Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

EuroBasket 2017'yi izlemek için 10 neden

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 31/08/2017 - 12:39 GMT+3

EuroBasket 2017 heyecanı başlıyor. Dev şampiyonayı izlemek için 10 nedeni Levent Leventçi titizlikle sıraladı.

Nikolai Semashko Kupası - EuroBasket 2017

Görsel kaynağı: Eurosport

Milli takımlar düzeyinde Avrupa'nın en önemli organizasyonu olan EuroBasket (Avrupa Şampiyonası) başlıyor. 31 Ağustos'ta Helsinki'de başlayacak olan turnuva 17 Eylül'de İstanbul'da sona erecek. 24 takımın mücadele edeceği şampiyonada, grup aşaması için 4 (Türkiye, Finlandiya, Romanya, İsrail) eleme maçları ve finaller için ise 1 (Türkiye) tane ev sahibi var. Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokic, Milos Teodosic, Ersan İlyasova, Tony Parker, Rudy Gobert, Sergio Llull, Nemanja Bjelica gibi yıldızların sahne almayacağı turnuvayı izlemek için yine de birçok geçerli akçe var. Sizin için en çarpıcı 10 olayı derledik.
10- Schröder’in Savaşı
Almanya zor bir grupta yer alıyor. Zayıf İzlanda’yı bir kenara koyarsak; ev sahibi İsrail, son Eurobasket finalisti Litvanya, hazırlık döneminin flaş ekibi Gürcistan, Messina’nın başında olduğu İtalya ya da Schröder’in önderliğindeki Almanya’dan biri üst tura yükselemeyecek. 2015’te Almanya ev sahibi olduğu grupta yine güçlü rakiplerle karşılaşmış, Schröder’in üstün performansına rağmen üst tura kalamamıştı. Ancak aradan geçen 2 senelik süreçte Schröder oyununu geliştirdi, Atlanta Hawks’ın ana oyun kurucusu rolüne yerleşti. Her ne kadar kadro çok yetenekli olmasa da etrafında Maodo Lo, Heckmann, Theis, Voigtmann gibi EuroLeague tecrübeli rol oyuncuları bulunan Schröder’in, Almanya’yı sırtlamasını izlemek gerçekten keyifli olacak. Özellikle hızı ve deliciliğini göz önüne alırsak; zaman zaman Schröder’in 1’e 5 hücumlarını şaşkınlıkla izleyeceğimiz bir turnuva olması dileğiyle.
EuroBasket öncesi hazırlık döneminde ise çok daha agresif ve istekli bir Ettore Messina gördüğümüz bir gerçek
9- Ettore Messina’nın İtalya'ya Vedası
Avrupa’nın Zeljko Obradovic’ten sonraki en önemli koçu Ettore Messina, EuroBasket 2017 sonrası İtalya Milli Takımı’ndaki görevini Meo Sacchetti’ye devredecek. Geçen sene Olimpiyat Elemeleri’nde iç sahada olmalarına karşın, Olimpiyat biletini Hırvatistan’a kaptırmışlardı. Bu dönemde Messina da eleştirilerden payına düşeni almıştı. Bu EuroBasket öncesi hazırlık döneminde ise çok daha agresif ve istekli bir Ettore Messina gördüğümüz bir gerçek. İtalya kadrosunda Hackett, Belinelli, Datome, Melli gibi kıta basketbolu için üst düzey isimler olsa da özellikle 5 numara rotasyonu ve kanat oyuncularının savunma sertliği büyük bir problem oluşturuyor. Takımın yıldızı Danilo Gallinari'nin hazırlık maçında rakip oyuncuya yumruk atmaya çalışırken elinden sakatlanıp EuroBasket’i kaçırması İtalyanların hali hazırda az olan madalya umutlarını derinden zedelese de, İtalyan deha Messina’nın uygulayacağı taktikler ve yaratacağı takım kimyası takip edilmeye değer.
picture

Dario Saric

Görsel kaynağı: AFP

8- Bojan/Saric Ne Kadar Domine Edebilecek?
Hırvatistan yıllardır yetenekli oyunculara sahip olmasına rağmen bir türlü iyi dereceler elde edemedi. Özellikle takım içindeki sorunlar, çoğu oyuncunun yetenekli ama sertlikten uzak olması nedeniyle geçen sene köklü bir değişikliğe gidildi Hırvatistan Milli Takımı’nda. Öncelikle Eurobasket 2015’teki Çek Cumhuriyeti maçı fiyaskosu nedeniyle koç Perasovic’in yerine efsane Drazen Petrovic’in ağabeyi Aco Petrovic getirildi. Petrovic gelir gelmez takımdaki oyuncu tipini değiştirdi ve takımın dizginlerini tamamen Simon/Bojan/Saric üçlüsüne devredip, etraflarına daha mücadeleci isimleri koydu. Mesela 2015’te Hırvatistan’ı en önemli kozlarından biri olan Ante Tomic şu an milli takımın bir parçası değil. Her ne kadar Hezonja, Zizic, Zubac gibi genç yeteneklerden yoksun olsalar bile Hırvatistan’ın çok az da olsa madalya umudu var. Özellikle pozisyonlarına göre aşırı derecede kuvvetli olan Bojan Bogdanovic ve Dario Saric’in Avrupa basketbolundaki dominantlığı, dar ve yüksek kalitede olmayan Hırvatistan kadrosunun en önemli kozları olacak.
Kalnietis ya da Maciulis’in şapkadan tavşan çıkarmasına muhtaç kalabilir Litvanya
7- Litvanya Ekolü
Avrupa’da basketbol denilince akıllara gelen ilk ülkelerden birisi tartışmasız Litvanya. Toplam 3 defa Avrupa şampiyonu olan Litvanya, son 2 Avrupa Şampiyonası’nı 2. sırada tamamladı. Bu turnuvaya dar bir kısa rotasyonu ancak buna karşın kaliteli ve çok fizikli bir 3-4-5 rotasyonu ile geliyorlar. Özellikle NBA oyuncuları olan Kuzminskas-Moteijunas-Valanciunas üçlüsü rakipler için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yine de günün sonunda Kalnietis ya da Maciulis’in şapkadan tavşan çıkarmasına muhtaç kalabilir Litvanya. Ancak Litvanya basketbolunun en güzel yanı da bu. Her turnuvada, her maçta şapkadan tavşan çıkarabilecek bir oyuncu bulmayı başarıyorlar.
picture

Türkiye - Ukrayna (Cedi Osman)

Görsel kaynağı: AA

6- Türkiye’de Bayrak Değişimi
Türkiye, ev sahibi olduğu turnuvalarda başarılı olmasıyla meşhur ancak bu sefer işler pek öyle gelişmeyebilir. Özellikle Ersan’ın takıma katılmayışı, Dixon’ın sakatlığı ve Ömer’in hastalığı milli takımımızın tavanını bir hayli aşağıya çekmiş durumda. Buna rağmen özellikle Cedi Osman, Furkan Korkmaz ve Kenan Sipahi gibi henüz 95 veya sonrası oyuncuların milli takımda olması çok önemli. Üstelik Dixon’ın sakatlığı sonrası, takımda yaratıcı oyuncu eksikliğini kapatabilecek 3 oyuncu var(Sinan&Cedi&Furkan) ve bunların ikisi henüz 23 yaşında bile değil. Yani bir nevi bu şampiyona için 95 ve sonraki jenerasyonun dümeni devralacağı dönem diyebiliriz. Özellikle Cedi’nin 4 numarada yaratacağı ters eşleşmeleri ve Furkan’ın açık alanda yapacağı spektaküler hareketleri zevkle izleyeceğimizden eminim. Cedi ve Furkan'ın kırdığı kapıdan çok yakın zamanda Tolga Geçim, Okben Ulubay, Ege Arar, Egehan Arna, Doğuş Özdemiroğlu gibi isimler girecek.
Slovenya, Dragic ve Doncic’in etrafına genç, enerjik ve rol oyuncuları olan Slovenleri monte etti
5- 2D ve Yoldaşları
Slovenya için yapılacak en doğru tanım 2D ve Yandaşları olur sanırım. Dragic ve Doncic’in etrafına genç enerjik ve rol oyuncuları olan Slovenleri monte ettiler. Kadroda 1993 ve sonrası doğumlu 5 oyuncu var. Bunun üstüne Avrupa’daki en iyi uzunlardan olan Anthony Randolph’u devşirdiler. Ellerinde Dragic/Doncic/Randolph/Vidmar gibi madalya alabilecek çapta bir çekirdekleri olsa da rotasyonun kalanının tecrübesiz ve üst turlar için vasat kalabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Hazırlık döneminde adeta şov yapan Doncic’in yanına turnuvanın en iyi kısası Dragic ekleyince, Slovenya maçlarını izlemek kaçınılmaz oluyor. Brose’nin uzun süredir yatırım yaptığı Aleksej Nikolic ve Krka ile Slovenya, ABA Ligi’nde 9-10 metreden attığı üçlüklerle adından sıkça söz ettiren Matic Rebec diğer dikkat edilmesi gereken genç isimler.
picture

Vincent Collet et Nando de Colo devant Boris Diaw lors de France - Croatie en match de préparation à l'Eurobasket 2017

Görsel kaynağı: Getty Images

4- Yetenek, Takım Olabilecek mi?
Fransa, kağıt üstünde turnuvanın en güçlü 2. kadrosuna sahip. Ancak Fransa’nın iyi kadrolarla gelip, turnuvayı istediği noktada bitiremediğine defalarca şahit olduk. Bu sefer Fransızlar için en önemli nokta kesinlikle rollerin oturtulması olacak. Kısa rotasyonunda Heurtel, De Colo, Fournier, Edwin Jackson gibi topla oynamayı seven oyuncuları var. Yani bazıları, takımın başarısı için topla daha az haşır neşir olmak zorunda. Bunun yanı sarı Heurtel ve Lauvergne’in savunmadaki arzusu ve konsantrasyonu da Fransızlar için belirleyici olacak. Gobert turnuvada olmasa da Diaw/Lauvergne/Seraphin/Poirier/Labeyrie uzun rotasyonu madalya için son derece yeterli gözüküyor. Eğer Fransa koçu Vincent Collet, kısaların rol dağılımını iyi yapıp, uzunların savunma konsantrasyonunu üst seviyede tutabilirse, olası bir İspanya/Fransa finali kimseyi şaşırtmamalı. Fransa’nın takım olabilme yolunda vereceği mücadele takip edilmeye değer.
Top yönlendirici sayısı ciddi şekilde azalan Sırbistan'da anahtar tamamen geçen sezon Fenerbahçe'yi Euroleague şampiyonluğuna taşıyan Bogdan Bogdanovic'te olacak
3- Anahtar Bogdan'da
İspanya'yı bir kenara koyarsak, son yıllarda altın madalya alamamış olsalar bile Avrupa'nın en iyi istikrarlı takımı Sırbistan diyebiliriz. Genellikle son dönemde birbiriyle oynamaktan son derece keyif alan kadrolarla şampiyonalara gelip, izleyicileri kendilerine aşık ediyorlardı. Bu süreçte en önemli pay ise tartışmasız Milos Teodosic'indi. Ondan sonraki en kritik isim ise Nemanja Bjelica'ydı. Bu turnuvada ikisi de yok, onların yokluğu yetmezmiş gibi Olimpiyatlarda harika bir performans gösteren, NBA'in gözde çocuğu Nikola Jokic'i de bu turnuvada izleyemeyeceğiz. Bu saydığımız 3 isim de kusursuz top yönlendiriciler. Hem bu eksikler hem de gerçek bir dev Boban Marjanovic'in varlığını göz önüne alınca, Sırbistan'ın daha farklı bir oyun oynayacağını tahmin etmek zor değil. Top yönlendirici sayısı ciddi şekilde azalan Sırbistan'da anahtar tamamen geçen sezon Fenerbahçe'yi Euroleague şampiyonluğuna taşıyan Bogdan Bogdanovic'te olacak. Buna son derece hazır olduğunu OAKA'daki 2 maçta herkese göstermişti. Bogdan buradaki performansıyla bu sezon formasını giyeceği Kings'e mesaj vermek isteyecektir. Yine de Sırbistan'ın başarılı olabilmesi için Jovic'in top dolaşımı konusunda Bogdanovic'e maksimum desteği vermesi, Boban'ın savunma zaafını yüksek hücum yüzdesiyle örtpas etmesi, Dragan Milosaljevic/Vladimir Lucic gibi oyuncuların sahaya katacağı enerjiyle ve savunma direnciyle oyunu alevlendirmeleri, Nikola Kalinic'in eksikliğini doldurmaları şart. Sırbistan için madalya yolu bu sefer biraz daha zorlu olacak gibi gözüküyor ama Bogdanovic kafasını sallamaya başlarsa işler bir anda değişir.
picture

porzingis

Görsel kaynağı: Getty Images

2- Eurobasket'te Mitolojik Bir Kahraman
Kristaps Porzingis draft olduğu gece tüm Knicks taraftarları çılgına dönmüştü. Birçok insan Porzingis'i tanımıyordu ve o dönemin Knicks GM'i Phil Jackson'ın bu seçimi büyük eleştirileri de beraberinde getirmişti. Ama Porzingis'in parkeye çıkmasıyla işler tersine döndü. 2.21'lik Letonyalı hem istikrarlı biçimde dış şut sokabiliyor hem de her akşam izleyicileri ayağa kaldırabilecek etkileyici hareketler yapmayı başarıyor. NBA'deki ilk 2 sezonunda taraflı tarafsız herkesin saygı ve sevgisini kazanmayı başardı Porzingis. Ama hala eksik olan bir şey var: ait olduğu ülkeyi, Letonya'yı zirveye taşımak. Bu Eurobasket, Porzingis'in ilk büyük turnuvası olacak. NBA'de neler yapabileceğini bizlere gösterdi ama Avrupa basketbolunda, daha farklı bir yapıda neler yapacağı, tavanının ne kadar yükseğe çıkacağı hala büyük bir merak konusu. Letonya kadrosunda Avrupa'da çoğu kişinin yakından takip ettiği Bertans kardeşler, Olympiacos'un yaz döneminde kadrosuna kattığı Janis Strelnieks, takip edilmesi elzem potansiyeller olan Janis Timma/Rolands Smits ve Janicenoks/Blums gibi tecrübeli oyuncular bulunuyor. Strelnieks/Bertans/Bertans/Timma/Porzingis beşi aynı anda sahada olursa, turnuva sonunda hücum istatistiklerinde en verimli beş olabilir. Kadroda 5-6 tane ciddi anlamda üst düzey oyuncu bulunsa bile rotasyonun derinliklerini indikçe Letonya'nın vasatlaştığını söylemek de yarar var. Yine de Porzingis, Dirk Nowitzki vari bir performans gösterebilirse Letonya'yı madalya kürsüsünde görmek şaşırtıcı olmaz. Çok zor ama imkansız değil.
İspanya'nın belki de gözüken tek zayıf yönü kadrodaki 2-3 numaraların istikrarsızlığı
1- Kardeşlerin Takımı
Son EuroBasket şampiyonu İspanya, neredeyse 10 senedir Avrupa basketbolunun en dominant kalesi konumunda. Bu turnuvaya da en büyük favori olarak geliyorlar. NBA patentli GASOL KARDEŞLER ve HERNANGOMEZ KARDEŞLER var kadrolarında. Belçika'ya karşı oynanan hazırlık maçında dizinden sakatlanan Euroleague Normal Sezon MVP'si Sergio Llull bu turnuvada yer alamayacak ama İspanya onun kadrosu eksikliğini kapatabilecek derinlikte. Kısa olarak Rubio ve Sergio Rodriguez gibi 2 tane çok önemli oyuncu var kadrolarında. İspanya'nın belki de gözüken tek zayıf yönü kadrodaki 2-3 numaraların istikrarsızlığı. Navarro yaşlandı, Rudy Fernandez şu an milli takımın parçası değil. Yani uzunlar ve kısalar dominasyon dönemindekine benzer olsa da İspanya kanat rotasyonunda değişim yakın. Abrines bu turnuvayla birlikte milli takımın en önemli dişlilerinden birini dönüşebilir. İspanya en büyük favori olmasının yanı sıra Gasolların varlığı sebebiyle de her an takip edilmesi gereken bir ekip. Zira bu Eurobasket, Avrupa basketbolun en yetenekli kardeşlerin, Gasolların katılacağı son Eurobasket olabilir. İspanya için sonuç ne olursa olsun, izleyiciler arkasına yaslanıp Gasolların keyfini sürmeli.
Levent Leventçi
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam