Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek final eşleşmelerini Erman Yaşar yorumladı

Eurosport Türkiye

Güncellendi 10/07/2019 - 17:29 GMT+3

2019 Afrika Uluslar Kupası’nda son 16 aşaması geride kaldı. Bol sürprize sahne olan son 16 turunda ev sahibi Mısır, en iyi kadrolardan birine sahip olan Fas ve son altı turnuvada ilk dörtte yer alan Gana gibi favoriler turnuvanın dışında kaldı. Sıradaysa çeyrek finaller var. Eurosport spikeri Erman Yaşar, sürprizleri ve çeyrek final eşleşmelerini değerlendirdi.

Copa África 2019, Marruecos-Benin

Görsel kaynağı: Getty Images

Fas-Benin maçı gerçekten ilginç bir mücadele oldu. Fas, maç genelinde çok üstün oynadı. Benin’in duran toptan bulduğu golle geriye düştüler ama oyundan düşmediler. 75’te beraberliği yakaladılar, 90+4’te ise çeyrek final biletine çok yaklaştılar ama Hakim Ziyech penaltıyı direğe nişanladı. Maçın uzatma bölümünde Ziyech, kale önünde bir fırsattan daha yararlanamadı ve onun adına kâbus devam etti. Seri penaltı atışlarında Sofiane Boufal ve normal sürede golü atan En-Nesyri Fas adına penaltıları kaçırınca Benin, çeyrek finale yükselen taraf oldu. Turnuvanın en büyük favorilerinden olan Fas’ın Benin’e elenmesi belki de turnuvanın en büyük sürprizi oldu.
Senegal, Uganda’yı 1-0’la geçti. Uganda ilginç bir takım ve Senegal’e çeyrek final biletini çok kolay bırakmadı. Uganda’nın iyi direnmesine karşın Sadio Mane önderliğinde Senegal, çeyrek finale ulaşan taraf oldu. Senegal tüm hatlarında yıldız oyuncular barındıran ve derli toplu görüntü sergileyen bir ekip. Turnuvayı kazanması en muhtemel ekipler Fas ve Mısır’ın elenmesinin ardından Cezayir’le beraber turnuvanın en büyük favorileri hâline geldiler.
Sadio Mane (Senegal)
Nijerya-Kamerun en keyifli maçlardan biriydi. Beş gole sahne olan karşılaşmada Nijeryalı Ighalo yıldızlaştı ve attığı iki golle takımını çeyrek finale çıkaran isim oldu. Seedorf’un çalıştırdığı Kamerun’a ise N’Jie ve Bahoken’in golleri yetmedi. 2015 şampiyonu Nijerya, tecrübeli hoca Gernot Rohr önderliğinde kupa yürüyüşüne devam ediyor.
En büyük sürprizlerden biri, Mısır’ın Güney Afrika’ya elenmesiydi. Mısır, kendi evinde yetmiş bin seyircisinin önünde mutlak favoriydi ve rahat kazanacağı düşünülüyordu. Güney Afrika da grup aşamasında etkili bir görüntü vermemişti. Mısır’ın baskısı altında geçen maçta Güney Afrika, skoru 0-0’da tutmayı başardı ve maçın sonlarına doğru bulduğu golle de çeyrek finale çıkmayı başardı.
Mohamed Salah
Madagaskar’ın kupa serüveni tam bir peri masalı ve yollarına hâlâ devam ediyorlar. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni normal sürede neredeyse eliyorlardı ve elemeyi de hak etmişlerdi. Chancel Mbemba’nın son dakika golüne engel olamayınca maç önce uzatmalara, ardından da seri penaltı atışlarına gitti. Penaltılarda Madagaskar hiç kaçırmadı ve dörtte dört penaltı atarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni turnuva dışına ittiler. Madagaskar’ın çeyrek finale çıkması, 2019 Afrika Uluslar Kupası’nın en büyük hikâyesi.
Cezayir, Gine’yi 3-0’la geçti, gerçekten müthiş oynuyorlar. Riyad Mahrez çok formda, Sofiane Feghouli çok formda, Youcef Belaili, Ismael Bennacer, Youcef Atal, Bounedjah... Takımda yer alan birçok oyuncu kaliteli ayaklar. Şu ana kadar turnuvanın en keyifli futbolunu oynayan takım Cezayir ve birçok favorinin de elendiği bu ortamda şampiyonluk şansları oldukça yüksek.
Riyad Mahrez (Cezayir) vs Issiaga Sylla (Gine)
Fildişi Sahili çok keyifli bir futbol oynamıyor ama skor almayı başarıyor. Wilfried Zaha’nın takıma dönüşüyle de daha iyi oynamaya başladılar ve Mali’yi 1-0’la geçerek çeyrek finale adlarını yazdırdılar.
Gana-Tunus da hayli ilginç bir son 16 eşleşmesiydi. Tunus, çok pozisyona girdi. İki takımın da direkten dönen şutları vardı. Maçın ikinci yarısında oyuna giren yıldız isim Wahbi Khazri, oyunu Tunus lehine epey değiştirdi. Tunus, Khazri’nin yarattığı bir pozsiyonda Khenessi’yle golü buldu. Artık herkes “Tunus çeyrek finalde” derken, Gana son saniyelerde oyuna yeni giren Bedoui’nin kendi kalesine attığı golle maçı uzatmaya götürdü. Uzatmalarda gol çıkmadı, penaltılarda gülen Tunus oldu. Tunus Teknik Direktörü Alain Giresse, penaltılar öncesi 2014 Dünya Kupası’nda Louis Van Gaal’in de yaptığı bir şeyi yaptı, kaleci değiştirdi. Birinci kaleci Moez Hassen, bu duruma bir hayli sinirlendi ve penaltı vuruşları öncesi takım çember olmuşken onlara katılmadı. Penaltı atışlarında Alain Giresse’in planı tuttu ve oyuna sonradan dâhil olan Farouk ben Moustapha penaltı kurtarmayı başardı. Böylece Tunus da çeyrek finale kalan bir başka takım oldu.
Çeyrek final eşleşmeleri
Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek final eşleşmeleri de bir hâyli dikkat çekici. Özellikle Madagaskar-Tunus eşleşmesi ilginç bir eşleşme çünkü Tunus, şu ana kadar turnuvada hiçbir doksan dakikayı önde tamamlayamadı. Grupta üç beraberlik alan Kuzey Afrika temsilcisi, son 16 turunu da penaltılarla geçmeyi başardı. Bu noktaya gelmelerinde şanslarının bir hayli etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Hücum noktasında sıkıntı yaşadıkları aşikâr. Takımın savunma oyuncuları her ne kadar iyi performans gösteriyor olsa da hem gol ayaklarının etkisiz kalması hem de takımın en yaratıcı oyuncusu Youssef M’Sakni’nin uzun bir sakatlıktan dönmüş olması onları hücumda baltalayan etmenler. Madagaskar’ın hikâyesi gerçekten tam bir masal. Bu turnuvadan önce tanıdığımız Madagaskarlı futbolcu sayısı belki bir ya da iki taneydi ama harika bir takım oyunu oynuyorlar. Hücumu da savunmayı da takım bütünlüğünü bozmadan yapan bir ekip. Çok kompakt ve birbirlerini çok iyi tamamlayan bir görüntüleri var. Fizik güçleri de gayet yüksek. Bu özelliklerini de oynadıkları her maçta gördük. Ben, her ne kadar Tunus daha önemli oyunculara ve daha tecrübeli bir hocaya sahip olsa da Madagaskar’la şanslarını eşit görüyorum. Madagaskar, yarı finale çıkarsa çok büyük bir sürpriz olacak ama açık söylemek gerekirse beni çok da şaşırtmayacak çünkü şu ana kadar oynadıkları oyun, bu seviyede mücadele edebilecek bir takım olduklarını gösterdi.
Madagaskar
En iyi eşleşme: Fildişi-Cezayir. İki iyi kadro, iki iyi hücum takımı. Açıkçası Fildişi Sahili, orta sahada biraz daha fizikli, top kazanmaya, tempo yapmaya ve kora kor oyuna yönelik bir takım. Önemli yıldızları Nicolas Pepe ve Wilfried Zaha iyi birer turnuva geçiriyor. Fakat ben, Cezayir’i göze hoş gelen futbolu ve hücumdaki teknik ayaklarıyla yarı finale bir adım daha yakın görüyorum. Teknik direktörleri Djamel Belmadi’ye de bir parantez açmakta fayda var. Cezayir’i devralmadan önce çalıştırdığı Al Duhail’de de direkt ve göze hoş gelen futbol oynayan bir takım yaratmıştı. Bu turnuvada da Cezayir en göze hoş gelen futbol oynayan ekip konumunda. Bu turnuvayı kazanmayı hak ettiler ve açıkça söylemeliyim ki benim gönlüm de Cezayir’den yana.
Senegal-Benin tabii ki Senegal’in çok net favori olduğu bir maç ama Fas-Benin maçında da Fas için aynı şeyi söylemiştik, Benin bizi yanıltmıştı. Ben, bu sefer aynı senaryonun tekrarlanmayacağını ve Senegal’in bir sürprize izin vermeyeceğini düşünüyorum. Senegal, şampiyonluk için de bu kadar önemli bir konuma gelmişken yıldız ayaklarıyla sonuca gidecek ve hata yapmayacaktır.
Nijerya-Güney Afrika, yakın geçmeye aday bir başka mücadele. Güney Afrika, olumlu ve keyifli bir futbol oynamıyor ama sonuca gitmeyi başarıyor. 70 bin kişinin önünde ev sahibi Mısır’ı elediklerini hatırlatmakta fayda var. Bence Nijerya karşısında da kendilerine bir şans yaratacaklardır. Nijerya, Kamerun’u geçerken yıldızlarının formda olduğunu görmüştük. Tempoya ayak uydurmuşlar ve oyundan kopmamışlardı. Ben bu nedenle bu eşleşmede Nijerya’yı bir adım önde görüyorum.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam