Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

UEFA Avrupa Ligi - Yalnız adam: Rafael Benitez

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 15/05/2013 - 14:49 GMT+3

Futbol dünyasında yalnızlığın ne demek olduğunu en iyi Rafa Benitez biliyor. M. Can Mutlu'nun kaleminden...

Rafael Benitez, Chelsea

Görsel kaynağı: AFP

Insanlara kendinizi sevdirebilmeniz için ne yapmaniz gerekir? Eger cevap kupa kazanmaksa, bu size sadece çalistirdiginiz kulübün taraftarlarinin sevgisini kazandirir. Peki ya digerleri? Rafael Benitez, futbol dünyasinin en naif isimlerinden biri olmasinin yani sira, aktif teknik adamlar arasinda en iyilerden. Ancak Avrupa’da, kriptoniti oldugu Mourinho’nun yalnizca bir kupa gerisinde olan Ispanyol teknik adam, sadece sonuçlarla ilgilenen çogu futbolsever için bir balon, 105x68’in içine bakanlar içinse bir dâhi.
2004 yilinda Valencia’ya La Liga ve UEFA Kupasi sampiyonu olarak veda ederek Liverpool’un basina geçtiginde Avrupa’da yakin gelecege damgasini vuracak teknik adamlardan biri olarak gösteriliyordu Rafael Benitez. Bu öngörüyü hakli çikararak ilk sezonunda Liverpool’u Istanbul’da masalsi bir sekilde kupaya ulastirirken bugün, Avrupa Ligi finalinde mutlu sona ulastirmaya çalistigi Chelsea ile arasinda yasanan ve halen süren savasa da start veriyordu.
“Jose Mourinho en iyi menajer degil, yalnizca en iyilerden bir tanesi. Ve size sunu söylemeliyim ki, yarin kaybedecekler.”
Ingiltere’nin kazandigi son Dünya Kupasi’ndan geriye kalan müthis futbol hikayeleri degil, çizgiyi geçip geçmedigi halen tartisilan ve Ingiltere’ye kupayi getiren goldü. Chelsea ve Liverpool taraftarlari için bir benzerinin yasandigi 2005 Sampiyonlar Ligi yari finalinde Luis Garcia’nin, Mourinho’ya göre “kimsenin görmedigi” golü Rafael Benitez ile Chelsea arasindaki iliskilerin baslangiç noktasini olusturuyor. Rafael Benitez, Jose Mourinho’nun akil oyunlarina benzer sekilde karsilik verebilen ender isimlerden ve onunla birlikte baslayan dönemde Liverpool , Chelsea için hep bir sorun haline geldi. Benitez, basin toplantisinda verdigi sözü tuttu ve Chelsea’yi kupanin disina itti. Mourinho’nun Sampiyonlar Ligi hayalini sona erdirmesi bir yana, 2008’de Chelsea’nin evindeki 86 maçlik yenilmezlik serisine son vermeyi de basaran Rafael Benitez, yaptigi açiklamlarla Chelsea taraftarlari arasinda “sisko Ispanyol garson” seklinde çagrilacak kadar nefret edilen bir figür haline geldi.
Liverpool’da sampiyonluga ulasamamasi ve kulübün yasadigi düsüs, sonrasinda Inter’de yasananxlar futbol kamuoyunda Benitez’in degersizlestirilmesine yol açsa da, Ispanyol teknik adam futbol dünyasindaki en özel isimlerden biri. Italya’daki Coverciano Akademisi’nde yetisen ve Sacchi ekolünden gelen Benitez, oyuna yaklasimi ile heyecan veren bir teknik adam. Sacchi gibi presi ve alan kullanimini ön planda tutan oyun yapisi, bitmeyen rotasyonlari, sürekli yüksek tempo istedigi oyuncularinin uzun maratonlarda sorunlar yasamasina neden oldu. Ancak is eslesmelere geldiginde Benitez takimlari hep bir adim önde. Oyunun detaylari ile kafayi bozan “sisko Ispanyol garson” , “The Special One” Mourinho’yu en çok maglup eden teknik adam olurken, herkes tarafindan vasat olarak kabul edilen Liverpool kadrosunu 2005 ve 2007’de Sampiyonlar Ligi’nde finale ulastirmayi basardi.
Di Matteo’nun yerine geldiginden bu yana taraftarla çatismasi bitmeyen Benitez, ligde sampiyonluk yarisindan uzakta kalarak kontratinin kalan kismini Londra’da geçiremeyecegini kesinlestirse de, takimda belirgin izler biraktigini söylemek gerek. Federasyon Kupasi’nda deplasmanda karsilastigi Manchester United’i devreyi geride bitirmesine karsin, yaptigi hamlelerle maglup ederek turu cebine koyan Benitez, ligde de kirilma maçlarindan istedigi sonuçlari almayi basardi. David Luiz’in orta sahadaki yeni rolü, takimin ortaya koymaya çalistigi yüksek tempo ve pres Benitez’in Chelsea’deki imzasi. Bugün Avrupa Ligi finaline çikacak Chelsea ve bunda Benitez’in payi büyük.
“Chelsea centilmen ve temiz bir takim ise, ben de kirmizi baslikli kizim.”
“Taraftarlarimiza bizi desteklemeleri için bayrak vermemize gerek yok çünkü onlar her yerde bizi yanimizda olduklarini hissettiriyorlar. Maçlari kazanmanizi bu saglar, bayraklar degil.”
Yukaridaki sözleri söylediyseniz, yakinmanizin bir manasi yok. Rafael Benitez, Mourinho’nun yarattigi çatisma ortaminda geri adim atmayarak Liverpool için dogru olani yapmis olsa da Chelsea kariyerinin altindaki dinamitleri de kendisi yerlestirmis oldu. Huzurlu çalismasina izin verilmedi ve isini yaparken bir yandan da kendi savasini veriyor Benitez. Bu savasin sonunda, Chelsea’nin olmadigini iddia ettigi tarihine kendi adini yazdirmaya kararli görünüyor. Chelsea taraftarlari onu Liverpool’dayken söyledikleri ile yargiliyorlar ve belki de haklilar; ancak bu aksam kupayi kazanmalari halinde Benitez’i de asla unutmayacaklari kesin gibi.
Yolculuga basladigi Valencia’nin ardindan ikinci kez Avrupa Ligi finalinde Rafael Benitez. Hafta sonu dizlerinin üstüne çöken Jorge Jesus, karsisinda bu oyundaki en büyük taktisyenlerden birini bulacak ve isi bir hayli zor. Rafael Benitez bugün kupayi kazanmaya yakin olan taraf ve ne beraber sevinecegi bir oyuncu grubu, ne de elinde kupa ile kosacagi tribünler var. Yalnizca futbolu seven adam, bu aksam bir kez daha kendisini kanitlamaya ugrasacak...
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam