Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

UEFA Avrupa Ligi - Mustafa Sapmaz: Türk futbolunda altın hafta

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 14/03/2013 - 15:16 GMT+2

Lig TV yorumcusu ve FourFourTwo Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Sapmaz, Fenerbahçe - Viktoria Plzen maçını Eurosport.com Türkiye için değerlendirdi.

fenerbahçe, sevinç

Görsel kaynağı: AA

Napoli’ye iki maçta gol yemeden beş gol atan Plzen, ne oldu da Fenerbahçe’ye gol bile atamadı.
Plzen kendi sahasında top Fenerbahçe’deyken baskı yapmadı. Bu bir tarafıyla maçın sarı-lacivertliler açısından iyi geçmesinin sebeplerinden birisiydi. Fenerbahçe topu istediği gibi yönlendirme fırsatı yakaladı. Plzen’in baskılı oyunu tercih etmemesinin nedeni, kanatlardaki oyuncularından yoksun kalmalarıydı. Soldaki David Limbersky’nin cezası nedeniyle, sağ beklerinden bir sol bek devşirdiler. Kanatlardaki ikililerini bozmak zorunda kalan Plzen’in saha içindeki oyunu da bozuldu. Fenerbahçe rakibinin bu dezavantajını iyi kullandı. Aksi halde Viktoria Plzen’in kötü bir takım olduğunu söyleyemeyiz. Bir de tabii Napoli maçına dönecek olursak. Napoli ‘biz nasılda turu geçeriz’ havasındaydı Plzen karşısında halbuki Fenerbahçe son derece ciddiyetle sahadaydı.
Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde yakaladığı başarının ardından neredeyse darısı Fenerbahçe’nin başına gibi bir durum var. Galatasaray’ın çeyrek final başarısı Fenerbahçe’de bu akşam baskı yaratabilir mi?
Bu ‘Galatasaray kazandı ya biz kazanamazsak duygusu’ Fenerbahçe taraftarının aklında olabilir. Ancak Aykut Kocaman basın toplantısında hiç de öyle bir baskı hissetmediklerini gösterdi. Takımın üzerinde bunun olumsuz bir duygu yaratacağını sanmıyorum. Karşılaşmanın seyircisiz oynanmasını bu açıdan bir avantaj olarak da görmek mümkün. Çünkü ben tribündeki taraftarların duygularının oyunculara geçtiğine inanırım.
Aykut Kocaman ilk maçta yetenekli ama genç Salih Uçan yerine yetenekleri kısıtlı ancak tecrübeli Selçuk Şahin’i seçti. Kocaman’dan bu kez bir Uçan sürprizi bekleyebilir miyiz?
Aykut Kocaman’ın açıklamalarında bir kontrollü olma durumu sezdim. Bu kontrol de bize Selçuk Şahin’i işaret ediyor. Kocaman’ın sürpriz yapacağını sanmıyorum. Maçı iki devre gibi görürsek, ilki Fenerbahçe’nin 1-0 üstünlüğüyle bitti. İkinci devre şimdi başladı. Salih Uçan’ın bu 180 dakikalık mücadelede 30 dakika görev alacağını düşünüyorum.
Maçın kilit adamları kimler olur?
Dirk Kuyt her zamanki gibi takımın skor üreten ismi. Aynı zamanda takımın futbol aklı ve kilit adamı. Şu anda iki maçtır beğenilen bir Cristian Baroni var ama bence durağan bir görüntüde. Performansını arttırırsa, fark yaratır.
Bu maçta Pierre Webo yok ve karşımızda iki alternatif var. İlkinde Semih Şentürk forvet, Moussa Sow sol kanatta oynayabilir. Diğer alternatifte Caner Erkin solda ve Sow santrfor oynar. Plzen’de Limbersky’nin de dönüşüyle birlikte asıl iki kanat oyuncusunun bu akşam takımda yer alacağını düşünerek diyebilirim ki, Caner’in sol kanatta tercih edilmesi, Sow’un da santrfor oynaması doğru bir tercih olur. Mesele bu açıdan, kritik bir tercih meselesi.
Bir de şöyle bir durum var. Bu akşam Fenerbahçe’nin ihtiyacı olan şey bir kahraman değil. Fenerbahçe’ye turu getirecek şey, bir kahraman değil, kahramanca mücadele etmek. Webo önemli bir eksik olabilir ama Fenerbahçe kahramanca oynarsa adını çeyrek finale yazdırır. Sarı-lacivertlilere turu getirecek şey, ciddiyet ve soğukkanlılık.
Fenerbahçe’nin tur atlaması durumunda, Galatasaray ile Avrupa’da yakaladığı başarıyı Türk futbolu açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk futbolunun altın haftasını yaşamış oluruz. Bir ve iki numaralı kupanın çeyrek finallerinde iki Türk takımı varsa, buna ancak altın hafta diyebilirim. Bu umarım diğer Türk takımlarının da doğru planlanmasına vesile olur sanırım. Aykut Kocaman’ın basın toplantıdaki 10 yıllık devamlılık söylemi, ‘dört büyükler‘ için değil, bütün Türk takımları için bir kıstas olmalı.

Mustafa Sapmaz'ı twitter'dan takip edebilirsiniz
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam