Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Super Bowl - Kaan Kural'a sorduk: NFL'de şampiyon kim olacak?

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 03/02/2013 - 12:57 GMT+2

Kaan Kural, San Francisco 49ers ile Baltimore Ravens'ı karşı karşıya getiren Super Bowl hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

super bowl xlvii top

Görsel kaynağı: Resmi Siteden Alınmıştır

Sezon hakkında genel bir değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Her şeyden önce hem geri dönüşler hem de çaylaklarla yeni başlangıç yapan bir sürü oyuncu ve takım vardı. Denver’daki değişim önemli, Tebow her ne kadar çok popüler olsa da, yeri yerinden oynatsa da onunla uzun vadede bir yere gidemeyeceklerlerini, gerçekten lider bir oyun kurucuya ihtiyaç duyduklarını gördüler. Manning’in sakatlıktan sonra ne yapacağı belli değildi ama bana göre harika bir sezon geçirdi. Diğer tarafta Andrew Luck ve Robert Griffin III NFL’e nasıl bir katkı yapacak denirken ikisi de takımlarını ayağa kaldırdırlar, özellikle RG3 bir fenomen haline dönüştü. Yeni oyuncular biraz fazla pohpohlanıyor gibi, Cam Newton’ın çaylak sezonu bence RG3’den iyiydi ama RG3’nin takımı da başarılı olunca sanki RG3 yeni mesihmiş gibi algılanıyor. Ona öyle bakmamak lazım ama yeni bir kan geldiği kesin.
Son dönemlerin çok başarılı hücum takımlarının hücumda biraz tekledikten sonra savunmada iyiden iyiye verimsizleştiklerini gördük, New Orleans ve Green Bay örneğin. Saints de Packers da son yıllarda inanılmaz hücum rakamlarına ulaşıyorlardı. Drew Brees ve Aaron Rodgers’ta çok sorun yoktu, ama hücum biraz yavaşlarken savunma iyice yavaşladığı için o takımların dominant performanslarını göremedik. Savunma takımları da başarılı olamadılar bu sezon, dengenin ön plana çıktığını gördük.
Ravens, normal sezonu çok kötü bitirse de playoff’larda harikalar yarattı. Ne düşünüyorsunuz Ravens hakkında, bekliyor muydunuz buraya gelmelerini?
NFL Playoff’larında favori belirlemek çok kolay değil, tek maçta her şey olabiliyor. Ben Ravens’ın favori olduğunu düşünmüyordum Super Bowl için. Playoff’ta tek maç, her şey olabilir dedik ama bir kere süper olmasa da sağlam bir savunmanızın olması önemli. Baltimore’da var bu. Kendine çok güvenen ve ne yaptığını bilen bir quarterback’e de ihtiyaç var, ben bu ismin Joe Flacco olduğunu düşünmüyordum. Flacco iyi bir pasör, ama baskı altında, zor şartlarda güvenini koruyup koruyamayacağı soru işaretiydi. Bu playoff’u ondan beklenenin çok üzerinde geçirdi. Attığı Hail Mary pası örneğin, gerçi orada şans da var tabii. Yine de Ravens buraya geldi.
Bu playofflar'da net bir favori yoktu zaten, wild card’dan başlamak üzere. 12 takım kaldıktan sonra “şu iki takım Super Bowl’a gider” diyemiyorduk. Ray Lewis gibi psikolojik faktörler de var tabii, ama herkes Super Bowl’a gidebilirdi.
Bu Super Bowl’un en önemli hikayesi üstünde ciddi soru işaretleri olan iki oyun kurucunun, Kaepernick ve Flacco’nun buraya kadar gelmesi oldu, Harbaugh’ları bir kenara bırakırsak en önemli hikaye bu.
Kaepernick hakkında düşünceleriniz neler, 49ers’ın sezon ortasında quarterback değiştirmesini nasıl yorumluyorsunuz?
Harbaugh’nun verdiği karar çok ama çok büyük bir cesaret örneği. Kaepernick gibi kendini kanıtlamamış bir oyun kurucu, çok ciddi, Super Bowl gibi hedefleri olan bir takıma, sezon ortasında bu değişikliği yapmak cesaret ister. Alex Smith kötü oynamıyordu, iyi asla değildi ama kötü de değildi. Bu sezon başında verilecek bir karar, sezon ortasında bu karar verilmez. Hele Alex Smith felaket oynamıyorken.
İşler iyi giderken Harbaugh’nun “Smith’le bir yerlere geliriz ama Kaepernick bizi bir kademe yukarı çekecek oyuncudur” demesi tek kelimeyle olağanüstü. Olağanüstü bir cesaret örneği. Bu kararı kolay kolay her koç veremez. İyi sonuç versin vermesin, bu riski alabilecek çok fazla kişi yok.
Kaepernick de üst düzey bir pasör değil, zaten çok tecrübesiz, ama NFL’in yeni bir gelişim var, quarterback’lerin de birer koşu opsiyonu olması ve bunu stratejik etkileri... NFL’de bir değişim süreci var, Cam Newton’la, RG3’yle. O yüzden bu değişimi alkışlamak lazım.
Kaepernick’ten çok endişeliydim, playoff atmosferinin onu çok rahatsız edeceğini, zorlayacağını, stres yapacağını düşünüyordum, benim beklentilerimin çok üzerinde oynadı.
İki kardeşin Super Bowl’da karşı karşıya gelmesi nasıl bir dinamik ortaya çıkaracak sizce?
Onlar çok başarılı, akıllı, değerli iki koç ve inanılmaz rekabetçiler. Maçtan sonra birbirlerini boğabilirler bile. Bu çok ama çok güzel bir hikaye, denk gelmesi de çok güzel ama işin sportif boyutundaki etkisinin minimal olacağını düşünüyorum. Ama sonuçta Super Bowl’a iki takım kalıyor, bunun ne kadar büyük bir olay olduğunu biliyoruz. Bu takımların başında iki kardeşin olması, iki kardeşin de koçluk yapıyor olması bir mucizeyken, tek kelimeyle harika bir hikaye, ama sportif etkisi sınırlı olacaktır. Birbirlerinin bilgisayarlarından hücum setlerini çaldıklarını düşünmüyorum.
Son olarak, kim kazanır ve MVP kim olur, tahminleriniz nedir?
Favori vermek zor ama az farkla 49ers diyorum. MVP adayım ise Kaepernick, bir ihtimal Crabtree olabilir belki ama Kaepernick favori.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam