Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Dünya Şampiyonası 2013 - İki ucu farklı değnek

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 19/04/2013 - 15:40 GMT+3

İki büyük potansiyel, iki hayal kırıklığı... Yıllar boyunca çoğu öngörüyü boşa çıkaran Mark Allen ve Ding Junhui, bu kez en azından ikinci turda karşılaşmayı başarabilecekler mi? Eurosport spikeri Ozan Can Sülüm yazdı.

mark allen (left) ding junhui china open 2010

Görsel kaynağı: Resmi Siteden Alınmıştır

2012 Snooker Dünya Şampiyonası ana tablosuna baktığımda Mark Selby'nin boyun sakatlığından yararlanıp, şampiyon olacak birilerini aramıştım. Selby tarafındaki bir muhtemel ikinci tur eşleşmesi dikkatimi çekmişti. İlk turu rahat geçecek gibi görünen Mark Allen ve Ding Junhui ikilisinin galibini şampiyon olur diye belirlemiştim çabucak, ki o muhtemel eşleşme de muhteşem bir maç getirecekti.
Geçen sene ilk turda elendi Ding Junhui ve Mark Allen ikilisi. Galler Açık ve Premier League'i kazanıp öyle gelmişti Ding Crucible'a. Mark Allen ise World Open'da kariyerinin ilk şampiyonluğunu alıp, üzerinden stresi atmıştı. Formdaydılar, ancak Ding Ryan Day'e, Mark Allen'sa Ding'den daha sürpriz bir şekilde Cao Yupeng'e elenip, sezonu çok erken kapatmıştı. Bu sezon yine aynı muhtemel ikinci tur eşleşmesi var. Tablonun alt tarafında, yine Mark Selby'nin yarı final rotasındalar. Geçen sezon “bunların kazananı şampiyon olur” denen iki yeni nesil snooker'cı, bu sefer sürpriz kaldıramazlar.
Mark Allen ilk şampiyonluğunu yaşamak için çok bekledi. 2008-2009 sezonunda oynadığı Dünya Şampiyonası yarı finaliyle birlikte iyice yükselişe geçeceği, çok kısa zamanda şampiyonluklar alabileceği konuşuldu, ancak o üç sezon sonra, oynadığı üç yarı final ve iki final sonrasında, Çin'de uzandı ilk şampiyonluğuna geçen sezon. Eşiği geçen sene aşmış olmasına karşın, hala “kazanan” bir snooker oyuncusu değil Mark. Genel anlamda git-gelli bir sezon geçirdiğini söylemek mümkün Kuzey İrlandalının. Bu sezon hiç ortası olmadı. Sıralama turnuvalarında tek şampiyonluğunu ünvanını korumak için gittiği Dünya Açık'ta aldı. Yine Avrupa Oyuncular Turu Şampiyonası'nın 3. ayağını kazandı. Bunların dışında bu sezon ilk kez düzenlenen Uluslararası Şampiyona'da çeyrek final, Oyuncular Turu Şampiyonası çeyrek final ve The Masters'ta çeyrek final gördü. Fena değil gibi duruyor belki ama, bunun dışındaki altı sıralama turnuvasında ikinci turun ötesine geçememesi, sezon boyunca ipin ucunu bırakıp pes ettiği maçlar ve özel hayatındaki büyük değişiklikler (evlilik hazırlıkları) onun için soru işareti. Nispeten şanslı bir ilk tur kurası çektiğini söylememiz mümkün. Mark King tecrübeli olsa da, tam anlamıyla bir üst düzey oyuncu değil. Mark geçen sene yaşadığı şoku bu sefer yaşamayacaktır.
picture

Mark Allen poses with the Haikou World Open trophy, his second in succession

Görsel kaynağı: Imago

Ding Junhui ise aynı Mark Allen gibi bir sıralama turnuvası (PTC Finali) ve bir de PTC ayağı kazandı. Sezon boyunca tatsız bir performans çıkaran ve Galler Açık yarı finali dışında pek de akılda kalan bir iş yapamayan Ding'in tabii ki en büyük handikapı büyük turnuvalardaki özgüvensizliği ve baskıyı kaldıramıyor oluşu. Çin'de, kendi seyircisi önünde oynarken yaptığı hatalar ve Dünya Şampiyonası'nda 2. turu sadece bir kez geçebilmiş olması ne demek istediğimi daha net anlatıyor sanırım. Yalnız iki büyük silahlı olacak bu kez Ding'in.
Biri yakın zamanda aldığı sıralama turnuvası şampiyonluğu, diğeri ise ilginin başka oyuncuların üzerinde oluşu. Ronnie nasıl dönecek, Mark Selby bu kez şampiyon olabilecek mi, Judd Trump neler yapacak, Neil'ın saçı nasıl, Higgins bu sefer ne kadar bastı gibi soruların arasında çok da göz önünde olmayacak Ding. Tablodaki tek Çinli olması da, bence onu rahatlatacaktır. Geçtiğimiz sene Wenbo ve Çuang'ın oynadığı çok iyi oyun, Yupeng'in ilk kez ikinci tura çıkması gibi etkenler Ding'in üstündeki beklentiyi artırmıştı. Bu kez o da yok. Rakibi Alan McManus da yine tecrübeli ama amiyane tabirle çaptan düşmüş bir oyuncu. Tabii ki özellikle savunma oyunuyla Ding'i zorlayabilir, ancak sabırlı olursa ilk turu rahat geçecektir Ding Junhui.
picture

ding junhui having won 2012 welsh open

Görsel kaynağı: From Official Website

Gelelim muhtemel ikinci tur eşleşmesine. Geçen sene olsaydı, kazanan şampiyon olur derdim. Bu sefer bu hikayenin hem favorisi yok, hem de ilerledikleri takdirde yapacaklarının garantisi. Bence Ding bir gün dünya şampiyonu olacak, zamanını bekliyor, olgunlaşıyor. Mark Allen için aynısını söylemek doğru olur mu, bilemiyorum. Önce yenilgiyi kabullenmemeyi öğrenmesi gerek sanırım.
Geçen sene yazılamayan hikaye yazılsın, Ding ve Mark ikinci turda karşılaşsın bu sefer. Turnuvanın en iyi maçı olabilir. Ya da turnuvanın en büyük hayal kırıklığı yaratan maçı. İki ucu farklı değnek.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam