Eurosport
A'dan Z'ye Giro
Tarafından
Yayınlandı 04/06/2012 - 12:37 GMT+3
2012 İtalya Bisiklet Turu nefes kesti. Ata Atay, üç haftalık bu şöleni her yönüyle yazdı.
Eurosport
Görsel kaynağı: Eurosport
Azzura: Rengi de değişen tırmanış klasmanı mayosunu genç İtalyan Matteo Rabottini üstüne geçirirken, müthiş bir etap zaferine de imza attı. Kaçış grubunda yer aldığı 15. etabın son 80 kilometresinde tek başına pedal çeviren Farnese Vini’li, maglia azzura’yı etap zaferi ile taçlandırdı.Bruyneel: Jakob Fugslang’ın sakatlığı sonrası Frank Schleck’in Giro’ya gelmesi ve Frandy’nin Bruyneel için çalışmak istememesi İtalya Bisiklet Turu’nda iyice gün yüzüne çıktı. Frank Schleck Giro’yu bıraktıktan sonra, RadioShack-Nissan sportif direktörü Johan Bruyneel’in açıklamaları gündemi değiştirmeye yetti.Cavendish: 2010 Vuelta’da, 2011 Tour’da yeşil mayo. Tek eksiği Giro’nun maglia rossa’sıydı Mark Cavendish’in. Üç büyük turda da puan klasmanında zafere ulaşmış Djamolidine Abdoujaparov, Laurent Jalabert, Eddy Merckx ve Alessandro Petacchi’nin yanına adını yazdırmak istiyordu. Gökkuşağı mayoyu onurlandıran dünya şampiyonu, 3 etap zaferine ulaşsa da kırmızı mayoyu 1 puan ile kaybetti. 21 gün sonunda Milano’daki birkaç sprinterden biriydi.
De Gendt: Kraliçe etabı Mortirolo’da başlayan ve Passo dello Stelvio zirvesinde noktalanan atağıyla kazandı. Yetmedi, pembe mayo için tehdit oldu. Milano’da podyumun son basamağındaki isim olmayı başardı. Hikayesi de burada.
Euskaltel: Dar boğazda olan Basklar yine tırmanışlara imzalarını atıp gittiler. Takım lideri olarak İtalya’ya gelmesi beklenen Igor Anton’un sakatlığının ardından Mikel Nieve ile ilk 10 hedefleyen Euskaltel-Euskadi, istediği ulaşmasının ötesinde, Jon Izagirre ile de etap zaferine ulaştı. Dağlık etaplardaki atakları da cabası.Ferrari: İtalya Bisiklet Turu’nun üçüncü etabında, sprint başladıktan sonra çizgisini değiştiren Androni Giocattoli’nin sprinteri Roberto Ferrari’nin neden olduğu kaza onu istenmeyen adam yaptı bir anda. Mark Cavendish’in düşüşü, Arnaud Demare’ın geçişi, Phinney’nin sakatlığı. Bu kazadan sonra Ferrari çok önemli bir zafere imza attı. Montecatini Terme’de sona eren 11. etapta zafere ulaştı İtalyan sprinter. Bir büyük turda ilk etap zaferi olsa da, mental olarak daha büyük değeri vardı bu zaferin.Garmin: Ramunas Navardauskas pembe mayoyu giydiğinde onu korumayan Garmin eleştirilse de, Ryder Hesjedal’a pembe mayoyu giydirdikten sonra son haftaya kadar iyi durumda girdi. Dolomitler ve ardından Alpler’de Vandevelde ile Stetina’nın müthiş performansı ile son etap öncesinde pembe mayo takımda olmasa bile çok şanslı bir noktadaydılar. Milano’da ilk kez bir büyük turda genel klasman liderliği Garmin’in olurken, takım zamana karşı etabına da imzalarını atmışlardı.Hesjedal: İlk büyük tur zaferine ulaşan Kanadalı. Son hafta Val di Fiemme, Passo dello Stelvio gibi tırmanışlara dayanıp dayanamayacağı bilinmeyen Hesjedal, Milano’daki zamana karşı etabı sonunda pembe mayoyu sırtına geçirdi. Arden Klasikleri ile kendini göstermeye başlayan Kanadalı, 31 yaşında ilk büyük tur zaferine imzasını attı. İnan Özdemir’in yazısı da burada.
İtalya: Her zaman oldugu gibi doğasıyla, halkıyla, tarihiyle İtalya, turunu selamladı. Üç hafta sonunda akılda kalan kareler Coppi’nin dağında atak yapan De Gendt, Pantani’nin tırmanışındaki il Piratalar ve İtalya’daki bisiklet aşkı.Judas: Kraliçe etap sona erdiğinde Michele Scarponi çok sinirliydi. Sinirlenmesine neden olan formundan ziyade Damiano Cunego’ydu. 2004’de Simoni’ye yaptığını 2012’de Scarponi’ye yapamadı ama yine takım liderine yarım etmedi. Banda Cunego da Damiano Cunego’dan farklı değildi.Ketchell: Robby Ketchell, Garmin’in bilimsel çalışmalarının arkasındaki isim. Hem bireysel zamana karşı hem de takım zamana karşıda farkı yaratan Ketchell, bir kez daha takım zamana karşı etabında zaferin Garmin’e gitmesinde çok önemli rol oynadı.Liquigas: Takım lideri Ivan Basso için doğru taktiği uygulayıp, son tırmanışlara kadar takım olarak çalıştılar. Bir etap zaferi ya da mayo gelmedi Milano’da, ama Liquigas yapması gerekeni doğru şekilde uygulayarak noktaladı İtalya Bisiklet Turu’nu. Üç hafta boyunca pelotonu çekip iz bırakmamak olmazdı zaten.
Maglia Rosa: İtalya Bisiklet Turu’nun mottosu Fight for Pink, pembe için savaş, 21 gün sürdü. Kraliçe etap dahil olmak üzere hiç bir etap sonrasında maglia rosa’nın kime gideceği belli değildi. Milano’daki son etap ile birlikte 16 saniyelik genel klasman farkı ve podyumun son gün tamamen değişmesi de cabası.NetApp: Davetiyeyi aldıklarında büyük tartışmalara yol açtı Alman ekibi. 400 bin avro para ödedikleri bile söylendi. Ancak gerçeğin hiç böyle olmadığı birkaç etap sonra belli oldu. İki tırmanış etabında gelen iki etap ikinciliğin yanı sıra, ilk 10 dereceleri ve sürekli kaçış grubunda yer alan sporcularıyla Team NetApp, davetiyeyi hak ettiğini ispatladı.Onaltı: 1974’de Gianbattista Baronchelli’yi 12 saniye ile geçen Eddy Merckx’ten sonra en küçük farkla noktalanan İtalya Bisiklet Turu oldu. 104 yıllık İtalya Bisiklet Turu tarihinde de ikinci en küçük zaman farkı olarak yerini aldı Hesjedal ile Rodriguez arasındaki 16 saniye. Purito: 10 gün pembe mayoyu giydi, 2 etap kazandı, kırmızı mayoyu son gün üstüne geçirdi. Katusha ile takım zamana karşıda müthiş bir derece elde etti. Son gün çok iyi zamana karşı koştu. Yine de pembe mayoyu üstüne geçiremedi. Pembe mayoyu giyemese de pembe için savaşı ile akıllardan çıkmayacak bir performansa imza attı Joaquim Rodriguez nam-ı diğer El Purito.RCS: Yarış direktöründe yapılan değişiklik, geçmişe saygı, etap öncesi İtalya Bisiklet Turu’na imzasını atanları anmalar ve tabii ki bisikletseverlerle iletişim. Yarışı düzenleyen RCS Sport, son ana kadar ortada olan İtalya Bisiklet Turu ile müthiş bir işe imza attı.Stelvio: Bu seneki İtalya Bisiklet Turu’nun kraliçe etabının da bir bölümünü kenara koymak gerek. Passo dello Stelvio, Fausto Coppi’nin tırmanışı. Bu yılın Cima Coppi’si. İlk kez zirvesine kadar çıkıldı. Öncesinde Aprica ve Mortirolo geçildikten sonra! Gün sonunda Thomas De Gendt imzasını atarken Stelvio’ya, Stelvio Giro’ya çoktan imzasını atmıştı.
Tondo: Geçtiğimiz yıl İtalya Bisiklet Turu devam ederken antrenman yaptığı Sierra Nevada’da hayatını kaybeden Tondo da unutulmadı. Takım arkadaşları onun için etap aldı, Intxausti ölüm yıldönümünde etap almaya çalıştı. Cortina d'Ampezzo’daki genel klasman iddialıları arasındaki sprinti alan Joaquim Rodriguez, zaferi sonrası sağ omzundaki siyah bandı öptü. Çocukluk ve bisiklet arkadaşı Xavier Tondo’yu tüm bisikletseveler gibi unutmadı.Uran: Sakatlıklar ve hastalıklar geride kalan büyük turlarda istediğini elde etmesine engel olmuştu. Rigoberto Uran, takım arkadaşı Henao ile birlikte İtalya Bisiklet Turu’na damgasını vurdu. Milano’da koşulan bireysel zamana karşı etabı sonrası genel klasman yedinciliği ve beyaz mayo Kolombiyalı’nın oldu.Vedelago: İtalya’nın büyük umudu, Farnese-Vini’nin sprinteri Andrea Guardini ilk büyük tur etap zaferini Vedelago’da aldı. Mark Cavendish’in iki bisiklet arkasından sprinte kalkıp, dünya şampiyonun kendisine kızmasına neden oldu. Zaferini de idolü Robbie McEwen’a adadığını unutmamak lazım. Young Folks: Taylor Phinney, Ramunas Navardauskas pembe mayoyu giydi. Kolombiyalı Rigeberto Uran ile Sergio Henao hem beyaz mayoyu gün ve gün üstünde taşıdı hem de zorlu İtalya Bisiklet Turu’nu ilk 10’da tamamladı. Etap alan genç sporcular da cabası. Bisiklette geçtiğimz yıllarda başlayan nesil değişikliği artık iyice kendini hissettirir oldu.
Zomegnan: Geçen yılki turdan sonra Giro’nun en kısa süreli lideri olan Angelo Zomegnan, bu yılda İtalya Bisiklet Turu süresince konuşulan isimlerden biriydi. Kısa süreli yöneticiliği, RCS’in geçirdiği değişim Zomegnan’ın bu senede konu başlığı olmasının sebebiydi.WW108: 108 numara artık İtalya Bisiklet Turu’nda yok. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Wouter Weylandt unutulmadı Giro yönetimi tarafından. Üçüncü etap öncesinde anılan Wouter Weylandt’ın ailesi de RCS tarafından davet edildi.
Benzer Konular
Reklam
Reklam