Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Köprüyü geçenler

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 22/10/2010 - 18:58 GMT+3

Pazar günü oynanacak Fenerbahçe - Galatasaray karşılaşması öncesi derbi tarihine göz attığımızda iki kulüpte de oynamış oyuncuların hikayeleri ve ilginç kariyerleri göze çarpıyor.

101. yılına girdiğimiz Fenerbahçe - Galatasaray rekabeti saha içindeki rakamlar kadar saha dışındaki hikayeleri, mazisi ve perde arkası gelişmeleriyle de ünlenmiş, köklü bir derbi. Bir çok şehir efsanesinin de yaratılmasına vesile olmuş bu büyük geleneğin içinde her iki kulübün formasını giymiş oyuncular ve bunların unutulmaz transfer hikayeleri de ayrı bir yer tutuyor.
Son olarak 2009/10 sezonunda Galatasaray forması giyen Caner Erkin'in Fenerbahçe'ye transferi akabinde akıllara gelmişti bu hikayeler. Aralarında bu hafta sonu derbide mücadele edecek Emre Belözoğlu ve Servet Çetin'in de yer aldığı bu oyuncular içinde en bilinen öyküye sahip olanı Hasan Vezir.
3 Mayıs 1989 tarihinde Galatasaray ile Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan Türkiye Kupası Çeyrek Final ikinci maçında ilk yarıyı 3-0 mağlup bitirdikten sonra ikinci yarıda büyük bir geri dönüşe imza atarak maçı kazanan Fenerbahçe'de 3 gole imzasını atarak efsaneleşen Vezir, Ergün Gürsoy ve Yurdaşen Karahasan'ın çabaları neticesinde Galatasaray'a geçerek büyük olay yaratmıştı. Fenerbahçe'nin önerdiği 550 milyon liraya karşılık 1 milyar 200 milyonluk bir teklif yapan ve ayrıca oyuncunun düğün masraflarını üstlenen sarı-kırmızılılar ise uzun vadede bu transferden istediğini alamayan taraf oldu. Fenerbahçe formasıyla son sezonunda 19 gol kaydeden Hasan Vezir, Galatasaray'daki ilk sezonununda 13, ikinci sezonunda 7 gol atarak beklentilerin altında kalmıştı. Mustafa Denizli'nin takıma başa geçişiyle birlikte gözden düşen ve gönderilen Vezir'in oğluna Ergun ismini vermesi de bu transfer hikayesine dair bir diğer ayrıntı.
Fenerbahçe'ye 2000 yılında Celta Vigo'dan transfer olan Haim Revivo da ezeli rakiplerin ikisinde de forma giyen futbolculardan. İki sezon Fenerbahçe forması giydikten ve kazandığı bir şampiyonluktan sonra 2002-03 sezonunun başında sarı-kırmızılı takıma giden Revivo, ligde oynadığı ilk karşılaşmada Bursaspor deplasmanında 3 gol atıp yıldızlaşmıştı. Bu unutulmaz performans Hagi'den sonraki 10 numarasını arayan Galatasaray taraftarlarını umutlandırmış ancak sezonun geri kalanında başarılı olamayan golcü futbolcu, hisselerine de sahip olduğu ülkesinin Ashdod kulübüne dönme kararı almıştı.
Hem saha içindeki yeteneği ve gol krallıklarıyla hem de saha dışında medyatik ilişkileriyle yakın tarihimize damga vuran Tanju Çolak da iki kulübün formasını terletmiş oyunculardan. 1987/88'de Galatasaray'daki ilk sezonunda attığı 39 golle Avrupa'da Altın Ayakkabı ödülünü kazanan yıldız futbolcu 1991/92 sezonunda Fenerbahçe'ye transfer olmuştu. 1992/93'de son kez gol kralı olan Çolak'ın kariyeri sarı-lacivertli forma altında düşüşe geçti ve efsane futbolcu kısa bir süre İstanbulspor formasını giydikten sonra 1994'te emekli oldu.
Doksanlı yıllarda Türk futbolunun umut vaat eden yetenekleri arasında sayılan Arif Selahattin Gözoğlu'nun ismi yakın futbol takipçilerinin büyük çoğunluğuna bile yabancı gelecektir. 1990'da henüz 19 yaşındayken Galatasaray'la sözleşme imzalayan oyuncu, kiralık olarak üçüncü ligde top koşturduktan sonra 21'indeyken Fenerbahçe'ye transfer olmuştu. İlk sezonunda yıldızı parlamaya devam eden ve beş kez oynayacağı Ümit Milli Takım'da Okan Buruk, Abdullah Ercan, Bülent Uygun'la aynı formayı paylaşan Selahattin'in kariyeri bu tarihten sonra serbest düşüşe geçti ve 2002'de Bahçelievler İdman Yurdu'nda futbol yaşantısına son verdi.
İki kulüpte de görev yapmış diğer oyuncular ise şu şekilde:
Dalaklı Hüseyin, Horace Armitage, Bekir Refet, Niyazi Tamakan, Naci Erdem, Mehmet Oğuz, Engin Verel, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Raşit Çetiner, Selçuk Yula, Erhan Önal, İlyas Tüfekçi, Semih Yuvakuran, Hasan Vezir, Tanju Çolak, Mustafa Yücedağ, Arif Selahattin Gözoğlu, Benhur Babaoğlu, Elvir Bolić, Emre Aşık, Ahmet Yıldırım, Emre Belözoğlu, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Fatih Akyel, Elvir Baljić, Mehmet Yozgatlı, Abdullah Ercan , Sergen Yalçın, Haim Revivo, Servet Çetin, Stjepan Tomas, Caner Erkin
İki kulübü yönetmiş teknik adamlar ise oyunculara nazaran çok daha az. En son Beşiktaş'la kazandığı şampiyonlukla hatırlanan Mustafa Denizl ise 1987/89 ve 1990/92 sezonları arası Galatasaray'ı, 2000/02 sezonları arası da Fenerbahçe'yi yönetmişti. Tecrübeli teknik adamın iki ekipte de lig şampiyonlukları bulunuyor.
Galatasaray ve Fenerbahçe'yi yönetmiş diğer teknik adamlar ise şu isimlerden oluşuyor:
Jozsef Svensk, Tomislav Ivić, Tomislav Kaloperović, László Székely, Peter Molloy.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam