Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Giro'ya ön bakış

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 06/05/2011 - 18:37 GMT+3

Bahar Klasikleri’nin sona ermesinin ardından Mayıs ayı ile birlikte ilk büyük tur bizi selamlıyor. 7 Mayıs’ta Torino’da takım zamana karşı etabıyla başlayacak Giro, 29 Mayıs’ta Milano’daki bireysel zamana karşı etabıyla sona erecek. Ata Atay büyük turu Eurosport.com Türkiye için değerlendirdi.

The pack of riders cycle during the 164-km 19th stage of the Giro d'Italia from Avellino to Vesuvio

Görsel kaynağı: Reuters

İkinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra La Gazzetta dello Sport 1946 yılında beş yıl aradan sonra Giro d’Italia’yı yeniden düzenlemeye karar veri. Il Giro della Rinascita yani Yeniden Doğuş’un Turu adı verilmişti 1946 yılındaki Giro’ya. 2 Haziran 1946 tarihinde yirmi yıl sonra ilk seçimler yapılmış, 13 Haziran’da ise cumhuriyet ilan edilmişti. 1946 yılındaki Giro d’Italia, bir ülkenin yeniden doğuşunu simgeliyordu.
Bu sene de farklı bir yeniden doğuşa tanıklık edebiliriz. Il Risorgimento, Yeniden Doğuş, olarak da bilinen İtalya’nın birleşmesinin 150. yıldönümünde Giro d’Italia, geçtiğimiz yıllara göre daha zor bir profil ile karşımıza çıkıyor. Tur direktörü Angelo Zomegnan geçmişteki sert büyük turların yeniden doğuşunu başlatmak ister gibi. Il Risorgimento anısına genel klasman liderinin giydiği pembe mayoda İtalya Bayrağı il Tricolore’nin izlerini taşıyacak. Ayrıca, UCI’dan alınan özel izinle iki yüz sporcuyu geçmemesi gereken ana grupta 23 takım adına 207 sporcu pedal çevirecek. 18 ProTour lisansına sahip takımın yanı sıra, iki profesyonel kıta takımı Androni Giocattoli ve Farnese Vini-Neri Sottoli, üç özel davetli İtalyan ekip Acqua & Sapone, Colnago-CSF Inox ve Geox-TMC ana grubu oluşturacak.

Sezonun en zor yarışı
Kırk önemli tırmanış ve yedi zirve finişiyle sezonun en zor yarışı olması muhtemel Giro d’Italia, Torino’da takım zamana karşı etabının ardından toplu sprint finişlerinin bekleneceği üç etabın ardından iki geçiş etabıyla tırmanış etapları başlayacak. Orvieto - Fiuggi Terme arasında koşulacak altıncı etap genel klasman iddiası olmayan, patlayıcı güce sahip ve tırmanışlarda iyi olan bir ismin ön plana çıkmasına zemin hazırlayabilir. Yedinci etapla birlikte ilk zirve finişli etap koşulacak. Montevergine di Mercogliano zirvesinde sona erecek etapta iki adet on kilometrelik uzun tırmanış geride kalacak iddialı isimler içinde Giro’nun bitişi anlamına gelebilir.

Sprinterler, Etna ve ilk dinlenme günü
İkinci haftayla birlikte sprinterler yine ön plana çıkacak. Sekizinci, onuncu ve on ikinci etaplarda sürpriz olmadığı sürece kırmızı mayo için savaşan isimler ön planda olacak. Dokuzuncu etap ise Avrupa’nın en aktif yanardağında bitecek. Etna’yı tırmandıktan sonra inişle biraz rahatlayacak olsa da ana grup, zirve finişi için Etna’yı güneyinden, yani eğimin fazla olduğu tarafından tırmanmaya başlayacak. İkinci haftanın sonu bir zirve finişiyle gelecek ve üç günlük tırmanış etaplarının ilki olacak. Avusturya’daki Grossglockner’i tırmanacak ana grup. Grossglockner’in zirvesinden önce bitecek ve böylece Hochtor’un ardından gelen iniş etap profilinden silinmiş olacak.
Zoncolan, Sestriere ve Milano
Giro’da işlerin çığrından çıkacağı hafta tabii ki son hafta olacak. Grossglockner etabından sonra ilki sekiz yıllık geçmişine rağmen şimdiden efsanevi olan Zoncolan tırmanışı bizleri bekliyor olacak. Tabii ki Zoncolan öncesi Crostis inişi de. Bir gün sonra koşulacak olan on beşinci etapta ise zorlu bir tırmanış etabında Cima Coppi*’den geçilicek. İkinci dinlenme gününün ardından tırmanış zamana karşı etabı koşulacak. Bu etabın ardından üst üste geçiş etapları, ardından da Sestriere’nin Giro d’Italia’da ilk kez boy göstermesinin yüzüncü yılı şerefine zorlayıcı bir etap ana grubu bekliyor olacak. Sestriere öncesi Finestre inişi de havanın yağışlı olup olmamasına bağlı olarak bir çok ismi zorlayacak. Yirmi bir gün sonunda Milan’da koşulacak bireysel zamana karşı ile sonsuz kupaya ismini pembe mayonun sahibi yazdıracak.

Pembe Mayo’nun talibi çok
Özellikle İtalya’nın birleşmesinin 150. yılı dolayısıyla İtalyan sporcuların daha da arzulu olacağı kesin. Liquigas’da Ivan Basso’nun geçen sene zaferinde büyük pay sahibi olan Vincenzo Nibali, Basso’nun hazır olmadığını söylemesinden ötürü çok büyük bir yardımcısından oldu. Yine de müthiş bir inişçi olan Nibali, şahin lakabıyla bilinen ve iniş yeteneğiyle fark yaratıp Giro d’Italia kazanmış Paolo Savoldelli’den bu yana en iyi inişçilerden biri. Memleketi Messina’dan başlayacak ve Etna’da bitecek olan etapta da zafer isteyecektir. Crostis ve Finestre’de rakiplerini ısırabilir Messina’nın Köpekbalığı.

Doping davası CAS’a taşınan ve henüz sonuçlanmayan Alberto Contador Team SaxoBank adına ilk büyük turunu koşacak. Crostis’den çekindiğini ve çok zor bir Giro d’Italia’nın kendisini beklediğini söyleyen Contador da favorilerden bir diğeri.

Son iki senede üç Giro etabı kazanan ve 2011’e iyi başlayan Michele Scarponi de favori. Geçtiğimiz sene podyumun bir basamak gerisinde dördüncü sırada yer alan Scarponi mental olarak Giro zaferine hazır. Yapı itibariyle de savaşçı olan Scarponi’nin önündeki tek engel Şubat’tan bu yana yoğun bir takvime sahip olması ve fiziksel olarak yorulması.

Team Geox’un ProTour lisansı almamasıyla birlikte Tour de France’dan özel izin de gelmemesi ile beraber, Carlos Sastre ve Denis Menchov Giro’ya daha istekli hazırlandılar. Takım güçlü bir kadroyla gelmiyor olsa bile göz ardı edilmemesi gereken isimlere sahip.

Geçen senenin UCI Puanlaması’nı birinci tamamlayan Joaquim Rodriguez de bu seneki en büyük hedefinin Giro d’Italia olduğunu açıkladı. 2010 yılında Tour de France ve Vuelta a España’yı da ilk onda tamamlayan Rodriguez, pes etmeyen yapısıyla genel klasman liderlerinin canını sıkacak gibi duruyor.

Pembe mayoyu giyme şansları az olsa da Tiago Machado, Roman Kreuziger, Igor Anton, Richie Porte, Domenico Pozzovivo ve David Arroyo gibi bir çok önemli isim zor tırmanış etaplarıyla donatılmış Giro d’Italia’da göz önünde olacak diğer isimler.

Bir isim var ki, kazanması belki de tarihin cilvesi olur. Team Leopard Trek’e Vacansoleil-DMC’den bu sezon öncesi transfer olan Brice Feillu, yarış öncesi tatilden çağırıldı. 2008’de pembe mayoyu giyen Alberto Contador ve geçen sene Ivan Basso’nun zaferi için çalışan, buna rağmen podyumun üçüncü basamağına çıkan Vincenzo Nibali de aynı şekilde plajdan ayaklarındaki kumu silkeleyip selelerine oturmuşlardı. İyi bir tırmanışçı olan Feillu’nün etap alması kimseyi şaşırtmaz, ama bir ilk beş ya da podyum neden olmasın?

Trenler hız testinde
Team Columbia’dan Mark Cavendish, Garmin-Cervelo’dan Tylar Farrar, Lampre’den Alessandro Petacchi, Team RadioShack’ten Robbie McEwen gibi önemli sprinterlerin yanı sıra Francesco Chicchi, Gerald Ciolek, Wouter Weylandt, Fran Ventoso, Manuel Belletti gibi isimlerin bir araya gelmesiyle kırmızı mayoda zorlu ve zevkli bir mücadeleye sahip olacak.

Cumartesi günü başlayacak Giro d’Italia ile birlikte dünya bisikletseverler için üç hafta boyunca toz pembe olacak ve 29 Mayıs’ta Milano’daki son ile hiç bitmeyen kupaya bir isim daha eklenecek.

*Cima Coppi: Efsanevi İtalyan bisikletçi Fausto Coppi anısına Giro d’Italia’da geçilen, deniz seviyesinden en yüksek zirvesine verilen isim, Coppi Zirvesi.
picture

2011 Giro Monte Zoncolan

Görsel kaynağı: From Official Website

Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam