Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Furth Bundesliga'da

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 17/04/2012 - 13:35 GMT+3

Almanya'da Bundesliga'ya yükselen Fürth'ün tarihine Ali Murat Hamarat bakış attı.

fürth

Görsel kaynağı: Reuters

Ajanslarda bir haber, SpVgg Greuther Fürth tarihinde ilk defa Bundesliga’ya yükseldi diye. Evet, buraya kadar hepsi doğru fakat yeşil-beyazlıların futbolun emekleme günlerinde ne olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Zira bir zamanlar onlar vardı...
19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başlarıydı... Almanya’nın dört bir köşesinde gençler meşin yuvarlağın büyüsüne kapılmıştı. Daha önce dünyaya merhaba demiş jimnastik kulüpleri, futbol şubeleri açıyor, yeni kurulanlar bu oyuna sonuna kadar kapılarını aralıyordu.
Nürnberg’in hemen yanıbaşındaki Fürth kenti, 23 Eylül 1903’te takımına kavuşuyordu. Arka arkaya açılan şubelerle, üye sayısı katlanan Spielvereinigung Greuther Fürth ya da nam-ı diğer SpVgg Greuther Fürth, 3000’den fazla mensubuyla 1914’te Almanya’nın en büyük kulübü durumuna gelmişti.
Hasat zamanı gelip çatmıştı.
Mıntıkasını tahakküm altına alan yeşil-beyazlılar, yine 1914’te, Mayıs’ın sonun gününde, ülkenin en büyüğü olmak için sahaya çıkıyordu. O zamanlar Almanya şampiyonu, bölgelerinin en iyi takımlarının birbirleri aralarında yaptığı eleme maçlarıyla belli oluyordu. 1910’da Karlsruhe’yi uçuran İngiliz futbol adamı William Townley’i başa geçiren camia, zafer bekliyordu.
Perdeyi Karl Franz açmış, Leipzig adına Eduard Pendorf skoru eşitlemişti. Doksan dakikada başka gol çıkmayınca uzatmalara geçilmişti. Frigyes Weicz Fürth’i öne geçirmiş, Curt Hesse skoru 2-2’ye getirmişti. 120 dakikanın sonunda tabelada yine beraberlik yazıyordu. O zamanlar penaltı olmadığından maçın kazanan belli oluncaya kadar onar dakika uzatılmasına karar veriliyordu. Dakikalar 153’ü gösterirken sahne alan Franz, perdeyi kapatmış, ‘Yonca Yaprakları’ zafere ulaşmıştı.
Almanya’da yeni bir hanedan kurulur mu derken, araya Birinci Dünya Savaşı giriyordu. Futbol duruyor, milyonlarca hayat donuyordu. Tıpkı Fürth’e tarihinin ilk şampiyonluğunu kazandıran Franz gibi. Emekleme döneminin yıldızı göz kamaştırdığı günün üç ay sonrasında hayatını kaybetmişti, Fransa’da cephede.
Harbin bitiminden sonra yine finaldeydiler. Dört oyuncularını savaşa kurban vermişlerdi. Nürnberg’e karşı ellerinden geleni yaptılarsa da 1920’de ipi ezeli rakipleri göğüslemişti.
1926’da Hertha Berlin ile buluşuyordu yeşil-beyazlılar. Bugün ikinci kümede liderlik yarışına girdikleri Frankfurt’un yuvasında, başkent ekibini dörtlemişlerdi. Teknik direktör Townley, yine yapacağını yapmış, talebelerini yine zirveye taşımıştı.
Üç yıl sonra tarih tekerrür etmiş. Şampiyonluk için yine Hertha ile karşılaşan Fürth, Nürnberg’de kıyasıya geçen bir mücadeleden sonra rakibini 3-2’lik skorla devirmişti.
1933’te Naziler iktidara geliyor, Almanya’da iklim sertleşiyordu. Yeşil-beyazlılar sıradanlaşırken, iktidarın gözbebeği Nürnberg giderek güçleniyordu. Schalke dönemin en başarılı takımı olurken, Fürth’ün ezeli rakibi en iyi ikinci olarak anılıyordu...
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra adeta moleküllerine ayrılmıştı camia. Yapraklar dökülmüş, kulüp çürümeye yüz tutmuştu. Ekonomik darboğaza giren minik TSV Vestenbergsgreuth’u 1996’da bünyesine katan Fürth, bu birleşmeden güç alıyordu. 1997’den bugüne değin ikinci kümede kesintisiz oynayarak kimsenin başaramadığını başarmışlardı ta ki düne kadar.
Artık Bundesliga’dalar!
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam