Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Boston - Cleveland takası ne anlama geliyor? İşte takasın kazananları ve kaybedenleri...

Eurosport Türkiye

Güncellendi 25/08/2017 - 20:22 GMT+3

NBA'de 2017 yazının olayı olan, Irving ve Thomas'ın başrolü oynadığı Boston - Cleveland takası tüm dünyanın gündeminde. Eurosport editörü Meriç Gürsoy, bu takası yorumladı. Boston ve Cleveland ne kazandı, ne kaybetti? İşte cevaplar...

Isaiah Thomas #4 of the Boston Celtics drives to the basket against Kyrie Irving #2 of the Cleveland Cavaliers in the second half during Game One of the 2017 NBA Eastern Conference Finals at TD Garden on May 17, 2017

Görsel kaynağı: Getty Images

1'inde şampiyonluk yüzüğü olmak üzere 3 NBA finali... Bu ve bunun devamı Kyrie Irving'i Cleveland'da daha uzun yıllar kalmaya ikna edemeyen şeyler. LeBron James'in önderlik ettiği takımda "2 numara" olmak istemeyen Irving, 21 Temmuz günü resmi olarak Cleveland'dan takasını istemişti. NBA'de bu yazın en dikkat çekici gelişmesinde nihayet sona varıldı: Irving, Boston Celtics'te.
Takasın öncesi: Boston ile Cleveland arasındaki takastan önce her gün yeni bir Irving iddiası ortaya atılıyordu. Cleveland'dan çıkış biletini isteyen Irving için ilk ve en önemli talibin New York Knicks olduğu biliniyordu. Zira, Carmelo Anthony'nin de ayrılmak üzere olduğu takımda değerli parça olarak sadece genç uzun Kristaps Porzingis bulunurken, Irving tam olarak istediği, onun oyununu oynayabilecek bir takımda yer alabilirdi. Fakat, New York'un bu düşük seviyedeki kadro kalitesi Irving'i şehre getirebilecek teklifi yapmalarına da müsaade etmedi. Cleveland, Porzingis'te ısrarcıydı fakat New York ondan vazgeçmedi ve bu takas gerçekleşmedi. Velev ki bu takas gerçekleşse, Irving istemediği kadar serbest rolü üstlenebilirdi fakat New York'un kalanının gerçek anlamda düşük seviyede olması onun "Irvingsiz Boston" ve "Irvingsiz Cleveland" karşısında dahi galibiyet almasına izin vermeyecekti. Diğer adaylar Phoenix Suns, San Antonio Spurs ve Minnesota Timberwolves olarak gösterilirken, Cleveland'ın mutlak suretle takasta çok yüksek potansiyelli genç arayışı bu görüşmelere taş koydu.
Cleveland'ın isteklerini karşılayacak teklifi yapan takım en sonunda Boston oldu. Rajon Rondo - Ray Allen - Paul Pierce - Kevin Garnett günlerinden bu yana düşüşte olan ve son yıllarda toparlamaya başlayan Boston, normal sezonu Cleveland'ın üstünde bitirmeyi başarsa da konferans finallerini Kyrie-LeBron-Love'a 4-1 kaybetmekten kurtulamamıştı. Isaiah Thomas ve Al Horford gibi üst düzey oyunculara rağmen daha yukarısı için takviyeye ihtiyaçları olduğu aşikardı. Bu doğrultuda ilk adımı daha önce attılar. Ligin en iyi oyuncularından tamamına yakınının yığıldığı Batı Konferansı'nda, Utah Jazz forması ile gözden kaçan bir yıldız olan Gordon Hayward, Boston kadrosuna katıldı. Boston bununla da yetinmedi ve "bence" bitirici vuruşu Irving ile yaptılar. İşte takasın tam hali:
Cleveland Cavaliers aldıBoston Celtics aldı
Isaiah ThomasKyrie Irving
Jae Crowder
Ante Zizic
2018 ilk tur seçim hakkı
28.9 sayı ve 5.9 asist ortalamaları ile rüya gibi bir sezonu geride bırakan, All-Star seçilen ve tüm ligin dikkatini çeken 1.75'lik Thomas'ı, forvet bölgesinde savunma kalitesi yukarda olan, "olası bir Cleveland - Golden State finalinde Durant'i savunabilecek potansiyeli olan" ve üç sayı çizgisi gerisinden dikkate değer başarısı olan Crowder'ı, henüz takıma etki edecek seviyede olmayan Zizic ve Brooklyn 2018 ilk tur seçim hakkını Irving'i kadrosuna katabilmek için feda etti Boston. Kağıt üzerinde Cleveland'ın kârda olduğu gözüken (belki de) fakat o kadar da kolay yorumlanamayacak bir takas. Öncelikle takası Thomas - Irving ikilisi etrafında değerlendirmek gerekiyor. Thomas, özellikle geçen sezonki performansıyla neler yapabileceğini, skor anlamında fark yaratabileceğini gösteren çok iyi bir oyuncu. Fakat NBA'de "çok iyi bir oyuncu" en üst klasman değil. Bir de size şampiyonluk getirebilecek "Hall of Fame" klasmanında oyuncular var. Mesela, Golden State'te Klay Thompson ve Draymond Green, çok iyi oyuncular. Belki de çok iyi oyuncu klasmanın en üstünde yer alıyorlar. Fakat Stephen Curry, bir gömlek daha yukarda denilmese bile farklı, şampiyonluk kazandıran bir adam. Bu takıma bir de Kevin Durant eklendi (!) Irving de bunlardan birisi. Evet belki de ligin en iyi, en komple oyuncusuyla (LeBron James tabii ki) oynuyordu ama Irving, Cleveland'ın şampiyonluk da sıkıştırdığı, 3 NBA finali içeren 3 yılında o en önemli adımı atabileceğini, sorumluluk alabileceğini gösterdi. Bu normal sezonda son saniye üçlüğü atıp maç kazandırmaktan bir adım öte bir durum. Şampiyon oldukları finaldeki son anda soğukkanlılıkla attığı bitirici üçlük her babayiğidin alabileceği bir sorumluluk değil. Bu örnek "Thomas o üçlüğü sokamaz" anlamına gelmiyor. Fakat Irving, LeBron'ın varlığına rağmen bu sorumluluğu alabilecek bir isim. Şahsen Thomas'ın olası bir NBA finalinin son anlarında LeBron'dan rol çalabileceğine ihtimal vermiyorum. Takasın diğer parçalarına geldiğimizde Jae Crowder da özellikle defansif kimliği ile kritik anlarda Cleveland'a nefes aldırabilecek bir isim. Zizic ve 2018 ilk tur seçim hakkı şu anda takıma etki edecek durumda değil fakat Isaiah Thomas ve LeBron James'in sözleşmesi yeni sezon sonunda tamamlanıyor. Özellikle LeBron'un Los Angeles Lakers'a gideceği şeklinde ciddi iddialar varken, bu genç oyuncu hamleleri geleceği biraz da olsa daha az düşündürtecektir yöneticilere. Cleveland açısından nihai yorumu yapmak gerekirse, Irving krizini olabilecek en iyi şekilde kapattılar. Ben "daha iyi bir takım oldular" yerine özellikle artan yedek kalitesi ile "daha komple bir takım oldular" tabirini kullanmak istiyorum. Isaiah Thomas - JR Smith - LeBron James - Kevin Love - Tristan Thompson beşlisine yedekten gelecek Derrick Rose - Kyle Korver - Jae Crowder desteği özellikle kısa vadede Cleveland'ı bir adım ileriye taşıyabilir. Uzun vadedeki etkisini önümüzdeki yaz konuşabiliriz.
Boston Celtics tarafında ise rahatlamış bir his olduğunu tahmin edebiliyorum. Dışarıdan bakınca "Boston çok büyük bedel ödedi" şeklinde bir hava var. Evet, ilk bakışta verdikleri isimler çok değerli fakat Boston daha iyi bir takım haline geldi. Cleveland'da bu cümleye şüpheyle bakmıştım. Çemberi dışardan daraltmak gerekirse, Zizic ve 2018 ilk tur seçim hakkı Boston'ı çok da fazla etkilemeyecektir çünkü gerçek anlamda çok iyi bir genç kadroları var ve inanması güç sevieyde iyi bir gelecek seçim haklarına sahip. Boston, o kötü yıllarında yaptığı takaslarla sürekli olarak seçim haklarını elde etti ve 2018'de Los Angeles Lakers'ın, 2019'da ise Los Angeles Clippers, Memphis Grizzlies ve Sacramento Kings veya Philadelphia 76ers'ın birinci tur seçim haklarına hala sahip. Evet, Cleveland'a verilen Brooklyne'e ait 2018 ilk tur seçim hakkı çok değerli, evet Cleveland'ın geleceği için büyük anlam taşıyor fakat Boston, Cleveland'ın kazandığı kadar büyük bir değer kaybetmedi bu haklara bakılınca. Zizic, büyük bir sürpriz olmadığı takdirde bu yıl, belki de bir sonraki yıl henüz lige etki edebilecek seviyede değil. Zira yaz liginden gelen bilgiler oyuncunun NBA'deki oyuna henüz uzak olduğu ve oyuncunun bu yılı büyük ihtimalle gelişim ligi olan D-League'de geçirebileceğini işaret ediyor. Boston, Zizic gibi gelecek vaadeden bir genç uzunu kaybetti ama 20 yaşındaki Jaylen Brown, 19 yaşındaki Jason Tatum ve 23 yaşındaki Marcus Smart'ın başını çektiği gençlere sahip. (Irving 25, Hayward 27 yaşında)
Çemberin ortasındaki Jae Crowder da tıpkı genç oyuncu / ilk tur seçim hakkında olduğu gibi bir tablo çıkarıyor karşımıza. Evet, Crowder ligin en iyi savunmacılarından. Evet, Crowder o ceza üçlüklerini atabilen birisi. Fakat, 3 ve 4 numara pozisyonlarında oynayan Crowder gitmeden önce Boston 3 numaraya Gordon Hayward'ı ve 4 numaraya da Avery Bradley'i feda edip Marcus Morris'i monte etmişti. Hayward, tartışılmayacak bir isim ve Boston'daki büyük üçlünün bir parçası ve Marcus Morris de Detroit'te geçen sezon iyi bir performans sergiledi. Bu ikilinin yedeği de Tatum. Crowder önemli bir kayıp, fakat yepyeni forvet rotasyonunda geçen yılın ve Crowder'ın unutulacağına emin sayılırım.
Son olarak çemberin merkezindeki Thomas - Irving değişimi yukarda da dediğim gibi oyun kurucu rotasyonunda "çok iyi bir oyuncu"dan "şampiyonluk getirecek oyuncu"ya geçişi sağladı. NBA şampiyonluğu konuşmak Batı'daki mükemmel takımların varlığı sebebi ile henüz mümkün değil gibi gözüküyor fakat Irving - Hayward - Horford üçlüsü, Doğu'da Cleveland'ı devirebilecek bir takım. Bu takasın yanı sıra geçen yıl normal sezonda gösterdiği performansla eleştirilen fakat playofflarda gerçek bir lider gibi oynayan ve Thomas'ı gölgede bırakacak "büyüklükte" oynayan Horford, diğerleri kadar ışıltılı bir isim olmasa da uzun rotasyonu tamamen değişen Boston'da kesinlikle fark yaratmaya devam edecek.
Sonuç olarak, iki tarafı ayrı ayrı düşününce kazan-kazan durumundan bahsedebiliriz. Kağıt üzerinde Cleveland daha kazançlı, fakat Boston kadro itibarı ile verdiklerini tolere edebilecek seviyede ve kadrolarındaki en büyük eksiği tamamladı. Ben bu takasta kazanç oranında %51 Boston, %49 Cleveland'a veriyorum.
LeBron'suz Kyrie?
Biraz sayıların diline bakıp Irving'in LeBron'suz neler yaptığına göz atalım. Burada rakamlar Irving'in aleyhine gibi gözüküyor. Öyle ki, geride kalan üç sezonda LeBron ve Irving'in beraber sahada olduğu 100 pozisyonda Cleveland +10.4 sayı yakaladı. Irving'siz LeBron'lu takım büyük bir düşüş yaşamazken, LeBron'suz fakat Irving'in sahada olduğu Cleveland (-)'de kaldı.
Irving sahadaIrving sahada değil
LeBron sahada+10.4+9.8
LeBron sahada değil-2.1-11.5
Bu tabloyu yorumlarsak, LeBron'un sahada olduğu her 100 pozisyonda Irving'in varlığı yokluğundan sadece +0.6 sayılık bir fark yaratırken, Irving'in sahada olduğu her 100 pozisyonda LeBron yedekteyse rakam eksiye iniyor. Cleveland, Irving'i göndererek pek bir şey kaybetmemiş gibi... Fakat bu tabloya bir de en alt satırdan bakmamız gerekiyor. Cleveland, LeBron'un olmadığı bir takımda Irving yokken -11.5, Irving varken -2.1 sayı. Yani Irving'in LeBron'un olmadığı bir takımdaki etk farkı 100 pozisyonda +9.4 sayı. Kısacası Irving'siz LeBron ve LeBron'suz Irving'in takımlarına olduğundan daha pozitif katkı verebileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca, her ne kadar 1 numara oynasa da Cleveland'da oyun kurma görevi yani topu tutan isim Irving değil LeBron'du. Boston'da dağıtım Irving'de. Tekrarlamak gerekirse: kazan-kazan.
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers takasında kazançlı taraf kim?
Peki bu takas iki takımdaki kilit isimlerin performansını geçmişe göre nasıl değiştirecek?
Boston CelticsCleveland Caveliers
Kyrie Irving: İstediği "1. adam" olabileceği ve finallere yükselebileceği bir takımda. Yine de Hayward ve Horford gibi oyuncuların varlığı onu "Westbrookvari" istatistiksel ortalama seviyesine çıkmasına izin vermeyecek. Fakat sayı ve asistte artış şaşırtmayacaktır. Isaiah Thomas: Kontratının son yılındaki 29 oyuncu bir dahaki yaz maksimum kontrat alabilmek için varını yoğunu ortaya koyacaktır. Ama Thomas'ın bir kalça sakatlığı var. Sezon başına yetiştirilmeye çalışılıyor fakat birkaç maç kaçırabilmesi de muhtemel. Geçen sezon 28.9 sayılık kariyer rakamlarını LeBron'un varlığı sebebi ile yakalaması pek gerçekçi gözükmüyor. Ayrıca Thomas, Cleveland'ın bu sezon kadrosuna kattığı ilk oyun kurucu değil. eski MVP ve All-Star Derrick Rose çok da kötü olmayan bir sezonu geride bıraktı New York'ta. Jose Calderon da takımın oyun kurucu rotasyonunda.
Gordon Hayward: Takastan çok etkilenecek gibi gözükmüyor. Irving de Thomas da çok etkili skorerler fakat LeBron'un olmadığı takımda Irving'in pasör oyuncu özelliğini hayli görmemiz mümkün. Bu da Hayward'ın işine gelecektir.LeBron James: LeBron'un MVP yarışına geri döneceği, kariyerinin en iyi yıllarından birisi olacağını düşünüyorum. Irving krizi onu ateşlemiş olacaktır.
Marcus Morris: Morris, Avery Bradley karşılığında yazın başında takıma katılmıştı. Jae Crowder'ın takımdan ayrılması ile çok büyük bir ihtimalle uzun forvet pozisyonunda ilk 5'te başlayacak. Dakika mücadelesi vermesi gereken çok isim de yok.Jae Crowder: Boston'da ilk 5 başlasa da burada muhtemelen yedek konumunda olacaktır. 3 ve 4 numarada LeBron ve Love'ın arkasında. Ayrıca Jeff Green ve Richard Jefferson da bu iki bölgenin alternatiflerinden. İstatistiklerinde düşüş beklense de Crowder yine de benchte çürümek için fazlasıyla yetenekli. Uygun süreyi bulacaktır.
Al Horford: Jae Crowder'ın da ayrılması ile takımın en önemli ribaund gücünün bu konudaki önemi daha da artacak. Geçen sezon 4 numaradki Horford, 5 numaraya geçeceği bu sezonda ribaund ortalamasını 10 seviyesine çekebilir.Derrick Rose: Thomas'ın sakatlığı sebebi ile sezona ilk 5'te başlama ihtimali var. Böyle bir senaryoda sezona iyi başlayan Rose, Thomas'tan rol çalacaktır. Fakat sezonun genelinde Cleveland'a Irving'den vazgeçtiren takasın en önemli parçası Thomas'ın arkasında düşük sürelerle oynaması bekleniyor.
Kevin Love: Takastan hiç etkilenmeyen tek oyuncu olabilir.
Cleveland Cavaliers muhtemel ilk 5'i: Isaiah Thomas - JR Smith - LeBron James - Kevin Love - Tristan Thompson (Önemli yedekler: Derrick Rose, Kyle Korver, Jae Crowder)
Boston Celtics muhtemel ilk 5'i: Kyrie Irving - Jaylen Brown - Gordon Hayward - Marcus Morris - Al Horford (Önemli yedekler: Marcus Smart, Jason Tatum)
Yazıyı bitirmeden birkaç dedikoduyu paylaşalım. Bir yöneticinin açıklamadığı sürece doğrulanması mümkün değil fakat Irving takası tamamlandıktan sonra gerçekleşmeyen başka takas senaryoları ABD basınına düştü. Cleveland'ın Golden State'e Klay Thompson karşısında Irving'i önerdiği fakat reddedildiği, Milwaukee Bucks'ın da Cleveland'a Irving için geçen sezonda yılın çaylağı seçilen Malcolm Brogdon, şutör Khris Middleton ve 2018 ilk tur seçim hakkı önerdiği bunu da Cleveland'ın reddettiği iddia edildi.
NOT: Sezonun açılış gününde, 17 Ekim'de, Boston - Cleveland maçı oynanacak. Yazın hikayesi olarak nitelendirilebilecek bu takasın ardından sezonun bu maçla açılması heyecan verici. 17 Ekim'i iple çekiyoruz.
YAZI: MERİÇ GÜRSOY
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam