Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Dünya Kısa Kulvar 2012 - Erkan Mutlu: Hedef 2020'de madalya

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 11/12/2012 - 23:05 GMT+2

Eurosport spikerleri Caner Eler ve Emre Yazıcıol, Türkiye Milli Yüzme Takımı antrenörlerinden Erkan Mutlu ile konuştu.

erkan mutlu

Görsel kaynağı: AA

Emre Yazıcıol: Bu sene sizin için zor bir yıl oldu. Artık yılın sonu. Türkiye Şampiyonası da olacak ama bu sene yüzücüler Olimpiyat nedeniyle de her şeyi verdiler. Nasıl bir hazırlık dönemi geçti?
Erkan Mutlu: Aslında Olimpiyat’tan sonra büyük bir ara vermedik. Hemen bir hafta içerisinde tekrar kamp ile başladık. Aslında dokuz günlük bir tatil ama tarihlere bakınca onlar iki hafta olduğunu sanıyor (Gülüşmeler). Sonrasında ise çok yoğun bir program var.
Avrupa Şampiyonasında iyi dereceler elde ettik. 13 final yüzdük, Burcu dördüncü oldu. Bayrak takımı altıncı oldu. 26 ya da 27 Türkiye rekoru var. Türkiye rekorlarını artık kendimizi iyi hissetmek için saymıyoruz. Artık hedeflerimiz finaller. Gözümüzü daha üst basamaklara diktik.
Caner Eler: Beklentiler nerede? Türkiye’de yüzmeyi çok sıkı takip etmeyen insanlar şampiyonadan ne beklemeliler?
Erkan Mutlu: Her şampiyonanın değişik beklentileri var. Bizim burada Türk halkına söyleyeceğimiz şu: Beklentileri bizden yarı finaller ve finaller. Üç sene önce başladı. Avrupa Kısa Kulvar Türkiye’deydi ve orada iki final yüzdük. Sonrasında geldiğimiz nokta geçen ayki şampiyonada 13 final. Burada da bunu gerçekleştirirsek sonrasında madalya yüzen bir sonuç bekliyoruz.
Emre Yazıcıol: Uzun süredir bu işin içindesin. Şöyle bir şampiyonanın Türkiye’de düzenlenebileceğini belki hayal bile edemezdik. Şu an her şey olumlu gözüküyor.
Erkan Mutlu: İlk hayalimizi gerçekleştiriyoruz. En büyük hedefimiz yüzmenin daha büyük kitlelere ulaşması ve bundan dolayı mutluyuz.
Emre Yazıcıol: Burada bir izleyici olarak seni heyecanlandıran isimler kimler?
Erkan Mutlu: Ryan Lochte burada. Sadece yüzmesiyle değil, diğer davranışlarıyla da ikon. Pellegrini burada, Chad Le Clos, Jessica Hardy burada. Busquet ve Manadou burada… Bunları bile söylerken tüylerim diken diken oluyor.
Caner Eler: Biz biraz maymun iştahlıyızdır. Bazı şeyler iyi gitse bile bırakıveririz, desteği çekiveririz. Bunu son Olimpiyat’ta da çok tartıştık. Bu desteğin devam edeceği yönünde bir hissiyat var mı? Sistemsel bir temel oturdu mu? Federasyon ile devam gelecek mi? Bu bir ekol olacak mı?
Erkan Mutlu: Çok güzel bir soru. En merak edilmesi gereken soru bu. İş bir federasyon katında bir de devlet katında yürüyor. Federasyon başkanımız sağ olsun bunu kesinlikle devam ettireceğini söyledi. Antrenörlerin sözleşmelerinin uzatılacağı ve 2020’ye yönelik bir çalışma ortamı yapılacağı söylendi. Hatta çok ünlü bir antrenör ile eğitim yönünde bir anlaşma sağlanmak üzere. Avustralya ve ABD takımlarının başında bulunmuş ünlü bir isim. Bu iş daha da büyüyerek gidecek. Yeni kurullar, bilimsel sağlık kurulları oluşturuldu. Ekip devamlı büyüyor.
Olimpiyat’tan sonra da devlet katında Spor Bakanı bizimle özel bir toplantı yaptı. Orada neler yaptığımızı ve gelişmelerimizi sunduk. Çok etkilendiklerini söylediler. 2020’ye kadar devam edeceklerini söylediler. Bunun ardından federasyona devlet katından çok güzel bir geri bildirim gelmiş.
Caner Eler: Tesis konusunda gelişmeler var mı?
Emre Yazıcıol: Tozkoparan’daki tesisin yetersiz olduğu söyleniyor. Sizin vizyonunuzla örtüşen imkanlar verilecek mi?
Erkan Mutlu: İnsanların havuzlara gelmesi, ilgilinin artması için tesis olması lazım. Bu anlamda yetersiziz. Biz yurt dışı tesislerini kullanıyoruz. Tozkoparan’daki tesisin bazı sıkıntıları var, istediğimiz seviyede değil oradaki sorunlar giderilmeye çalışılıyor. Orasını biz evimiz olarak belirlemek istiyoruz. Her şeyi orada yapmayı diliyoruz. Erzurum’da ise bütün projeler ve ihaleler yapıldı. Biz yer aldık projelerde. Erzurum için konaklamalı, fitness merkezi olan bir tesis olacağını söyleyebilirim. Mart ayında ilk çalışmalar başlayacak.
Emre Yazıcıol: Türk yüzmesinin yakaladığı ivmede Burcu Dolunay’ın payı ne kadar fazla. O bir proge oldu, Olimpiyat A barajını geçti. Sisteme ilk adapte olan isim oldu.
Erkan Mutlu: Biz onu liderimiz olarak tanımlıyoruz. İlk liderimiz o. İlk çalışmaya başladığımız kişilerden biri o. 2010 Şubat’tan bu yana hiç aralıksız tek çalışan sporcu. Bu anlamda sistemin doğruluğunun kanıtlanması ve yeni yüzlerin katılması anlamında Burcu çok büyük bir iş başardı. Onunla uzun bir süre devam etmek istiyoruz.
Emre Yazıcıol: 2020’de Olimpiyat’ı alırsak hedef ne olacak yüzmede?
Erkan Mutlu: Bizim hedefimiz madalya. Bu sistem devam ederse orada hedef madalya, altın sözü vermiyorum ama madalya istiyoruz. Sistem ve süreklilik ile yapılmayacak bir şey değil. Türkiye’deki en büyük handikap ürünün hemen beklenmesi. O yüzden hep bir tarafı eksik ürünler çıkıyor ortaya. Ekibin de büyümesi gerekiyor. Yeni antrenörler gerekiyor. Şu an üç antrenörüz.
Caner Eler: Bu kadar başarılı olduğunu gördüğümüz Güney Afrika veya Kanada kaç kişilik bir ekiple çalışıyor?
Erkan Mutlu: Kanada çok büyük bir ivme yakaladı. Teknik ekibin 85 kişi olduğunu söylediler, yüzücülerin dışında.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam