirebilir. İtalyan pasör Lo Bianco’ya iyi manşet geldiği taktirde, Galatasaray Daikin rahat oyun kuracaktır. Vakıfbank takım olarak çok formda olsa da, seyircinin desteğiyle Galatasaray Daikin bir sürpriz yapabilir. Tıpkı 2 yıl önce Vakıfbank’ın yaptığı gibi.
Diğer yarı finalin favorisi ise, Rabita Bakü. Yamamay kolay teslim olmayacaksa da, onları tek düşündüren altın setin olmamasıdır herhalde. Şu an takımı oynatan 2.pasör Caracuta, takımın performansını düşürüyor. Tabi eğer sakat olan Amerikalı as pasör Lloyd oynarsa, fark yaratabilirler. Yamamay inatçı oyun tarzı ve iyi orta oyuncularıyla kolay teslim olmayacaktır. Rabita Bakü geniş kadrosuyla Vakıfbank’ı en çok zorlayabilecek takım gibi gözüküyor. 2 yıl önceki finalin tekrarlanma ihtimali oldukça yüksek.
Otoriteler Vakıfbank’ın şampiyonluğunu öngörseler de, sürpriz yapmaya alışık diğer takımları göz ardı etmemekte fayda var.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam