Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Eurobasket'te final zamanı

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 18/09/2011 - 14:37 GMT+3

Litvanya'da düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda sona gelindi. İspanya ve Fransa saat 21.00'de başlayacak finalde kozlarını paylaşacak. Tony Parker ve Nicolas Batum önderliğinde buraya gelen Fransa mı yoksa son yılların en önemli kupa koleksiyoncusu İspanya mı kazanacak? Sizler için derledik.

ispanya fransa

Görsel kaynağı: AFP

Avrupa basketbolunun en büyüğü bugün Litvanya'da Kaunas'ta yapılacak final mücadelesiyle belli olacak.

İspanya
Yarı finalde Makedonya'nın rüyasını sonlandıran İspanyollar, finalin de yine favorisi. Pau Gasol, Juan Carlos Navarro, Felipe Reyes üçlüsünün yer aldığı 80 jenerasyonu önderliğinde son yıllarda müthiş başarılar elde eden İspanyollar, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndan zaferle dönmüştü. 2001'i üçüncü bitiren Tangocular, 2007 ve 2003'te gümüş madalyaya uzanmış, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda da finalde ABD'ye yenilerek ikinci olmuştu.

İlk kez 1999'da Dünya Gençler Şampiyonu oldukları turnuvadan beri takımın liderliğini üstlenen Gasol, Navarro, Reyes ve Calderon'a Rudy Fernandez, Marc Gasol, Rick Rubio gibi genç yıldızların da destek vermesi onları daha tehlikeli hale getirdi. NBA'de Oklahoma City Thunder forması giyen Serge Ibaka'nın katılımı uzun rotasyonunda derinliğin artmasına neden oldu. 2007 finalinde sürpriz bir şekilde JR Holden önderliğindeki Rusya'ya yenilen İspanyollar, büyük favori olarak çıktığı bu maçı kazanıp müzeye bir kupa daha eklemeyi hedefliyor.

Fransa
Buraların gediklisi İspanya'ya nazaran Fransa, tarihinde ilk kez final oynayacak. (1949'da gümüş madalya aldıkları şampiyonada, 7 takım lig usülü oynamıştı) Tony Parker ve Nicolas Batum liderliğinde Litvanya'daki turnuvavaya gelen Fransa, atletik ve hızlı oyunuyla rakiplerine büyük üstünlük sağladı. Yarı finalde Rusya karşısında dış şutlarda da etkili olan Fransızlar, finalin yolunu tuttu. Pota altına müthiş bir sertlik ve takım dayanışması getiren Joakim Noah, tecrübesiyle istatistik kağıdının her tarafını dolduran Boris Diaw, hücumda zaman zaman sürpriz katkılar yapan De Colo, yedekten gelerek savunmaya büyük katkı yapan Pietrus, Parker ve Batum'un finaldeki destekçisi olacaklar.

Otoriteler ne diyor?
Yiğiter Uluğ (Radikal): Turnuva öncesi altını çizmeye çalışttığım gibi İspanya, en büyük favori. 2000'li yıllarda Avrupa'nın en başarılı en istikrarlı basketbol ülkesi. İspanya’nın kısa forvet pozisyonundaki sorununu iyi değerlendirebilir ve atletik özelliklerini maksimum düzeyde sahaya yansıtabilirse Fransa daha önce Parker ve Noah’sız kadroyla oynadığı ve mağlup olduğu rakibinden rövanşı alarak kupaya uzanma şansına sahip. Ancak Gasol biraderlerden az sayı yemeleri şartıyla Tecrübe ibresi İspanya’yı gösteriyor. Fransa motivasyonla bunun üstesinden gelmek durumunda. Her halükârda basketbolseverler için gerçek bir şölen olacak.

Kaan Kural (Vatan): İspanya'nın en büyük gücü elbette pota altı. Gasol kardeşlerle hem yetenek, hem de fizik olarak üstün kalıyorlar. Fransa’nın burada dik durabilmesi çok önemli. Son dönemde hücum potansiyeli nedeniyle daha çok kullanılan Traore yerine denge sağlamak için Seraphin’in daha çok oynaması beklenebilir. Elbette Noah da agresiflik ve faul problemi arasındaki dengeyi iyi kurmalı. Ancak finalin kaderini asıl belirleyecek mücadele kısalarda yaşanacak. Çünkü İspanya savunmada topla içeri giren oyuncuları yavaşlatmakta sorun yaşıyor. Parker için özel önlem alacaklardır ama yıldız oyuncunun rakibin bu zaafını değerlendirmesi şart. Asıl dengeyi bozan isim ise Navarro. Gasol kardeşlerle birlikte skoru sürükleyen, oyun ve savunma dengesini bozan şu ana kadar hep o oldu.

Üçüncü kim olacak?
2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda üçüncülük mücadelesi ise Makedonya ile Rusya arasında olacak. Karşılaşma 17.30'da başlayacak.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam