Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

1500 metre asli gamze

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 10/08/2012 - 19:21 GMT+3

1500 metre kadınlarda Aslı Çakır Alptekin ve Gamze Bulut'un sahne alacacağı finali Ertan Hatipoğlu, Mert Aydın, Caner Eler değerlendirdi.

Aslı Çakır Alptekin Gamze Bulut

Görsel kaynağı: AA

1- Aslı ile Gamze ne yapar? Madalya şansları var mı?

Ertan Hatipoğlu: Şimdi 1500’de üç taktik var. Birincisi sıfırdan tempolu başlayıp yarışın sonuna kadar önde gitmek. Bunu Süreyya Ayhan ile hafızamıza kazımıştık, Aslı da Gamze de oldukça kullanıyor. İkinci taktik ilk iki tur yavaş gittikten sonra gittikçe artan bir tempoyla ilerlemek. Üçüncü taktik ise üç tur yavaş gittikten sonra son sprintte etkin olmak. Ben düne kadar ilk ve ikinci taktiğin daha bizim işimize yarayacağını düşünüyordum. Fakat Aslı’nın da Gamze’nin de son derecelerine bakarsanız aslında son sprintte de kendilerini oldukça geliştirdiler. Bugün göreceğiz.

Bizim atletlerimizin dikkat etmesi gereken son 700 metreye gelindiğinde en öne çıkan grupta yer almak. Özellikle içte yer alıp doğacak kargaşadan uzak olmak da burada mühim. Ben hem Gamze hem de Aslı’da o cesareti gördüm, yarışlarında öne çıkmaktan korkmuyorlar, lider giden toplulukta kendilerine yer açıyorlar. Son bölümde de iyi bir pozisyon almaları lâzım. Madalya şansımız var, ama renginin ne olacağını söylemek çok zor.
Mert Aydın: Var. Basitçe söylersek durum böyle. David Rudisha'nın 800 metrede, Usain Bolt'un 100 ve 200'deki konumu gibi bir favori burada yok. Her şeye açık bir yarış izleyeceğiz, fakat atletlerimizin form durumları, son dönemdeki derecelerine bakarsak podyum görme şansımız yüksek.

Caner Eler: Madalya şansları bence var. Özellikle Aslı Çakır Alptekin burada öne çıkıyor. Taktiksel olarak, yaşıyla ve tecrübesiyle Gamze Bulut’a göre daha iddialı. Fakat rengi belli olmamakla birlikte iki ismin de podyuma çıkma şansı var. Aslı, son yıllarda iyice kendini geliştiren, son iki yılda formunu zirveye çıkaran bir atlet. Gamze de her yarışta üstüne koymayı, kendi derecesini arttırmayı başarıyor. Bu noktada iki kriter mühim. Bir taktiksel olarak doğru koşmak, ikincisi son sprintte güçlü rakiplere kafa tutmak. Zira ikisi de baştan itibaren öne çıkan, tempolu koşan isimler. Fakat madalyanın rengini güçlü rakipleri karşısında son sprintleri belli edecek. Aslı da Gamze de bu anlamda kendini son zamanlarda geliştiren isimler.

2- En önemli rakipleri kimler olacak?

Ertan Hatipoğlu: Her atletin farklı bir uzmanlık alanı var. Fakat genel anlamda çok güçlü, sert rakipleri var. Oldukça tecrübeli isimlerle mücadele edecekler. Mesela Aregawi bahsettiğim üç taktikte de öne çıkabilecek niteliklere haiz. Maryam Yusuf Jamal ikinci taktikte, gittikçe artan tempoda ustalaşan çok enteresan bir isim. 4.05'ler civarı bitebilecek bir yarışta en iddialı atlet o olacaktır, geçmişte böyle yarışları çok kazandı. Tomashova da ilk taktiğin egemen olduğu, baştan itibaren sıfırdan atakların yapıldığı yarış şeklinde sürpriz yapabiliyor.

Mert Aydın: Bu taktiğe ve tempoya göre değişebilecek bir durum. O yüzden şu anda tahmin etmek zor. Kimisi başta öne çıkar, kimisi son bölümdeki sprintte varını yoğunu ortaya koyar. Genel konuşursak Abeba Aregawi, Tatyana Tomashova, Morgan Uceny, Maryam Yusuf Jamal, Ekaterina Kostetskaya favori isimler olacak.

Caner Eler: Beklendiği gibi Abeba Aregawi, Tatyana Tomashova, Hellen Obiri gibi atletler öne çıkacak. Özellikle Aregawi ve Obiri son bölümdeki güçlü sprinti ezelden beri iyi kotaran atletler. Aslı ve Gamze’yi en çok zorlayabilecekleri yer, dediğim gibi son bölüm.

3- 1500 metre kadınlar atletizmde milli disiplinimiz mi oldu? Süreyya Ayhan’ın bundaki etkisi ne?

Ertan Hatipoğlu: Bugünden bakarak bu soruya bir yanıt vermek imkansız. Evet bir gelenek oluşturduk, bunu böyle tanımlamak çok kolay. Matematiksel olarak baktığımızda burada iyi ve madalya şansı yüksek atletler yakaladık. Bu gidişat çok önemli.

Mert Aydın: Süreyya Ayhan etkisi burada kritik. Bir de eskiden beri orta ve uzun mesafeler Türk atletlerin daha çok rağbet gösterdiği bir yer oldu. Etkinliğimiz bu disiplinlerde daha fazla. Mesela 110 engellide yıldızlaşan Nevin Yanıt daha istisnai bir atlet. Gelecek anlamında da önümüz şu anlamda açık. Aslı 27 yaşında bir atlet, Gamze ise henüz daha 20 yaşında. Önümüzdeki yıllarda da etkili olmayı sürdürecekleri kesin.

Caner Eler: Elbette Süreyya Ayhan’ın rolü burada çok büyük. Aslı da Gamze de onu izleyerek büyüyen isimler sonuçta. Bu dalda bir gelenek yaratmaya başladık. Bir anlamda yeni bir gelenek yaratmak için de doğru bir yer bulduk. Zira 5000 ve 10000 metre daha çok Doğu Afrika’dan gelen atletlerin egemenliğindeki bir yarış. 1500’de ise Kuzey Afrika’nın etkinliğini gördük geçmişten bugüne. Rus atletler de aynı şekilde bu disiplinin gediklilerinden.10 sene sonra aynı etki Nevin Yanıt’ın etkisiyle 110 metre engellide olabilir.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam