Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Jonathan Givony ile enine boyuna 2020 NBA Draftı ve fazlası

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 14/07/2020 - 18:57 GMT+3

Enine boyuna 2020 NBA Draftı, 2021 NBA Draftı'na ön bakış, 2003 doğumlu yıldız adayları, Zion Williamson, Luka Doncic, Giannis Antetokounmpo, Brandon Ingram... ESPN'in draft uzmanlarından olan Jonathan Givony, Kuzey Kılıç'ın sorularını yanıtladı.

Jonathan Givony

Görsel kaynağı: Eurosport

2020 NBA Draftı, 16 Ekim 2020'de gerçekleştirilecek. Koronavirüs salgını nedeniyle ekim ayının ortasına ertelenen organizasyonda ilk sıra için birçok isim öne çıkıyor. Anthony Edwards, James Wiseman ve LaMelo Ball üçlüsü ilk sıra için öne çıkarlarken Deni Avdija, Theo Maledon, Killian Hayes, Aleksej Pokusevski gibi uluslararası oyuncular dikkat çekiyorlar.
2021 NBA Draftı'na bir yıldan az bir zaman kalmış olsa da gündem elbette 2020 NBA Draftı. Fakat 2021'in oyuncu havuzuna baktığımızda Jalen Green, Cade Cunningham, BJ Boston gibi bir takımı taşıyabilecek oyuncular göze çarpıyorlar. Ayrıca Usman Garuba, Carlos Alocen, Ibou Dianko Badji, Roko Prkacin gibi genç yetenekler uluslararası havuzdan gelecekler.
Mike Schmitz'le ESPN'in draft uzmanı olan ve tüm Birleşik Devletler'den Afrika'ya kadar birçok oyuncuya dair içerik üreten, oyuncuları izlemek için bir yılda onlarca kez seyahat eden Jonathan Givony ile 2019 NBA Draft sınıfı, yukarıda değindiğim konular ve 2003 doğumlu uluslararası yıldızlara kadar birçok konuda konuştuk.
Nasılsınız?
İyiyim, teşekkür ederim. New York'taki evimde zaman geçiriyorum. Sanırım koronavirüse dair en kötü günleri atlattık. İleride neler olacağını elbette bilemiyoruz ve maalesef bazı ülkelerde ölüm sayıları kuşku verici fakat şu an için olumlu bir tabloya bakıyoruz.
Son dönemlerin en başarılı draft uzmanlarından birisiniz. Bu işe nasıl başladınız?
2003 yılında üniversitede birinci sınıf eğitimir aldığım sırada, "Draft City" adında bir internet sitesi kurdum. O zamanlar basketbola ilgiliydim ve basketbola olan ilgim arttıkça işin teknik kısmıyla da ilgileniyordum. Siteyi kurduktan sonra birçok etkinliğe, maça gittim. Oralarda insanlarla tanıştım. Tanıştığım insanların büyük bir kısmı, gelişmem için her şeyi yaptılar. Bana basketbolu öğrettiler. Neyi iyi neyi kötü yaptığımı öğrettiler. Bu tarz mentorlara sahip olduğum için şanslıydım. İki-üç yıl önce Mike Schmitz ve ben, ESPN'in draft bölümüne geçtik. Şu ana kadar her şey iyi gitti. Eğlenceli ve bilgilendirici bir ortamdayız.
Bir oyuncuyu gözlemlerken elbette onlarca şeye bakmak gerekiyor fakat sizce temel başlıklar neler?
Dediğin gibi, bir oyuncuyu birçok açıdan değerlendirmek mümkün. Fakat ben bir oyuncuyu izlerken ilk olarak onun fiziksel özelliklerine dair notlar alıyorum. Boy uzunluğuna, kilosuna, omuzlarının genişliğine, alt vücudundaki enerjiye, yere basma gücüne, kulaç açıklığına ve bunun gibi şeylere bakıp notlar alıyorum. Sonrasında atletizme dair gözlemler yapıyorum. Bir oyuncunun dikey ve lateral olarak yaptığı hareketleri incelemek ve bu hareketleri hız, güç, kalça mobilitesi ve oyun zekâsıyla değerlendirmek önemli. Tabii sonrasında oyuncunun sahanın her iki yönünde neleri yapıp neleri yapamadığını inceliyorum. Şut, asist, top hâkimiyeti, ribaund, pozisyon bilgisi, savunma duruşu, saha görüşü gibi şeyler. Oyuncunun motoruna ve saha dışı karakterine bakmak da önemli. Demek istediğim, oyuncunun takım arkadaşlarıyla olan ilişkisi, kenarda olduğu süreçte sergilediği davranışlar, saha dışında ailesiyle olan ilişkisi, ailesinin geçmişi ve oğullarıyla olan ilişkisi, oyuncunun antrenman disiplini, sakatlık geçmişi gibi şeyleri inceliyorum. Motor kısmı ise oyuncunun maç esnasındaki odaklanmasına bağlı bir şey.
Koronavirüs salgını nedeniyle NBA Draftı öncesinde yapılması planlanan çalışmalar ve bire bir görüşmeler yapılamayacak. Sizce bu durum oyuncuları nasıl etkileyecek?
Açıkçası draft için önümüzde üç ay gibi (Draft, 16 Ekim'de yapılacak) uzun bir süre olmasının bu konuyu tolare edebileceğini düşünüyorum. Yani takımların oyunculara dair bilgiler edinmesi, oyuncuların geçmiş maçlarını izlemesi için uzun bir süreç var. Görüşmeler Zoom üzerinden yapılıyor. Bunun dışında dediğim gibi, takımlardaki ekipler bol bol maç izliyorlar, oyuncuya dair bilgi topluyorlar, gelişim projeksiyonları hazırlıyorlar fakat evet garip bir draft olacak.
2020 NBA Draftı'nda öne çıkan oyuncular kimler sizce?
İlk beş sıra için LaMelo Ball, Anthony Edwards ve James Wiseman en çok konuşulan isimler. Ardından Deni Avdija, Isaac Okoro, Onyeka Okongwu, Obi Toppin ve Tyrese Haliburton geliyorlar. Sonraki grup ise bir hayli karışık. İkinci hatta üçüncu gruptan bazı isimler birinci gruba atlayabilirler. Farklı alanlarda harika işler yapan birçok oyuncu var bu sene. İlk grup arasında seçim yapmak zor olacak. Çünkü LaMelo, Edwards ve Wiseman üçlüsünün üçü de bu sezon çok az oynadılar. Herkesin kafasında kritik soru işaretleri var.
LaMelo Ball
2020 NBA Draftı'ndaki uluslararası oyuncu havuzu dikkat çekiyor. Özellikle de Deni Avdija, Leandro Bolmaro, Aleksej Pokusevski, Theo Maledon ve Killian Hayes'a büyük bir ilgi var.
Evet, kesinlikle. Bence Deni Avdija, bu isimler arasında şüphesiz zirvede. İkinci sıra için birçok kişi Killian Hayes'i alıyor. Onun etrafında bir görüş birliği var fakat bazıları Theo Maledon'un en iyi ikinci oyuncu olduğunu düşünüyor. Burada da karışık bir ortam var. Aleksej Pokusevski ve Leandro Bolmaro, yukarıdaki üçlüden gerideler. Bazı kişiler Pokusevski'nin 2,14 metre boyuyla oynadığı oyunu gördüğünde onu ilk 15 sıraya alıyor. Dediğim gibi, ilginç bir grup.
Deni Avdija bazı yerlerde, "Yeni Luka Doncic" olarak adlandırılıyor fakat açıkçası onun Doncic'e benzemediğini düşünüyorum. Konuya dair sizin görüşleriniz neler? Ayrıca Avdija'nın NBA'deki geleceği nasıl olabilir?
Öncelikle, bence de Avdija bir Doncic değil. Deni çok yetenekli bir oyuncu. 2,06 metre olan boyuyla bir oyun kurucu gibi oynayabiliyor. Hücumda topsuz oyunda etkili olduğu kadar topla birlikte de yaratıcı. Atletizmi çok gelişti. Eksi hanesinde yer alan şut konusunda ise her gün ciddi antrenmanlar yapıyor. Savunmadaki gelişimi de etkileyici. Fakat onu, NBA'in en iyi beş oyuncusundan biri olan Luka Doncic'le kıyaslamak adil değil. Doncic çok nadir bulunan bir oyuncu. Avdija, NBA'de iyi bir geleceğe sahip olabilir fakat onu Doncic'le kıyaslamak doğru değil.
Avdija'yı ilk kez ne zaman canlı olarak izlemiştiniz?
İki yıl önce Makedonya'da düzenlenen FIBA U18 Avrupa Şampiyonası - B Sınıfı turnuvasında izlemiştim.
Sizce 2020 NBA Draftı'nda uluslararası sınıftan gölgede kalan seçim kim olabilir?
Fransa'da Cholet'te oynayan 1998 doğumlu Abdoulaye Ndoye. Ndoye'u izlemek için Fransa'ya gittiğimde orada birçok scout, genel menajer ve teknik ekip yer alıyordu fakat açıkçası Ndoye, diğer isimler kadar fazla konuşulmadı. Bence sahanın her iki tarafında birden fazla pozisyonda iyi işler yapabiliyor. Bu sezon Cholet'in iyi bir performans sergilemesinde payı büyüktü. Eğer şut konusunda gelişebilirse NBA'deki her takımda iyi bir rotasyon oyuncusu olabilir. Sonuçta 2,04 metre boyunda olup birden fazla şeyi yapıp guard oynayabiliyorsanız tüm takımların ilgisini çekersiniz.
Bildiğiniz gibi, James Wiseman sezon başında kolejden ihraç edildi ve çalışmalarına bireysel olarak devam etti. Sizce bu durum onun draft sıralamasını nasıl etkileyecek?
Bence dramatik bir değişim olmayacak. Çünkü scout ekipleri ve takımlar Wiseman'ın adını son bir-iki yılda duymadılar. Uzun bir süredir onu takip ediyorlar. Ellerinde birçok maç kasedi var. O kasetleri izleyip çevrelerinden bilgi toplayıp bir karar verecekler. Fakat James Wiseman'ın NBA'de en erken 1 Aralık'ta oynayabileceğini düşündüğümüzde, bir yıl basketboldan uzak kalan bir isim kafalarda soru işareti yaratabilir.
James Wiseman
Sizce bu draft sınıfının en iyi şutörü kim?
İyi fiziksel özelliklerle şut çeşitliliği çok geniş olan Aaron Nesmith.
Sizce bu draft sınıfının en iyi pivotu kim?
Onyeka Okongwu.
Sizce bu draft sınıfının en iyi savunma oyuncusu kim?
Burada Isaac Okoro ve Onyeka Okongwu diyeceğim. Okongwu bir uzun forvet/pivot olmasına rağmen adam değişim savunmasını yapabiliyor, potayı koruyor, iyi bir blok tehdidine sahip ve rakibini takip edebiliyor. Okoro ise çok yüksek bir enerji ve atletizmle savunma yapıyor. Rakibini bunaltıyor, onun tüm skor alanlarını kapatabiliyor.
Sizce bu draft sınıfındaki en iyi franchise oyuncusu kim?
Şimdi vereceğim cevap biraz riskli olacak fakat bence LaMelo Ball. Çünkü 18 yaşında bu kadar uzun boya sahip olup oyun kurucu olarak oynayabilmesi, sahada birçok alanda etkili olabilmesi özel şeyler. Fakat sahip olduğu eksiler şüphe yaratıyor. Neler olacağını göreceğiz.
2021 NBA Draftı'nda ilk iki sırayı Jalen Green ve Cade Cunningham'ın alması bekleniyor. Potansiyeli yüksek birçok isim olduğundan dolayı sonraki sıralar için bilinmezlik söz konusu. 2021 havuzuna dair neler söylemek istersiniz?
Büyük bir ihtimalle Jalen Green ve Cade Cunningham, ilk iki sırada yer alacaklar. İkisinde de süper yıldız potansiyeli var. Ardından gerçekten de karışık ve güçlü bir grup karşımıza çıkıyor. Evan Mobley, Jonathan Kuminga, Jalen Johnson, Usman Garuba gibi isimler var. 2021 NBA Draftı'nın kaliteli, güçlü bir ekibe sahip olacağını söyleyebilirim fakat dediğim gibi Green ve Cunningham sonrası sıralamayı yapmak şu an için zor.
Uluslararası 2003 ve 2004 oyuncu havuzlarında ilginç isimler var. Yannick Nzosa, Jean Montero, Thierno Sylla, Joshua Ojianwuna gibi Avrupa dışı vatandaşlıklara sahip olan isimler dikkat çekiyorlar. Bu tarz yerlerden gelen oyuncuları nasıl takip ediyorsunuz?
Bildiğin gibi her yaz FIBA, farklı yıllarda doğan gençler için turnuvalar düzenliyor. Bu turnuvalar işimizi yapmamız adına çok değerli. Mike Schmitz ve ben, bu turnuvalara göre bir seyahat planı hazırlıyoruz. Bu yıl pandemi olmasaydı birçok 2003 doğumlu oyuncuyu görebilecektim. NBA, Afrikalı oyuncuları dünyaya tanıtmakta çok iyi işler yapıyor. NBA Global Academy ve Basketball Without Borders adlı organizasyonlarda Afrika'dan ve Avrupa'nın genelinden radar altında kalan birçok isim parlıyor. Bu isimlerin gelişimlerini ilk yıllarından itibaren takip etmek, onlara dair bir şeyler yazmak ve videolar hazırlamak keyif veriyor. Çünkü Avrupa'ya sık sık seyahat edip oradaki isimleri görebiliyoruz fakat Afrika'dan gelen isimleri belirli bir ktile izleyebiliyor, bu kitlede yer alıp belki de bir yıldızın doğuşunu izlemek mükemmel.
Anladığım kadarıyla 2003 doğumlu Yannick Nzosa ve Jean Montero'yu izleme şansı yakaladınız.
Evet! Nzosa'yı üç yıl önce o henüz 14 yaşındayken izledim. Gençleri keşfedip bir araya getirme konusunda iyi işler yapan Stella Azzurra'da oynuyordu. Sonrasında birkaç videosunu daha izledim ve 2019'da Valencia'daki ANGT (Euroleague'in gençler için düzenlediği bir organizasyon) sırasında izleme şansım oldu. Kesinlikle yetenekli ve patlayıcı bir uzun. Sanırım Jean Montero'yu da 14 yaşındayken izledim. NCAA Final Four sırasında NBA Akademi'sine gelmiş ve orada oynamıştı. 14-15 yaşındaki çocuklara karşı 17-18 yaşındaymış gibi oynuyordu. Onu ayrıca Chicago ve birkaç yerde daha izledim. Montero, hücumda hemen hemen her şeyi yapabiliyor. Oyun bilgisi yüksek, yetenekli ve mental olarak iyi durumda. Bence şimdiden NBA için uygun bir isim olduğunu gösterdi.
Biraz da NBA'den konuşalım. Zion Williamson'ın çaylak yılına dair neler düşünüyorsunuz?
Ah, sezon daha bitmedi... Şaka yapıyorum. Açıkçası Zion, Orlando'daki en iyi şeylerden biri olacak. Demek istediğim, onu izleme şansına sahip olacağız ve bu, heyecan verici. Son fotoğraflarda ve videolarda gördüğümüz gibi mükemmel bir fiziksel durumla gidiyor Orlando'ya. Zion'ı üç yıl önce Adidas'ın düzenlediği bir turnuvada izlemiştim ve o günden beri onu dikkatle takip ediyorum. Yetenekleri mükemmel. Ayrıca saha dışındaki karakteri de öyle. Zion, NBA'in geleceği, NBA'in kader değiştiricisi. Onun daha fazla gelişebileceğini düşündüğüm zaman çok heyecanlanıyorum.
Zion Williamson
Mike Schmitz geçtiğimiz günlerde, 2018 NBA Draftı'nın bir numaralı seçimi Deandre Ayton'la bir analiz röportajı yapmıştı. Yani Ayton'ın pozisyonlarını analiz etmişlerdi. Sizce Ayton, NBA'e adım attığı günden bugüne nasıl bir gelişim kaydetti?
Ayton, Mike ile yaptığı görüşmede önemli şeylere değindi, özellikle de işin savunma kısmında. Çaylak sezonunda herkesin beklediği şeyi veremedi. Bence bu durumda Phoenix Suns'taki yapı da etkiliydi fakat kısa bir süre içerisinde toparlandı. Etkileyici bir gelişim sergiledi ve sergilemeye devam ediyor. Bence harika bir gelecek onu bekliyor.
2019 NBA Draftı'nın en önemli üç uluslararası oyuncu seçimine yani Sekou Doumbouya, Luka Samanic ve Goga Bitadze'ye dair yorumlarınız neler?
Sekou, şu ana dek bu üçlü arasında en fazla şeyi gösteren isim oldu. Sahip olduğu göz kamaştırıcı yeteneklerini profesyonel bir arenada sergilemeye başladı. Onu ilk kez Türkiye'deki U18 Şampiyonası'nda izlemiştim ve açıkçası o günden beri Doumbouya'yı büyük bir hayranlıkla takip ediyorum. Eğer sahip olduğu yetenekleri istikrarlı bir şekilde kullanmayı öğrenirse işler daha iyi olabilir. Luka Samanic'in 19. sıradan seçilmesine şaşırdığımı söyleyebilirim. Fakat bu, onun yetenekli bir oyuncu olmadığı anlamına gelmez. Belki Orlando'da bir şeyler gösterebilir. Ona dair bazı soru işaretlerim var ama evet, yetenekli bir oyuncu. Büyük bir Goga Bitadza hayranıyım. Goga'yı ilk kez beş-altı yıl önce Finlandiya'daki bir kampta izledim. Mükemmel bir insan ve potansiyeli yüksek, yetenekli bir basketbol oyuncusu. Indiana Pacers'ta Myles Turner ve Domantas Sabonis'le birlikte oynaması ona bazı dezavantajlar yarattı. Başka bir yerde daha iyi olabilirdi fakat parkeye çıktığında neler yapabileceğini gösterdi.
Luka Doncic'in neleri iyi yapabildiğini biliyoruz fakat sizce onun eksileri neler?
Luka eşsiz bir oyuncu kesinlikle. Yetenek tavanı, yapabildiği şeylerin sınırı yok. Bence büyük bir eksi, kötü yön öne çıkmıyor. Tabii LeBron James'in vücudu gibi bir vücuda sahip değil. Sanırım bu konuda gelişmesi en önemli gelişim konusu olacak.
Brandon Ingram ile Jayson Tatum ikilisi NBA'deki ilk yıllarından beri karşılaştırılıyorlar. Sizce hangisi daha iyi ve neden?
Eğer bir cevap vermek zorunda olacaksam çok az bir farkla Jayson Tatum derim. İkisinin de yetenekleri iyi, ikisi de sahada harika işler yapıyorlar fakat Tatum, fiziksel olarak Ingram'a göre avantajlı olan taraf. Bence Tatum, bu kıyaslamada az bir farkla önde.
Son olarak, kariyerinizde unutamadığınız bir anınızı paylaşmak ister misiniz?
Birçok unutulmaz an var fakat sanırım Giannis Antetokounmpo'yu izlemek için Yunanistan'a yaptığım yolculuk ve sonrasında yaşananlar en önemlisi oldu. Giannis, Atina'da ortalama altı bir takımda oynuyordu. İstatistikleri iyi değildi. Atletizmi de iyi değildi. Fakat bu çocuğu izlemek bir şekilde keyif veriyordu. Maçtan önce onunla İngilizce röportaj yapabilmiştim. Röportaj sonrasında ailesiyle tanıştım. Ona dair her şeyi öğrenmeye çalıştım. Bu tarz radar dışı kalan fakat sonradan lige damga vuracak olan oyuncuları izlemek keyif verici. O zamanlar insanlar bana, "Neden gidiyorsun? Dostum bu çocukta ne var?" diyorlardı. Giannis'e dair yazmış, onla röportaj yapmış ve onun videosunu hazırlamıştık fakat eleştiriler devam ediyordu. Eh, sonrasında olanları gördük. Şu an bu tarz eleştirileri Ndoye için de alıyorum. Demek istediğim, bu gelişimlere tanıklık eden ilk insanlardan biri olmak unutulmaz bir şey.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam