Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Formula 1'de ne oldu?

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 20/03/2012 - 16:10 GMT+2

Formula 1'de sezonun ilk yarışı Avustralya'da koşuldu. Podyuma iki pilotla çıkan McLaren sezona gözdağı vererek başladı. Geride kalan heyecan dolu haftasonunu Efe Yılmaz yazdı.

McLaren-Mercedes driver Jenson Button of Britain gestures to the crowd after winning Formula One's Australian Grand Prix in Melbourne on March 18, 2012.

Görsel kaynağı: AFP

Tatil bitti, testler yapıldı ve en sonunda Cuma sabahı antrenmanlarla yeni sezon başladı. Alışıldığı gibi yılın ilk yarışının ev sahibi Avustralya Albert Park'tı. İlk antrenmanlardan beri McLaren olumlu sinyaller verirken özellikle Red Bull için ise işler antrenmanlarda iyi gitmezken sıralama turunda biraz toparladılar. McLaren'in hemşehri pilotlar ilk iki cebin sahibi olmayı başardı. Cumartesi sıralama turu bittiğinde ise en büyük sürprize kuşkusuz üçüncü cebi alan Lotus pilotu Romain Grosjean imza atmıştı. Yarışa dördüncü sıradan başlama hakkını yaşayan efsane Michael Schumacher elde ederken, son şampiyonun iki pilotu ise beşinci ve altıncı cebin sahibi oldu. Böyle gidildi yarışa ve geçen sezon sona erdiğinden beri akıllarda dolanan soru üzerine sıralama turlarından sonra da akıl yürütülmeye başlandı: Bu sezon Red Bull ve Vettel'e birisi dur diyebilecek miydi?
Bütün ışıklar yeşile döndü ve hasret sona erdi. Takım arkadaşına göre daha iyi bir kalkış yapan Jenson Button ilk sıraya yükseldi ve yarışı da başladığı gibi bitirdi. Sezonun en başında daha önümüzde çooooook uzun bir süre varken aslında sadece 25 puan gibi durabilir bu zafer ama bu yıl McLaren için daha fazlasını ifade ediyor. Son sezonlarda araç ile ilgili teknik sorunlar yaşayan takımda iki şampiyon pilotun varlığı, kullandıkları aracın yetersizliğinden biraz heba oluyordu. Ama kışın mühendisler çok iyi iş çıkarmış olacak ki Button yarış sonunda yaptığı açıklamada araçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özgüvenini yitirmeye başlamış bir takım için böyle bir başlangıç yapmak güçlü rakipleri karşısında çok önemli. Takım için kötü olan ise Lewis Hamilton'un üçüncülüğü. Aslında buradan bile olumlu bir çıkarım yapılabilir. İngiliz pilot yarış sonunda yaptığı açıklamada kendisinin gününde olmadığını söyleyip hatalarını kabul etti ve enteresandır ki kimseyi suçlamadı ve mızmızlanmadı.
O artık daha sakin
Avustralya'da kürsünün ikinci sırasını ise son iki yılın şampiyonu harika çocuk Sebastian Vettel aldı. İyi geçmeyen antrenmanlardan sonra herkes ne yapabileceğini merak ediyordu ama Alman pilot, cumartesi sıralama turları bitiminde gayet serinkanlı bir şekilde panik yapmalarına gerek olmadığını söyledi. Altıncı başladığı yarışı ikinci bitirmesi de onun haklılığını göstergesi. Belki de güvenlik aracına takılmasa, Button'ı daha fazla zorlayacağı bir yarış da çıkarabilirdi.
picture

2012 FORMULA ONE Red Bull Vettel

Görsel kaynağı: Reuters

Sıralamadaki yerden daha önemli olan ise bence Vettel'in tavırları. Artık tam bir şampiyon gibi hareket etmeye başladı. İşler ne kadar kötü giderse gitsin suratında gülümseme oluyor ve sakin bir vücut diliyle konuşuyor. Üzerinde bu sezon başarılı olma baskısını fazlasıyla hissedeceği düşünüldüğünde bu Alman pilotun çok işine yarayacak.
İyi, kötü, üzgün
Sıralama turlarından sonra vites kutusu değişikliğine giden Sauber pilotu Sergio Perez yarışı sekizinci tamamladı ve takımına puan kazandırmayı başardı. Hiç kuşkusuz sezona yaptığı bu keyifli başlangıcın moraliyle gelecek haftalarda da adından sıkca bahsettirecektir. Sauber'in bir diğer pilotu Kamui Kobayashi de takım arkadaşı gibi sezona güzel bir başlangıç yaptı. Damalı bayrağı altıncı sırada görmek Sauber için iyi bir derece de olsa, belki de ikinci pitinden döndüğünde güvenlik aracı sıkıntısı yaşamasa daha da iyisini yapabilirdi. Yeniden pistlere dönen Kimi Raikkonen ise kendisinin kapasitesi düşünüldüğünde sıradan, Lotus'ın gücü düşünüldüğü zaman ise fena olmayan bir dereceye imza attı ve yedinci oldu. Pistlere geri dönmenin onu ne kadar mutlu ettiği ise haftasonu her halinden belliydi.
Ferrari için ise haftasonun pek iyi geçtiği söylenemez. Felipe Massa kaza sonucunda yarış dışında kalınca takımın bütün umutlar Fernando Alonso'ya bağlandı. İspanyol pilot ise 12. başladığı Albert Park'ta damalı bayrağı beşinci sırada gördü. Ama ne takım yetkililer ne de pilotlar araçtan memnun. Takvim Avrupa'ya gelene kadar toparlamazlarsa yine kayıp sezonlarından birini yaşarlar.
Her ne kadar yarış sonunda yaptığı açıklamalarda metanetli davransa da Pastor Maldonado'nun yaşadığı hayal kırıklığı çok büyük. Son tura altıncı sırada girip, sezona keyifle başlama şansını bir anda kaybetti. "Alonso'yu geçemeyeceğimi kabul etmiştim ve yaptığımın kazanın onunla bir ilgisi yok" diyen Venezüellalı pilot, aracın hızından ve dayanıklılığından memnun. Biraz dikkat ve şansla gelecek yarışlarda daha iyisini yapabilir. Sıralamanın hızlı ismi Romain Grosjean ise üçüncü başladığı yarışa ilk turlarda veda etmesine rağmen yarış sonunda gayet sakindi. Kendisinin hatalarından ders alacağını vurgulayan genç pilotu sezon boyu takip etmekte yarar var.
picture

Williams Formula One driver Pastor Maldonado of Venezuela takes a curve during a training session at Circuit de Catalunya racetrack

Görsel kaynağı: Reuters

Dört gün sonra heyecan Malezya'da devam edecek. Bakalım McLaren, Red Bull'a göz dağı vermeye orada da devam edebilecek mi?
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam