Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Britanya GP - Tanrı lastiklerimizi korusun

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 01/07/2013 - 13:11 GMT+3

Lastiklerin bir bir dağıldığı Britanya GP'sini Mehmet Ali Selışık kaleme aldı.

Lewis Hamilton, Formula 1, Britanya GP

Görsel kaynağı: Reuters

Lotus, her haftasonu olduğu gibi Britanya GP’sine bir hashtag ile geldi. Lastik aşınmalarından dolayı seçtikleri #GodSaveOurTyres (“Tanrı lastiklerimizi korusun”, Birleşik Krallık milli marşına yapılan bir gönderme), yarışın sloganı ve tüm takımların panik halinde tekrarladığı temennisi oluverdi. Pirelli’nin bol bol aspirin içeceği, kravatını gevşeteceği, alnındaki teri sileceği günler bizleri bekliyor.
Her iki hamurdan da toplam dört sol arka lastik düşük basınç, sıcaklık ve kerb kullanımı nedeniyle patlayarak paramparça oldu. Çoğunlukla düzlüklerin hızlı kısmında parçalara ayrılan lastikler yalnızca yüksek hızda kontrolü kaybedebilecek pilot için tehlikeli değil. Lastikten kopan büyük parçaların arkadaki pilotlara isabet etmemesi büyük şanstı. Grand Prix Sürücüler Birliği başkanı Jenson Button şunları söylüyor:
“Bir şeyler yapılması gerekiyor, iki yarış önce de bir şeyler yapılması gerekiyordu. Lastiğin üretimi ve güvenliği değişti, tek sebep bu.”
Mercedes’in gizli sezon içi testi, Pirelli ile FIA’nın arasını epeyce bozmuştu. Pirelli kınama cezasını kabul etmeyip FIA’yı kendilerine ceza verebilecek bir yetkili merci olarak görmüyorlardı. Diğer taraftan Formula 1 dünyasının lastik eleştirileri de malum. Hepsini topladığımızda vardığımız sonuç, Pirelli ve Formula 1 ortaklığının çok sürmeyeceği yönünde.
Lastik tartışması uzun süre daha bizi meşgul edecek gibi görünüyor, o yüzden bir parça daha yarışın kendisinden bahsetmek lazım. Lider giderken lastiği patlamasına rağmen yalnızca pit stop rutinini değiştiren Lewis Hamilton, 18. sıraya kadar düştüğü yarışı dördüncü bitirmeyi başardı. Bu da normal şartlar altında galibiyeti kendi seyircisi önünde alabileceğinin kanıtıydı. Mercedes galibiyeti görmeyi bekleyen İngilizler de istediklerini kısmen aldılar. Rosberg sağlam temposuna ve Vettel’in beşinci vites dişlisine borçlu bu zaferi. Hatta yarışın 53 değil, 52 tur olmasını kararlaştıran FIA’yı da işin içine katabiliriz. Mark Webber yüksek temposuyla bir tur fazladan yarışsaydı Mercedes pilotunu geride bırakabilirdi. Startta gerilere düşen Webber, F1’i sezon sonunda bırakacak olmanın mental rahatlığı içerisinde geri kalan her şeyi doğru yaptı ve sağlam bir sonuç elde etti. Sezon sonuna kadar çok göreceğiz bunlardan. Fernando Alonso ve Ferrari için sıkıntılı başlayan Silverstone haftasonu, puan farkını epey azaltmış bir biçimde sona erdi. Mekanik arıza ile uzun süredir kalmayan Vettel’in şansı dönüyor olsa gerek. İlk beş içerisinde somurtan tek isim, Webber’in koltuğunun en güçlü adayı Kimi Raikkonen. Son Güvenlik Aracı periyodunda takım onu pite almak için fazlasıyla gecikince muhtemel bir podyumu kaçırmış oldu. Takım kararını verdiği şu günlerde yapılan taktik hatası, Fin pilotu etkileyecektir. İbre Red Bull’a kayıyor sanki, ne dersiniz?
Tartışmalar ve kararlar bir süre daha konuşulmaya devam edecek. Önümüzdeki Pazar Almanya Grand Prix’sinde Pirelli’nin, Lotus pit duvarının, hem Grosjean hem de Vettel ile vites kutusu arızası yaşayan Renault’nun ne kadar akıllandığını göreceğiz.
Mehmet Ali Selışık - @maliselisik
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam