Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

İntihar eden Aaron Hernandez, NFL'de önemli bir tartışmaya önayak oldu

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 22/09/2017 - 15:38 GMT+3

Nisan ayında hayatına son veren oyuncunun daha sonra yapılan testlerinde saptanan kafa travması bulguları, NFL yönetimine karşı dava yolu açtı.

aaron hernandez

Görsel kaynağı: Getty Images

Hikayesiyle film senaryolarına konu olan eski Amerikan futbolu oyuncusu Aaron Hernandez için ailesi, oyuncunun daha önce forma giydiği New England Patriots takımına ve Amerikan Futbolu Ulusal Ligi'ne (NFL) dava açtı.
2013 yılında bir kişiyi silahla öldürdüğü gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Aaron Hernandez hakkında, daha sonra 2012 yılına dayanan olayda Boston’da Daniel de Abreu ve Safiro Furtado isimli iki kişiyi de öldürdüğü iddiasıyla dava açılmıştı. 2017'nin ilk aylarında açıklanan kararla bu davadan beraat eden Hernandez'in 2013 yılında aldığı müebbet hapis cezası ise devam ediyordu. Ancak ABD'li oyuncu, bu yılın nisan ayında tek başına kaldığı hücresinde kendini asarak intihar etmişti.
27 yaşındaki oyuncunun ailesi ve hayranları, ikinci davadan aklandığı günden kısa bir süre yaşamına son veren Hernandez için, Amerikan futbolunda sık görülen beyin travmalarına ilişkin bir test istedi. Kronik travmalar hakkında önde gelen bir araştırma merkezine sahip Boston Üniversitesi, yaptığı araştırmaların ardından Hernandez'in beynindeki hastalığı belirgin şekilde ortaya koydu: Araştırmacılar bu tarz travmaların dört evrede ele alındığını belirtirken, Hernandez'in hastalığının üçüncü evrede olduğunu kaydetti.
Bu gelişmenin ardından Avukat Jose Baez, Hernandez'in 4 yaşındaki kızı Avielle adına NFL ve New England Patriots takımına karşı tazminat davası açtı. Baez, NFL'e bu sporun içinde yer alan darbelerin yarattığı gerçek tehlikeleri gizleme sebebiyle dava açtığını söyledi. NFL cephesinden konuya dair bir açıklama yapılmazken, araştırma merkezi tarafından yapılan bilgilendirmede NFL oyuncularının %99'unda bu hastalığı taşıdığı belirtildi.
Hikayesi edebiyat ve sinemaya ilham verdi
41 milyon dolarlık sözleşmeye imza attığı 2013'te tutuklanan ve 2 yıl hüküm giyen Hernandez'in hikayesi, kitap ve beyaz perdeye de ihham kaynağı oldu. ABD'li ünlü roman yazarı James Patterson, dosyayla ilgili bir kitap yazacağını söylemiş, Patterson’un yayımcısı ise "Kurgusal olmayan bu kitap, arkasında bir dizi cinayet, genç bir kız çocuğu ve şok edici sırlar bırakan bir futbol yıldızının yükselişini ve düşüşünü araştıracak." ifadelerini kullanmıştı.
Hikaye sinema sektöründe ise, Will Smith'in başrolünü üstlendiği "Concussion" (Doğruyu Söyle) adlı filmle yer aldı. Filmde, Amerikan futbolu oyuncularının yaşadıkları ciddi sakatlıkların, kritik seviyedeki kafa travmalarının, yaşam boyu sakat bırakan beyin hasarlarının trajik boyutu perdeye taşınıyor.
Kaynak: NTV Spor
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam